Arama sonuçları

Yurtdışında ünivesitede denklik kararı: YKS için ek başvuru açılacak

Yurtdışında ünivesitede denklik kararı: YKS için ek başvuru açılacak

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yurtdışı denklik için Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularının son bulmasından bir hafta sonra aldığı “YKS puanı” şartı tartışmalara neden olmuştu. Çünkü YKS başvuruları 7 Mart’ta son bulmuş, karar ise 15 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girmişti.“Maç ortasında kural değiştirmek” anlamına gelen bu kararla bu yıl yurtdışında üniversite eğitimi görmeyi planlayan ve başvurularını yaparak kabul almış ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvurmamış öğrencileri mağdur ediyordu

NE OLMUŞTU?

YÖK’ün 15 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le yurtdışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin kapsamlı değişikliklere gidildi. Buna göre üniversite eğitimlerini yurtdışında okuyacak öğrencilere YKS puan şartı ve başarı sırası barajı olan bölümler için de YKS barajı getirmişti. Aynı zamanda seçilen üniversitenin de YÖK’ün tanıdığı sıralama kuruluşları listesinde yer alması istenmişti.

Yayım tarihi olan 15 Mart 2024‘ten sonra kayıt yaptıranlar açısından geçerli olmak üzere; orta öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayan, YKS Kılavuzuna göre tıp, diş hekimliği, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik, eczacılık gibi başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen programları yurt dışında okumayı planlayanlara YKS'de başarı sırası barajına ulaşma şartı getirdi.

BAŞARI ŞARTINI SAĞLAYAMAZSA

Böylece adayların yurt dışındaki ilgili programa kayıt oldukları yıla ait ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme sınavında yani YKS’de aranan sıralama dilimine girmeleri gerekiyor. Buna ilişkin belgenin de başvuru belgeleri arasına eklenmesi ve başvuru esnasında Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) ibraz edilmesi gerekli olacak. Kayıt yaptıracağı yılda YKS’ye girmeyen ve girdiği halde ilgili program için aranan başarı diliminde bulunmayan adayların denklik başvuruları reddedilecek. Başarı sırası barajı olan bölümlerde asgari sıralama için ilgili yılın YÖK Atlas’ta yer alan sıralamalarına bakılacak.

Eğer öğrenci ortaöğrenimini Türkiye’de tamamladıysa ve yurt dışında okuduğu programa Türkiye’de YKS ile başarı dilimi isteyen programsa, sıralamalardaki ilk 400 okula kayıt yaptırsa bile kayıt yaptırdığı yılda YKS'ye ve Türkiye’de başarı sıralamaları dilimlerine girmesi gerekiyor.

BAŞVURU DEĞİL KAYIT TARİHİ

İlgili değişiklik için başvuru tarihi değil üniversiteye kayıt tarihi esas alınacak ve 15 Mart 2024’ten sonra kayıt yaptırmış olan herkes yeni değişikliklerin kapsamında olacak.

EN AZ İKİSİNDE İLK 1000’E GİRME ŞARTI

15 Mart 2024 tarihinden itibaren kayıt yaptıranlar açısından geçerli olmak üzere; Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından yapılacak denklik başvurularında YKS şartına ek olarak, yurtdışı yükseköğretim kurumunun eğitime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları tarafından dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde ilk binde yer alması gerekmektedir. Bu iki şartı sağlamayan başvuru reddedilecektir. Bu kural yalnızca tıp, diş, eczacılık ve hukuk programları için geçerli olup, yalnızca ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayanları değil tüm başvuruları kapsamaktadır.

DENKLİK İÇİN DEĞERLENDİRİLECEK

Bu kural bu dört bölümden başvuran ilgililere doğrudan denklik verileceği anlamına gelmemekte, yalnızca ilk binin dışını ret, ilk binin ise incelemeye alınacağı anlamına gelmektedir. Başvurunun durumuna göre gerekli Seviye Yeterlik ve Belirleme Sistemi (SYBS) (sınav ya da ders tamamlama) işlemi yapılabilir.

Bu durumda olan adayların, eğer ortaöğrenimini Türkiye’de tamamladıysa ilk bine ek olarak YKS başarı dilimini de sağlaması gerekmektedir.

İLK 400’E SEVİYE TESPİT SINAVI YOK

Yine 15 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere öğrenime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen sıralama kuruluşlarının yaptığı dünya üniversite sıralamalarının en az üçünde ilk 400 dilim içerisinde yer alan yükseköğretim kurumlarından alınan diplomalara SYBS uygulanmaksızın denklik işlemi yapılabilecektir.

HAZIRLIK OKUYANLAR DEĞİL

Yapılan değişiklikler halihazırda yurtdışında hazırlık okuyan öğrencileri kapsamayacak ve bu Yönetmeliğin yayımlandığı 15.03.2024 tarihinden sonra kayıt yaptıracak olan öğrencileri kapsayacaktır.

HANGİ SIRALAMA KURULUŞLARI

ARWU, QS World Rankings, CWTS, Times Higher Education’dır.

 

HANGİ BÖLÜMLERDE BAŞARI SIRASI VAR?

 

Bu programlar Hukuk, Mühendislik Mimarlık, Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği ve Öğretmenlik (PDR dahil) programları.

 

 

 

20-03-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş