Arama sonuçları

Tatilden sonra uyum sorunlarına dikkat

Tatilden sonra uyum sorunlarına dikkat

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 19 milyonu aşkın öğrenci ile 1.2 milyon öğretmen için ikinci dönem ara tatil son buldu. 9 günlük tatilin ardından bazı öğrenciler okula dönüşte isteksiz olabiliyor, uyum sorunu yaşayabiliyor. Hatta bazı çocuklarda mide bulantısı, baş ağrısı, iştahsızlık ve uyku problemleri gibi fizyolojik şikâyetler dahi görülebiliyor.

KİMLER UYUM SORUNU YAŞIYOR?


Özellikle ilkokul, ortaokul seviyesindeki çocukların sorun yaşayabileceğini belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayhan Erbay, “Her tatil sonrası okula geri dönmek genelde stresli olabiliyor. Çocuk okula uyum sağlar mı konusu ailelerde de kaygıya neden oluyor. Ebeveynin ve çocuğun kaygısı birbirini besliyor” dedi. Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre çocuklarda hırçınlık, agresiflik, vurma eğiliminde olma, kıyafet seçiminde yavaşlık şeklinde farklı sorunlarla karşılaşılabileceğini aktaran Erbay, çocukların gözlemlenmesi, dinlenmesi gerektiğini aktardı.

AİLELER NE YAPMALI?

Erbay, aileler için önerilerini şöyle sıraladı: “Çocukların hayatını kolaylaştırabilecek detaylar ayarlanmalı. İlk gün stres yaşanmaması için pazar günü çanta hazırlanmalı, eksikler giderilmeli. Çocuğun sevdiği yemekler beslenme çantasına koyulmalı. Çocuğun en yakın arkadaşlarından bahsederek ‘Mehmet yarına okula gelecekmiş, neler yapmayı planlıyorsunuz’ gibi özendirici, somut cümleler kurulmalı. İlk birkaç gün aile çocuğu okula bırakıp, alabilir. Çocuk böyle daha güvende hisseder. Ayrıca okul sonrası çocuğun karşılanması, sevdiği yiyeceklerin hazırlanması, okul sonrası sohbet de önemli.”

14-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş