Arama sonuçları

YKS tercihleri: Hangi bölümlerde başarı sırası yükselir?

YKS tercihleri: Hangi bölümlerde başarı sırası yükselir?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre adaylar tercihlerini yapmaya başladı. Tercihler, 8 Ağustos saat 23.59’da son bulacak. Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu  tercihlerinizi yaparken iyi incelemeli, özel koşullarını okumalısınız.

Peki bu yıl öğrencilerin yönelimleri hangi bölümlere oluyor? Ağırlıklı tercih edilen bölümler neler oluyor? Tercih listenizi hazırlarken bunları da dikkate almak gerekiyor. Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bu yılın öğrencilerinin hangi bölümlere yöneldiğini ve başarı sıralarında nasıl değişiklikler olabileceğini pervinkaplancom instagram yayınında anlattı.

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İşte bu yılın öğrencilerinin eğilimleri:

BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ İLGİSİ

Bu yılın tercihlerine baktığımızda geçen seneki yönelimin devam ettiğini görüyoruz.  Bilgisayar mühendisliği çok tercih ediliyor. Yazılım mühendisliği de aynı şekilde. Son yıllarda popülerliğini kaybeden ama geçen yıldan bu yana tercih edilmeye başlanan endüstri mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik yine bu yıl yönelim olan bölümler arasında.

Bunun dışında matematik, bilgisayar ve beslenme ve diyetisyenlik, fizyoterapi ve tıp da tercih edilenler arasında. Ama bizim gözlemlerimize göre ilk 100, 500’e giren öğrenciler daha çok bilgisayar mühendisliğine yöneliyorlar. Bu yönelimi geçen sene de gözlemledik. Derece yapanlarda tıp yönelimi azalmıştı. Bunun nedeni de sağlıkta şiddet olarak ortaya çıkıyor. Doktor olmayı düşünenleri bu durum ettiliyor ve değersiz hissettiriyor. Bir de çok meşakkatli bir meslek olarak görülüyor. 6 yılın üzerine yine 4-5 yıl uzmanlık için okumak gerektiği birçok gence zor geliyor. Çoğu ‘Daha kısa yoldan para kazanabileceğim ve ilgimin de olduğu  bilgisayar, yazılım mühendisliğine yönelirim’ yaklaşımında. Ancak bunun anlamı tıp tercihi yapılmıyor değil, tıp tercihi hala çok yapılıyor ama derece yapanlarda azaldığını görüyoruz. Zaten geçen sene sıralamalarda gerileme olmuştu. Ama sıralamalara tek tek üniversite olarak da bakmak gerekiyor

GENİŞ BİR LİSTE YAPIN

Buradan uyarı da yapalım. Kısa liste risk demektir, geniş aralık olmalı. Örneğin geçen sene 130 bindeki öğrenci 190 bindeki mühendisliğe kesin girerim diye düşünüyordu, zor ikna ediyorduk bu öğrencileri kesin olmayabilir başarı sıraları yükseliyor diye. Geçen sene bilgisayar, yazılım mühendisliklerinde 50 bin 60 binlik ilerleme gördük. Hatta son yıllara kadar tercih edilmeyen matematik, istatistik bölümleri bile tercih edildi ve bazen 100 binlerde 80 binlerde öne geldi. Çünkü bu bölümlerden bilgisayara gidiliyorb

EA PUANINI DA KULLANIYORLAR

EA puanıyla öğrenci alan yönetim bilişim sistemleri diye bir program var. Bu program sayısalcılar tarafından tercih edilmeye başlandı, çünkü buradan da bilgisayara yönelirim diye yazıyorlar. Sayısalcıların da eşit ağırlık puanları hesaplandığı için, bu programı da keşfettikleri için çok düşük sıralamalardan alan bu bölümün başarı sırası yükselmeye başladı.

Hukuk tercihi yine hem sayısal hem EA öğrencileri tarafından yapılmaya devam ediyor. Geçen sene hukuk sıralamalarında bir gerileme vardı. Bu sene aynı olacağı konusunda şüphem var. Hukukta bildiğiniz gibi 125 bin barajı var ama sayısal öğrencileri EA başarı sıralarının yükselmesi Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden soru çözüyor ve ‘hukuk da tercih edebilirim’ diyordu. Ama sınavda bu testin tarih-1 ve coğrafya soruları çok zordu, bu ortalamalara yansıdı. Hatta Türk Dili ve Edebiyatı soruları da zordu. TYT’de de Türkçe seçiciydi. Geçen yıl olduğu gibi sayısal öğrencileri bilgi ağırlıklı bu soruları çözmekte zorlandı. Bunu sınav sonuç belgelerinde de görüyoruz, bir iki soru yapmış sonra bırakmışlar. Yani 125 bindeki TM öğrencilerinin sayısı daha fazla. Bu yıl daha çok tercih edilirse o zaman 5-6 binlik bir yükselme olur mu diye konuşuyoruz.

Yine EA öğrencileri hukuk gibi psikoloji bölümünü ağırlıklı yazıyor. Oradan da klinik psikoloji yüksek lisansı yaparım diyor ama kontenjan yüksek lisansta mezunların yüzde 10’u kadar olduğu için bir yığılma oluyor. Ayrıca psikolojide baraj olmadığı için de EA öğrencilerin ağırlıklı yöneldiği alan.

Bu sene Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlığa yani öğretmenliğe adayların istediği yok gibi görünüyor. Bu bölümde 300 bin barajı da var.

Yine EA öğrencileri iktisat bölümünü çok yazıyor. İktisat işletmeden daha çok yazılıyor. İşletme, uluslararası işletme yine tercih ediliyor. Felsefe, sosyaloji az tercih ediliyor. Bu da iş olanağına bakıldığı için tercih edilmiyor.

SÖZ ÖĞRENCİLERİNİ TERCİHİ

Sözelciler, reklamcılığı çok tercih ediyor. Bir de iletişim fakültelerini tercih ediyorlar.

Dil tercihinde de Almanca yönelimi yüksek. İngilizce sınavına girse de öğrencinin Dil puanıyla Alman Dili ve Edebiyatı gibi bölümleri tercih etme hakkı var. Almancaya yönelim yüksek. Yine İngiliz dili ve edebiyatı, İngilizce öğretmenliği çok tercih ediliyor. Bunların yanında İspanyolca ve İtalyanca da çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

GENİŞ BİR LİSTE YAPIN

YKS tercihlerinizi yaparken geniş bir aralıktan tercih yapın. Kısa bir liste risk demektir. Başarı sıranızın ne kadar üstünde ve altında tercih yapacaksınız?

Sayısal puan türündeki adaylar başarı sıralarının yüzde 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlamalı ve yüzde 100’ün de altına kadar inmeliler.  Örneğin 100 bininci sıralamadaki bir aday 50 binlerden tercihlerini oluşturmaya başlamalı ve 200 bine kadar inmeli.

EA, SÖZ VE DİL TERCİHİ YAPACAKLAR

Eşit Ağırlık ve Sözel puan türündeki adaylar ise aralığı sayısalcılara göre hem üstten hem de alttan çok daha geniş bir tercih listesi hazırlamalılar. Örneğin 100 bininci sırada iseler 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamalılar ve 200 binlerin de altına kadar inmeliler. Bu şekilde hareket edilmesini istememizin nedeni Türkiye’deki öğrencilerin çoğunun Eşit Ağırlıkçı ve Sözelci olması. Ancak aynı zamanda toplam kontenjanın bu puan türlerinde daha az olması. Temkinli olmakta yarar var. Tercih yapacak Sayısal puan türündeki adaylar başarı sıralarının % 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlamalı ve % 100’ün de altına kadar inmeliler.  Örneğin 100 bininci sıralamadaki bir aday 50 binlerden tercihlerini oluşturmaya başlamalı ve 200 bine kadar inmeli.

DİL puanıyla tercih yapacak adayların da EA ve SÖZ öğrencileri gibi bir aralıktan tercih yapmaları gerek.

28-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş