Türkiye'de öğretmenler daha az saat mi çalışıyor?
Öğretmenler çok tatil yaptığı için eleştiriliyor ancak çalışma saatleri yurt dışındaki meslektaşlarıyla hemen hemen aynı. Çalışma süresi Türkiye’de 1.576 saatken OECD ülkeleri ortalaması 1.543.
Öğretmenlerin, yaptıkları tatiller sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde de bir öğretmen, günlük ders programını paylaşarak gün içinde ilk iki dersi ile son iki dersinin dolu olduğunu, aradaki boş saatler nedeniyle okulda boşuna beklemek zorunda kalacağını belirtmiş ve müdürü eleştirmişti. Konu sosyal medyada da gündem oldu. Çoğu kişi, öğretmenler çok az saat çalışarak, iyi maaş alıyor diye eleştirirken öğretmenler de mesailerinin sadece okulda geçen süreyle sınırlı olmadığını, derse hazırlanma, yazılı, ödev okuma gibi işleri evde yaptıklarını, bunun mesaiye dahil olmadığını savundu.
Peki, Türkiye’deki öğretmenler gerçekten de az çalışıp çok mu tatil yapıyor?
Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker, Konuyu Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM araştırmacılarına sordu.
DÜNYADA SÜRELER BENZER
Öğretmenlerin her ne kadar çok tatil yaptıkları düşünülse de dünyadaki meslektaşlarına kıyasla daha fazla ya da daha az çalıştığını söylemenin mümkün olmayacağını belirten araştırmacıların dünyadaki tatil süreleriyle ilgili verdikleri bilgiler şöyle:
- Türkiye’de yıllık yasal öğretim süresi 38 hafta, OECD ülkeleri ortalaması ile aynı. Yıllık öğretim günü 186 gün, OECD ortalaması da yaklaşık 184 gün.
- Türkiye’de öğretmenler, ilkokulda 744 saat, ortaokulda ve lisede 521 saat derse giriyor.
- OECD ülkeleri ortalamasında ise ilkokulda öğretmenler 785 saat, ortaokulda 711 ve lisede 684 saat ders veriyor.
- Türkiye’de öğretmenlerin yasal öğretim süreleri ilkokul için OECD ülkeleri ortalamasına yakın, diğer kademelerde ise gerisinde.
- Yasal çalışma süresi Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve lisede 1.576 saat; 1.543 olan OECD ülkeleri ortalamasıyla neredeyse aynı.
- Yasal çalışma süreleri ülkelere göre farklılık gösteriyor. Meksika 505 saat ile en düşük, Almanya ise 1.795 saat ile en yüksek çalışma süresine sahip.
DERS DIŞI GÖREVLER VAR
Türkiye’de okullarda, yaz tatili, kasım ve nisan aylarında birer haftalık ara tatil, dönem arasında iki haftalık yarıyıl tatili ile Kurban ve Ramazan bayramları, yılbaşı gibi resmi tatiller bulunuyor.
Ülkelerin resmi ve dini tatillerinin süreleri benzerlik gösteriyor. Bu nedenle akademik dönem süreleri de nerdeyse benzer sürelere denk geliyor. Ayrıca Türkiye’de tatillerin bir kısmında öğretmenler mesleki gelişim etkinliklerine katılıyor.
Tatiller nedeniyle çalışma saatlerinin az olduğu yönündeki eleştiriler karşısında öğretmenler de çalışma sürelerinin sadece ders saatleriyle sınırlı olmadığını savunuyorlar. Derse hazırlık, velilerle görüşme, ders içeriği hazırlama, sınav ve ödev okuma, resmi işlemler gibi birçok görevlerinin olduğunu kaydediyorlar.
Özel okullarda görev yapan öğretmenler ise kamudaki meslektaşlarına göre daha uzun saatlerde okulda olduklarını söylüyor ve eşit şartlarda çalışmak istediklerini dile getiriyorlar.
Kaç saat çalışıyorlar?
Dünyada ilkokul öğretmenlerinin çalışma saatleri:
- Almanya: 1.795
- Japonya: 1.728
- Norveç: 1.688
- Hollanda: 1.659
- Türkiye: 1.576
- Polonya: 1.448
- İngiltere: 1.265
- OECD Ortalaması: 1.543
09-02-2024