Arama sonuçları

Son sınıflar ‘öğleye kadar okula gidelim’ diyorlar

Son sınıflar ‘öğleye kadar okula gidelim’ diyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) aldığı kararla artık açık liseye geçiş sadece “istisnai” durumlarda mümkün olacak. Bu yıldan itibaren de artık devamsızlık affı olmayacak. Her ne kadar bu durum ortaya devamsızlığın olmadığı, diplomanın garantilendiği “hayalet liseleri” çıkarmış olsa da milyonlarca genç kendi okullarında örgün eğitimde devam ediyor.

Ancak lise son sınıflar için sınavlar ülkesinde yaşamanın bir de gerçeği var. O da haziran ayında yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS). Özellikle son sınıf öğrencileri üniversite sınavına hazırlık yapıyor. Ancak açık lise geçişi ortadan kalktığı için bu öğrenciler tam gün okul yerine “yarım gün okul” talep ediyor.

ÖĞLEDEN SONRA TALEBİ

Lise son sınıf öğrencilerinden yüzlerce mesaj geliyor; lisenin son yılının zaten üniversiteye hazırlık olarak kurgulanması gerektiğini söyleyen öğrenciler, “Derslerin sabah saatlerinde toplanmasını ve öğleden sonranın da bize bırakılmasını istiyoruz” diyor.

Öğleden sonra yapılan derslerde zaten öğretmenlerin kendilerine “test çözebilirsin” dediğini anlatan öğrenciler, “Ancak okulun ortamı bu çalışmayı mümkün kılmıyor, bir yandan gürülü var, bir yandan da kütüphane gibi olanaklar yetersiz. Bu yüzden de sınava hazırlanabilmek için en azından son sınıflar için bir değişiklik yapılmalı” diyor.

Sahi bir ara 4 yıl olan lisenin son sınıfının üniversiteye hazırlık olarak kurgulanması gündemdeydi. Ancak her bakan değişikliğinde, değişiklikler de giden bakanla birlikte yok olup gidiyor. Zaten yıllardır lise son sınıf öğrencileri özellikle de ikinci dönemden sonra okullarında değil, özel öğretim kurslarında sınava hazırlanıyordu ya da tıpkı öğrenci sayıları 2.3 milyonu bulan açık liselere geçiş yapıyordu.

13-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş