Arama sonuçları

Yeni müfredat cemaat ve tarikat temsilcileriyle hazırlandı

Yeni müfredat cemaat ve tarikat temsilcileriyle hazırlandı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) askıya çıkardığı yeni müfredat taslağına ilişkin tepkiler sürüyor. Önümüzdeki öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlayacak ve  “Türkiye Yüzyıl Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredata ilişkin bir değerlendirmede CHP Milletvekili Yıldırım Kaya’dan geldi. 

Kaya’nın yeni müfredata ilişkin eleştirileri şöyle: “Cumhuriyet” alerjisi olanlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında hazırladıkları müfredatta da “ Cumhuriyet” demekten yine imtina etmiştir.

EĞİTİM DEVRİMLERİNİ YOK ETMEYE YÖNELİK

Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı yeni müfredat eğitim devrimlerini tümden yok etmeye yönelik hazırlanmış bir müfredattır. Anlaşılan o ki cemaat ve tarikatların görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanmıştır. Müfredatın hazırlanması aşamalarına eğitim sendikaları davet edilmemiş, görüşleri dahi sorulmamıştır. Her 10 yılda bir eğitimin bileşenleriyle birlikte hazırlanan müfredat, bu defa cemaat ve tarikat temsilcileriyle gizli dehlizlerde hazırlanmıştır.

Pedagojiye ve bilime aykırı hazırlanan “dini” ağırlıklı müfredat “laik” eğitim sistemini hedef almıştır. Dünyadan ve bilimden kopuk bir nesil yetiştirme hedeflenmektedir. Gelecek nesillerimiz büyük tehlike altındadır.

UYGUN İNSAN TİPİ YETİŞTİRME

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”, AKP “ideolojisine” uygun insan tipi yetiştirme aşamalarından biridir. Müfredatta sıkça vurgulanan ahlaki değişiklikten, AKP’nin ahlak anlayışının kastedildiği anlaşılmaktadır.

Bilimden kopuk; matematiği, fiziği, kimyayı, biyolojiyi, felsefeyi dışlayan ağırlıklı olarak “dini” referans alan bir eğitim sistemi Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini karartır.

Milli Eğitim Bakanlığının pilot uygulama yapılmadan müfredatı başlatacağını açıklaması büyük bir skandaldır.

Diğer yandan müfredatın kamuoyunda tartışılması, yeniden düzenlenmesi, kitapların yazılması, incelenmemesi, basılması süreci de dikkate alındığında, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde başlatılması mümkün değildir. Müfredatın 2024-2025 eğitim öğretim dönemine yetişmesi için kitapların yazılmış, incelenmiş ve baskıya hazır hale getirilmiş olması gerekir.  Bu durumda bütün bunlar formalite mi, kitaplar önceden mi hazırlandı sorusunu sormamız gerek?

Yeni müfredatın eğitimin tüm bileşenlerinin de görüşleri alınarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ihtiyaçlarına göre yeniden hazırlanması gerekir.

27-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş