Arama sonuçları

Yapay zeka geleceğin değil, bugünün teknolojisi

Yapay zeka geleceğin değil, bugünün teknolojisi

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, "Ülkemizin yüksek teknolojiye dayalı ürünleri tasarlayan, geliştiren, üreten bir ülke olma konusunda büyük bir potansiyeli var" dedi.

Koç, Yapay Zekâ Politikaları Derneği'nin (AIPA) çevrim içi olarak düzenlediği "1. Yapay Zeka Zirvesi AI [Tomorrow Summit]" etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, bu zirvenin ilk kez yapıldığını, bundan sonra her yıl düzenleyeceklerini belirtti.

GELECEĞE GEÇ KALMA

“Geleceğe Geç Kalma” temasıyla gerçekleştirilen zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Koç, artık yapay zekanın sadece okumakla kalmadığını, yazabildiğini, görebildiğini, duyabildiğini ve konuşabildiğini aktardı.

Koç, İstanbul'daki bir firmanın insan nefesindeki kimyasal bileşenleri analiz ederek olası hastalıkları saptamaya bile başladığını, bunu yapay zeka ile yaptığını ifade ederek, “Yani artık makineler koklayabiliyor. Sanırım geriye tek bir bilinç kazanmaları kaldı” dedi.

Koç, Türkiye’de yapay zekaya dair ilk adımın Ordinaryüs Profesör Cahit Arf tarafından atıldığını belirterek, 1959 yılında “Makineler düşünülebilir mi? Nasıl düşünebilir?” konusunda bir sunum gerçekleştirdiğini, bu sunumda Arf’ın “Bilgiye olan iştiyakımızın kendine bir yol bulması, aklıselime güvencin yayılmasına bağlıdır” dediğini söyledi.

Ali Taha Koç, sunumu sırasında, 10 Türk lirasının arkasındaki Cahit Arf’ın fotoğrafının yapay zeka desteğiyle konuşturulduğu bir video izletti.

Koç, bunu Türk mühendislerinin hazırladığını, kendisinin de Arf'ın sözlerini seslendirdiğini anlatarak, şöyle dedi:

“Hepimizin Cahit Arf'tan ilham almamız gerekiyor. Onun da belirttiği gibi öncelikle işimizi tutkuyla yapmamız şart. İşte bu tutkuyla, yapay zekalar artık bir tercih meselesi olmayıp Dijital Türkiye Vizyonu ve Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda kalkınma hedeflerimizin en büyük taşıyıcılarından birisi olacaktır. Gelecek, dijital teknolojiler ve bu teknolojilerin getireceği dönüşümde. Yani kısaca gelecek dijital dönüşümde.”

"GELECEĞİN YENİ SANAYİ DEVERİMİ YAPAY ZEKA ÇAĞI OLACAKTIR"

Koç, yapay zeka teknolojilerinin etik ve hukuksal altyapılara dayandırılması gerektiğini belirterek, bu olmadan yapay zekanın başarılı olma ihtimalinin bulunmadığını dile getirdi.

Koç, şunları kaydetti:

“2023 Yargı Vizyonu güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi olarak belirlenmiştir. Adalet hizmetlerinin adil, hızlı, etkili ve erişilebilir bir şekilde sunulması dijital dönüşümden geçmektedir. Özellikle yazılı metinlerin tasnifinden içtihat ve mevzuat tanıma taramasına benzer vakaların incelenmesinden alınan kararların değerlendirilmesine kadar birçok alanda yapay zekayı kullanacağız ve kullanmaya başladık bile. Günümüzde artık olay yeri tespiti ve delil toplama bile değişti. Artık imaj almaktan bahsediyoruz. Toplanan verileri birbiriyle irtibatlandırarak onlardan korelasyonlarla muhakeme yapabileceğimiz sayısal delilleri elde edilmesinden bahsediyoruz.”

Koç, uluslararası raporlarda 2030 yılına gelindiğinde yapay zekanın tek başına küresel ekonomiye 16 trilyon dolarlık bir ilave büyüme kazandıracağının söylendiğini ifade etti.

Koç, Türkiye'de yaklaşık olarak 225 yapay zeka startup'ının bulunduğunu belirterek, bu konuda Avrupa ülkeleri arasında yatırım alan ilk 10 ülkeden birisinin Türkiye olduğunu söyledi.

Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, “Yapay zeka artık geleceğin değil, bugünün teknolojisidir" dedi.

Bu arada, etkinliğin açılış kısmında, GZT Yapay Zeka Editörü Yapay Zeki, zirvenin baştan sona izlenilmesini tavsiye etti.

11-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş