Arama sonuçları

Temel liseler sorunu nasıl çözülecek?

Temel liseler sorunu nasıl çözülecek?

Temel liseler sorunu nasıl çözülecek? Eğitim yaşamına dershanelerin dönüşüm sürecinde giren 212 bin öğrencinin okuduğu temel liseler bu öğretim yılı sonunda kapanacak. Taahhüt ettiği özel okula dönüşemeyenler öğrenci için verilen teşvikleri faiziyle geri ödeyecek. Bu da  milyonlarca liralık borç demek.

Dershanelerin kapatılarak dönüştürülmesi sürecinde eğitim yaşamına “temel liseler” girdi. Dershanelerin özel okula dönüşüm sürecinde ara bir kurum olarak ortaya çıkan temel liseler ilk öğrencilerini de 2014-2015 öğretim yılında aldı. Ancak bu liselerin bir süresi var. 2019 yılında kapatılarak, taahhüt ettikleri kurumlara dönüşecek.

TEMEL LİSELER SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Temel liselerin sayısı 2017-2018 öğretim yılı istatistiklerine göre 972. Öğrenci sayısı ise 212 bin 227. Bu okullardaki öğretmen sayısı ise 21 bin 482. Yaklaşık 9 bine yakın da bu liselerde personel çalışıyor. Ancak temel liselerin büyük çoğunluğu “özel okula” dönüşme koşullarını 2019 yılı sonuna kadar tamamlayacak gibi görünmüyor. Oysa yasal olarak bu sürece kadar özel okula dönmek zorundalar.

ALINAN TEŞVİKLER GERİ ÖDENECEK

Eğer bu süre içerisinde özel okula dönüşemezlerse bu liseler aldıkları teşvikleri yani eğitim öğretim desteğini geri iade etmek zorundalar.2017-2018 öğretim yılında temel liselerde okuyan öğrenciler için 3 bin 960 TL teşvik veriliyor.

FAİZİ İLE BİRLİKTE GERİ ÖDEYECEKLER

ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü ile temel liselerin son durumunu ve özel okula dönüşemeyecek olanların ne olacağını konuştuk.

İşte Köprülü’nün yanıtı:

“Dershanelerin dönüşüm sürecinde kurumlar hangi tür okula dönüşecekleri konusunda taahhüt verdi. Bunu yerine getiremeyen şu anki düzenlemeye göre devletin öğrenciler için verdiği teşviği geri ödemek zorunda. Üstelik de faizi ile birlikte. Bunun anlamı da milyonlarca TL geri ödenecek demektir. Çünkü 4 yıl süreyle öğrenci için ödenen ücretler 4 yıl ile çarpılacak ve yasal faizi de uygulanacak. 4 yıl teşvik alan bir okulun ödeyeceği miktar faiziyle birlikte 2 milyon TL’yi bulur. Oysa bu ücret öğrenci için ödendi. Şu anda özel okula dönüşemeyecek okullar var. Bu okulların faizle bunları geri ödemesi gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sorunu çözecek bir formül bulacağını düşünüyoruz. Aksi halde bu liselerin kurucularını büyük bir kriz bekliyor. Okullar da formül üretmeye çalışıyor. Aynı ilde birkaç kurum birleşip, beraber okul açmayı düşünenler de var.”

ÇOĞUNLUĞU DÖNÜŞ KOŞULLARINI KARŞILAMIYOR

Bu konu Eğitim Bir Sen’in açıkladığı Eğitime Bakış 2018 raporunda da gündeme geldi. Raporda temel liselerin büyük çoğunluğunun özel okula dönüş koşullarını sağlayamadıkları dile getirildi. Raporda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sorun için çözüm bulması istenerek, şöyle denildi:

“Temel liselerin 2018-2019 öğretim yılı sonunda kapatılacağı ilgili yönetmelikte belirtilmiş olmasına rağmen mevcut durumda bu kurumların büyük bir çoğunluğunun özel okul koşullarını sağlamadığı bilinmektedir. Buna ilaveten, temel liselerdeki öğretmen sayısı 20 binin ve öğrenci sayısı ise 200 binin üzerindedir. Hatta 9. ve 10. sınıflardaki öğrenci sayısı geçmiş yıllara göre artmıştır. Bu gelişmeler dikkate alındığında, Bakanlığın temel liselere ilişkin öngördüğü politikaları bir an önce belirlemesi ve kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.”

24-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş