Arama sonuçları

YKS ve LGS’de son 4 yılın en kötü sonuçları alındı

YKS ve LGS’de son 4 yılın en kötü sonuçları alındı

YKS ve LGS’de son 4 yılın en kötü sonuçları alındı. Sistemin makyajını döken sonuçlar diğer sınavlar dikkate alınınca sürpriz olmadı. Daha önce yapılan ulusal ve uluslararası sınavlarda da benzer sonuçlar vardı.

BirGün'den Kardelen Tatar'ın haberine göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ülkedeki eğitim sisteminin durumunu gösterdi.  Sistemin çıktıları sayılabilecek bu iki sınavda da öğrenciler son 4 yılın en kötü sonuçlarını aldı. Hem doğru ortalamaları hem alınan netler sonucunda ortaya çıkan tablo aslında sürpriz değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaptığı ulusal sınavlar ve PISA gibi uluslararası ölçekli sınavlarda da öğrenciler başarısız oldu.

2019 yılında gerçekleşen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) eğitim araştırmasında oldukça kötü sonuçlar alındı. Türkçe testinde öğrencilerin yüzde 66,1’i orta ve altında, yüzde 33,9’u ise orta üstünde cevaplar verdi. 4 işlem sorulan Matematik testinde ise öğrencilerin yüzde 85,8’i orta ve altında, yüzde 14,2’si orta üstü düzeyinde yer aldı. Fen bilimleri testinde öğrencilerin yalnızca yüzde 13,9’u orta üstü düzeyde oldu. Sosyal bilgiler testinde ise öğrencilerin yüzde 34,7’si orta üstü de üzerini tutturdu.

TÜRKİYE OECD RAPORUNDA 31. SIRADA

Geçen yıl gerçekleştirilen “Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı” çalışmasında sonuçlar benzerdi. MEB’in dört dil becerisini değerlendiren sınavında öğrenci özellikleri ile dil becerileri arasındaki ilişki incelendi. Öğrencilere, okuma becerilerini ölçmek için 20 çoktan seçmeli soru yöneltildi. Öğrencilerin yalnızca yüzde 0,05’i okuma alt testindeki soruların tümüne doğru yanıt verebildi. Sonuç raporuna göre, öğrencilerin okuma alt testindeki doğru yanıt ortalaması 10,63 oldu.

Uluslararası eğitim değerlendirme testi olan ve 15 yaş grubundaki öğrencilere uygulanan PISA’nın sonuçları da diğerlerinden farklı değil. Türkiye, okuma becerileri, matematik ve fen alanlarındaki başarı sırasını 2019 yılında 2015 yılına göre artırsa da hemen her alanda OECD ortalamasının çok altında kaldı. Türkiye’nin, 37 OECD ülkesinin okuma becerilerine göre sıralandığı listedeki yeri 31 oldu.

SİSTEMİN İFLASI

Bu yıl yapılan LGS ise son 4 yılın en kötüsü oldu. Yüz yüze eğitimden uzak kalan öğrenciler yabancı dil hariç bütün testlerde geçen yıllara oranla kötü sonuçlar aldı. 20 soruluk Matematik testindeki doğru cevap sayısı ortalaması 4,20’de kaldı. Türkçe testinin doğru cevap sayısı ortalaması 9,41 ile ifade edildi. LGS’de Matematik ve Türkçe’nin ardından 20 soru sorulan bir diğer alan olan Fen Bilimleri’nin doğru cevap sayısı ortalaması ise 8,04 olarak kaydedildi. 10’ar soru bulunan sınavlarda doğru yanıt ortalamaları ise şöyle oldu: İnkılap tarihi ve Atatürkçülükte 5,2 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinde 6,35 ile yabancı dil testlerinde 4,93.

YKS ise eğitim sisteminin iflasının belgesi oldu. Sınavın ilk oturumuna giren adayların yüzde 32’si barajın altında kalırken 40 soruluk Matematik testindeki doğru yanıt ortalaması 5’te kaldı. ÖSYM’nin açıkladığı rapora göre, ilk oturumdaki 40 soruluk Türkçe testinde adayların net ortalaması 18 oldu. Adayların 20 soruluk Sosyal Bilimler testindeki net ortalaması 8'de kalırken Matematik testinden büyük başarısızlık çıktı. 40 soruluk Temel Matematik testinin net ortalaması 5 olurken 20 soruluk Fen Bilimleri testinden adaylar 3 net çıkarabildi.

Benzer bir tablo, sınavın ikinci oturumu olan AYT’de de yaşandı. Türk Dili ve Edebiyatı testindeki 24 sorunun net ortalaması 6, 10 soruluk Tarih testindeki net ortalaması 2, 40 soruluk Matematik testindeki net ortalaması ise 5,2 olarak kaydedildi. Adayların, 13 sorunun yer aldığı Kimya ve Biyoloji testlerindeki net ortalaması ise sırasıyla 1,4 ve 1,8 olarak gerçekleşti.

17-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş