Arama sonuçları

Her öğrenci istediği okulda sınava girebilecek mi?

Her öğrenci istediği okulda sınava girebilecek mi?

Liselerde birinci dönem yapılamayan yüz yüze sınavlar, yüz yüze eğitimin başlayacağı 1 Mart’tan itibaren düzenlemeye başlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklamasına göre birinci dönemin yüz yüze sınavları iki hafta içinde tamamlanacak ve 19 Mart’ta e-okul sistemine işlenmiş olacak. Yüz yüze sınavlarda bir öğrenci bir günde en fazla 3 sınava girecek. Sınavların süresi 40 dakika olacak.

 

MEB, yüz yüze sınavlar için öğrenci hareketliliğini azaltmak için başka bir karar da aldı. Çünkü uzaktan eğitim sürecinde yüz yüze eğitim zorunlu olmadığı için birçok aile çocuklarının öğrenim gördükleri illerde değil, başka il ya da ilçelere gitti.

 

BU ÖĞRENCİLER HANGİ OKULLARDA SINAVA GİRECEK?

İşte bu öğrencilerin kayıtlı okullarda sınava girmeleri yerine KKTC dâhil bulundukları yerleşim yerlerindeki okullarda sınava girebilmeleri sağlanacak. Bunun için velilerin 26 Şubat’a kadar sınava girilecek dersleri de belirterek bu konudaki taleplerini ikametlerinin bulunduğu ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirecek. Aynı zamanda, öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirecek.

ÖZEL-DEVLET OKULU OLABİLECEK

Öğrenciler özel ya da devlet okullarında sınava girebilecek. Yani devlet okulu öğrencisi özel, özel okul öğrencisi de devlet okulunda sınava katılabilecek.

BU ÖĞRENCİLER HANGİ OKULDA SINAVA GİRECEK?

Başka bir okulda sınava girmenin kuralı öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türünde, aynı okul türü bulunmaması halinde aynı program uygulayan okul.

Peki bu kural olmazsa ne olacak?

HAZIRLIK SINIFI OLAN ANADOLU LİSELERİ

Bu sorunun yanıtını okul yönetimleri de veliler de merak ediyor. Öncelikle Kabataş, Cağaloğlu, Kadıköy gibi hem yatılı eğitim veren hem de hazırlık sınıfı olan okullarda nasıl bir uygulama olacak. Bu okulların öğrencilerinin yüzde 50’den fazlası başka illerden gelen yatılı öğrenciler.

Hazırlık sınıfı bulunan bazı Anadolu liselerinin bulduğu çözümlerden birisi, öğrencinin bulunduğu ildeki Anadolu lisesi ile anlaşarak, soruları onlara yollamak. Aynı anda hem İstanbul hem de diğer şehirlerdeki öğrencileri sınava sokmak. Sınav kağıtlarını okumayı öğrencinin sınava girdiği okula bırakacaklar. Ama okula da tam bir puanlamayı gönderecekler. Yani hangi soru nasıl puanlanacak.

Bazı okulların çözümü ise öğrencinin bulunduğu ildeki lisenin sorularını da hazırladığı sınava girmesi. Bu okullar tüm derslerden soruları yollamayacak ama o okulda olmayan seçmeli dersler gibi bazı derslerin sorularını yollayabilecekler.

GALATASARAY VE İSTANBUL ERKEK NE OLACAK?

Ama Galatasaray, İstanbul Erkek gibi Anadolu liselerinin yatılı öğrencileri ne olacak? Çünkü bu okullarda sayısal dersler de yabancı öğretmenler tarafından veriliyor. Bu okullarda da soruların öğrencilerin bulundukları illerdeki okullara gönderilmesi gibi seçenekler tartışılıyor. Ancak yabancı öğretmenler bu seçeneğe sıcak bakmıyor. Bir de bazı sınavlar yabancı dilde dinlemeye, konuşmaya dayalı sınavlar var. Bunlar nasıl yapılacak? Türkçe derslerden bulundukları ilde öğrenci sınava girse bile bu sınavlar için okullarına gelmeleri gerekecek. Bu durumda da 3 sınav için kayıtlı olduğu okula gelmek zorunda kalacak öğrenci neden diğer derslerden başka okulda sınava girecek?

 

13-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş