Arama sonuçları

Görme engelliler için tasarladı, dünya üçüncüsü oldu

Görme engelliler için tasarladı, dünya üçüncüsü oldu

Görme engelliler için tasarladı, dünya üçüncüsü oldu. 10 yaşındaki Ada Tomruk, görme engelliler için tasarladığı projesi ile Hong Kong’da düzenlenen yarışmada fen alanında dünya üçüncüsü oldu.

Türkiye'den NASA Houston’a (Space Center Houston) giden ilk Türk grubun 8 yaşındaki en küçük üyesiydi. Hayali olan uzay araştırmalarını yerinde gördü ve roket yapımı, Ay'da yaşam, robotics, enerji konularında da ders aldı.

Ada, Bu yıl da Bilimin Çakıl Taşları ile birlikte Chicago'da bulunan ve CERN'den sonra en büyük parçacık Fiziği Laboratuvarı Fermilab'da eğitim aldı. Ada’nın bir başka başarısı Hong Kong’da düzenlenen ve 22 ülkeden 2000'i aşkın çocuğun katıldığı "International Year Of The Periodic Table Of Chemical Elements Art And Design Competition" yarışmasında Fen Bilimleri alanında aldığı dünya üçüncülüğü ödülü oldu.

 

GÖRME ENGELLİLER İÇİN TASARLADI, DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

 

Ada yarışmaya hazırlandığı günlerde Louis Braille kitabını okuyor ve görme engelliler alfabesini öğreniyordu. Görme engellilerin yaşadığı zorluklar onun projesini hazırlamasında etkili oldu.

Yarışmanın ana konusu ise kimyasal elementlerin sınıflandırılması olan periyodik tablo olunca, Ada da bu tabloda görme engelliler için bir alan oluşturup Braille alfabesini de kullandı. Böylece Ada’nın hazırladığı periyodik tabloyu görme engelliler de kullanabilecekti.

 

AMBULANSLAR İÇİN YAZILIM GELİŞTİRİYOR

 

Ada’nın şu anda üzerinde çalıştığı proje ise ambulansların daha kolay hastaneye ulaşabilmesi için yazılım geliştirmek. Hayali ise insanlara elinden geldiğince yardımcı olabilmek.

Ada üstün çocuklardan birisi. Mühendis anne ve babanın tek çocuğu. Annesi Zerrin Damgacı Tomruk, Ada’nın kreşe gitmeden önce 3.5 yaşından itibaren bilim okullarına gitmeye başladığını anlatıyor. Her zaman yaşıtlarından farklı olduğunu anlatan söyleyerek, şöyle konuşuyor:

OYUNCAKLARI NALBURDAN SEÇİLDİ

"Ada her zaman yaşıtlarından farklı hobileri olan bir çocuktu. Sevdiği oyunlar, ilgilendiği konular değişikti. Arabalarla, oyuncaklarla hiç oynamadı. Hep kablolarla, borularla oyunlar oynardı. Ada'ya hediye almak için oyuncakçıya değil, nalbura giderdik. Mekanik, fizik ve bilimsel konular hep onu heyecanlandırırdı. 3.5 yaşında kreşe gitmeden bilim okullarına gitmeye başladı. Arka arkaya 3 yıl İTÜ Bilim Okulu'na gitti. İlkokul 1. sınıfa başladığında öğretmeni  bizi 'Bu çocuğu bilgiye doyuramıyoruz' diye uyardı. Evyap'taki bu öğretmenin uyarısıyla 6.5 yaşında süreç  pedagog, psikiyatr süreci başladı. Potansiyelinin yüksek olduğu anlaşıldı ve pedagog önerisiyle hafta sonları Ada'nın ilgi alanlarına yönelik eğitimler, etkinlikler araştırmaya başladık. Bilgi Üniversitesi ile Türkiye Üstün Zekâlılar Eğitim Vakfı'nın (TÜZYEV) ortak okulunda eğitim gördü. Ardından STEM eğitimi veren Bilimin Çakıl Taşları'nda 32 hafta eğitim aldı. Bilimin Çakıl Taşları’nın ilk kez Türkiye'den 11-14 yaşları arasındaki 18 öğrenciyi NASA’ya götürürken Ada’da NASA’nın özel kabulü ile bu eğitimlere katıldı. Bilim onun vazgeçilmezi. “

 

 

16-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş