Arama sonuçları

Dünya felsefe şampiyonu ‘Arı’dan çıktı, Princeton’dan 1.6 milyon TL burs aldı

Dünya felsefe şampiyonu ‘Arı’dan çıktı, Princeton’dan 1.6 milyon TL burs aldı

Dünya felsefe şampiyonu ‘Arı’dan çıktı, Princeton’dan 1.6 milyon TL burs aldı. Uluslararası Felsefe Olimpiyatı 2020 (e-IPO 2020)  şampiyonu  Özel Arı Okulları 12 IB DP sınıfı öğrencisi Aybars Önder oldu. Gençlerde yaratıcı düşünme ve araştırma ruhunu geliştirme temel amacıyla dünya çapında lise öğrencilerinin katılımıyla çevrim içi ortamda düzenlenen e-IPO 2020’de altın madalyayı Önder kazandı.

Uluslararası Felsefe Olimpiyatı (International Philosophy Olympiad-IPO), FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie) tarafından organize edilen ve UNESCO tarafından desteklenen bir yarışma. Katılımcı ülkelerden yalnızca belli sayıdaki seçilmiş lise öğrencilerine yönelik özel bir uluslararası felsefe yarışması.

DÜNYA FELSEFE ŞAMPİYONU ‘ARI’DAN ÇIKTI, PRINCETON’DAN 1.6 MİLYON TL BURS ALDI

Olimpiyatta yarışmacı öğrenciler çalışmalarını İngilizce, Almanca, İspanyolca ya da Fransızca dillerinden biriyle yapıyor. Olimpiyatta yarışan öğrencilerin, anadilleri olmaması koşuluyla bu dört dilden birinde ve kendilerine sunulmuş dört konudan biri üzerine felsefi bir deneme yazmaları bekleniyor. Yarışmacılar ayrıca atölye çalışmaları ve panellerde aktif rol alırken sunumlara ve seçkin üniversitelerden akademisyenlerle yapılan toplantılara da katılıyorlar.

PRINCETON ÜNİVERSİTESİ’NE GİDİYOR

Yarışmanın bölgesel ve ulusal etaplarında da büyük başarı gösteren Önder bu yıl başvurduğu Princeton Üniversitesi Felsefe Programı’ndan yaklaşık 1.656.000 TL’lik tam burs aldı. IB Programı burslu öğrencilerinden olan Önder’e Özel Arı Okulları farklılaştırılmış öğrenme programı uyguladı. Uluslararası Bakalorya Programı’nın sunduğu derslerin yanında PAMOJA Eğitim Kurumu bursuyla, uzaktan eğitimle aldığı derslerde, uluslararası, çok kültürlü öğrencilerin bulunduğu platformla bakış açısı da farklılaştı. Önder, Princeton Üniversitesi’nde göreceği eğitim için Defne – Muhtar Kent Eğitim Vakfı’ndan da burs kazandı.

Felsefe sayesinde tüm yaşama eleştirel gözle bakabildiğini ifade eden Önder, felsefeyi daha iyi anlayabilmek için eşzamanlı olarak Almanca dersleri de alıyor. Kaliteli düşünce, doğru analiz, sentez yapabilmek için felsefeyi anlamanın önemini vurgulayan Önder, fırsat buldukça “Us Akademi”, “Goethe Enstitüsü” tarafından düzenlenen konferanslara dinleyici olarak katılıyor.

KİMLERDEN ETKİLENİYOR?

Kendisini transandantal argüman tarzını felsefeye kazandırması nedeniyle Kant’a yakın bulduğunu anlatan Önder, ifade tarzı olarak ise şüpheciliği, kendisinden önceki ahlak anlayışına olan merakı ve ortaya koyduğu yeni hayat vizyonu için Nietche’e yakın buluyor.

Etik olarak nasıl davranacağımıza karar vermek için felsefe bilmenin gerekliliğine işaret eden Önder, lise yaşamı boyunca katıldığı MUNESCO Konferanslarından 8 farklı ödüle sahip. Boş zamanlarında bisiklete binen, kitap okuyan, tiyatro izleyen ve kısa hikayeler yazan başarılı öğrenciye göre global dünyada birlikte yaşayabilmemiz için insanlığın olmazsa olmazı felsefe.

02-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş