Arama sonuçları

Pandemi: Her 100 çocuktan 20’si şiddete uğradı

Pandemi: Her 100 çocuktan 20’si şiddete uğradı

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) eğitim alanında yaşanan önemli gelişmeleri ele aldığı Eğitim İzleme Raporlarının ikinci dosyasında eğitim ortamlarını ele aldı. Eğitim İzleme Raporu 2021: Eğitim Ortamları’nda Türkiye’nin salgın sürecindeki “eğitimi” vurgulandı. Türkiye, bu dönemde OECD ülkeleri arasında Meksika’dan sonra okulların en uzun süre kapalı kaldığı ikinci ülke oldu. Türkiye’yi Polonya, Kolombiya ve İrlanda izledi. OECD üyeleri arasında okulları en uzun süre açık tutan ilk beş ülke sırasıyla ABD, Avustralya, İsveç, İzlanda ve Japonya oldu.

UNESCO verilerine göre 21 Eylül - 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında hafta sonlarını ve tatil günlerini çıkarınca Türkiye’de okullar Covid-19 salgını nedeniyle 55 gün kapalı kaldı.

ÇOCUKLAR SALGINDA ŞİDDETLE KARŞILAŞTI

Raporda, Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi tarafından yapılan araştırmada 0-18 yaş grubu çocuk bulunan hanelerin yüzde 19.3’ünde salgın sürecinde çocukların şiddete maruz kaldığının belirlendiği ifade edildi.

Raporda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) üst politika metinlerinde iklim krizi ve afetlere yönelik amaç ve hedefler olmadığına dikkat çekildi.

Rapordan bazı satır başları şöyle:

SALGIN VE AFET DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Fiziksel olarak okuldan uzak kalmayı gerektiren salgın ve afet gibi durumlarda, ilgili politikalar, eğitimin devamlılığının sağlanmasının yanı sıra psikososyal desteklere erişim, çocuk koruma, hareket, oyun ve sosyalleşme gibi eğitimin hak temelli diğer nitelikleri de düşünülerek kurgulanmalıdır.

EĞİTİM ORTAMLARI DA EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR

Eğitim, farklı sosyoekonomik arka planlardan çocukları eşitleyebilecek sosyal politikaların parçası iken eğitim ortamlarının kapasite farklılıkları sosyal-mekânsal ayrışmaya neden oluyor ve eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştiriyor.

Salgınla birlikte evin eğitim ortamına dönüşmesi haneler arasındaki imkan farklılıklarının eğitime daha fazla yansımasına sebep oldu. Uzaktan eğitim sürecinde aynı odayı, aynı dijital araçları paylaşmak durumunda kalan çocukların eğitime katılımında kesintiler yaşandı.

ÇOCUKLARIN ‘SESSİZ’ ORTAMI YOK

PISA 2018 sonuçlarına göre “sessiz bir çalışma yerine sahip olan öğrencilere” ilişkin veriler incelendiğinde, Türkiye 77 ülke içinde 49’uncu sırada yer alıyor.

MEB’in öğretmenler, okul yöneticileri ve velilerle yaptığı anket sonuçlarında dijital okuryazarlık eksikliği, salgının getirdiği kaygı bozuklukları ve cihaz ve erişim eksikliği uzaktan eğitimde en çok yaşanan sorunlar olarak öne çıktı.

Afetlerin çeşidi ve sıklığı bölgelere göre farklılık gösterir, kentlerin ve kırsal alanların afet direnci, direnci etkileyen sosyoekonomik faktörler birbirinden farklıdır. Eğitim ortamlarının ve içinde bulundukları mikrosistemlerin, coğrafi koşullar göz önünde bulundurarak afete karşı hazırlanması önem taşıyor.

14-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş