Arama sonuçları

Anaokulu olmayan OSB kalmayacak

Anaokulu olmayan OSB kalmayacak

Organize sanayi bölgelerinde okul öncesi eğitim hizmetlerini yaygınlaştırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı.  Protokol imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla ikinci kapsamlı iş birliğini yaptıklarını; daha önce organize sanayi bölgelerinde mesleki eğitim merkezleriyle ilgili çok önemli bir hamle yaparak tüm Türkiye'de OSB'lerde mesleki eğitim merkezleri kurduklarını söyledi. 

Küçük ve orta ölçekli işletmeler ile sektörün yoğun bir şekilde kümelenmiş olduğu OSB'lerde en fazla ihtiyaç duyulanın çırak, kalfa ve usta olduğuna işaret eden Özer, şöyle dedi: "Mesleki eğitim merkezleri, haftada bir gün okulda, geri kalan dört gün gerçek iş ortamında eğitim alınan ve Almanya'daki duale mesleki eğitime karşılık gelen kurumlar... Aslında bu bizim geleneğimizde olan ahilik kültürünün, çıraklık, kalfalık, ustalığın yüzyıllardan beri devam eden Türkiye'deki -bu topraklardaki- uygulaması. Sadece mesleki eğitim değil, aynı zamanda ahlakı da merkeze alan, değerler eğitimi de yapan bir eğitim türü."

ÇIRAK VE KALFA SAYISI 700 BİN

Özer, 1998 yılında tüm Türkiye'deki mesleki eğitim merkezlerinde yaklaşık 250 bin çırak, kalfa varken bugün sayının 700 bine ulaştığını söyledi. Özer, “Bu, başlı başına bir sessiz devrimdir mesleki eğitim alanında. Hedefimiz, yılın sonuna kadar 1 milyon gencimizi bu geleneksel çıraklık, kalfalık, ustalık eğitimiyle buluşturmak" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak son dönemdeki en önemli projelerinden birinin okul öncesi eğitimde okullaşma oranını arttırmak olduğunu kaydetti.

ANAOKULU OLMAYAN OSB KALMAYACAK

Özer, 2023 yılının sonunda anaokulu olmayan hiçbir OSB kalmayacak şekilde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla iş birliği içinde çalışacaklarını dile getirdi.  Varank, protokol kapsamında atılacak imzalarla birlikte organize sanayi bölgelerinde okul öncesi eğitim kurumlarının açılmasını sağlayacaklarını belirterek, şöyle dedi: "Proje kapsamında bir yıl içerisinde 100 organize sanayi bölgesinde anaokullarının açılmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tabii ki bu sayı daha da artacak. Okulların arazi, inşaat ve tefrişat giderleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda OSB'ler tarafından sağlanacak" dedi.

Varank, okul öncesi eğitim kurumlarda hizmet sunacak personelin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirileceğini ifade etti. Varank, "Böylece bir yandan çocuklar nitelikli okul öncesi eğitime erişecek, diğer yandan ebeveynlerin özellikle de kadınların istihdam edilebilirliği kolaylaşmış olacak" dedi.

Varank, 2002 yılında Türkiye'de 192 organize sanayi bölgesi bulunduğunu, bugün bu sayının 341'e ulaştığını dile getirdi.

 

02-09-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş