Arama sonuçları

Yüz yüze sınavlar: Risk haritasına göre her ilde farklı sınav tarihi olabilecek

Yüz yüze sınavlar: Risk haritasına göre her ilde farklı sınav tarihi olabilecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 17 Mayıs’tan sonra vaka sayılarının hangi sınıflarda yüz yüze eğitime başlayacağını belirleyeceğini söyledi. Selçuk, yüz yüze eğitim kararının da yine illerin risk haritalarına göre belirlenebileceğini belirtti. Selçuk, ertelenen yüz yüze sınavların da illerin risk haritasına göre farklı tarihlerde yapılabileceğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TRT Haber’de soruları yanıtladı.  Selçuk’un sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Bayramdan sonra yüz yüze eğitim başlar mı?

Gönlümüz okulların tamamen açılmasından yana. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre karar veriliyor. Biz ‘önce sağlık’ dediğimiz için riske girmeden ve eğitim öğretimin uzun soluklu iş olduğunu unutmadan bu kararlar alınıyor. Tam kapanma sürecinin vaka sayılarını azaltacağını düşünerek, okulların açılması için bir umut olarak görüyorum. Eğer bu süreci iyi yönetebilirsek, sağlıklı sonuçlar alınabilir, bütün sınıf seviyelerinde de açılabilir. Amacımız okulları açabilmek.

17 Mayıs’tan sonra ne beklememiz gerekiyor?

Yüz yüze eğitim illerin risk haritasına göre devam edecek. Türkiye OECD ülkeleri arasında en çok okul kapatan ülkeler arasında 4’ncü sırada yer alıyor. Okullar açılsın, kapansın demiyoruz. 17 Mayıs’tan sonra da hangi sınıflarda yüz yüze eğitimin olacağını göreceğiz

Sınavlar ne olacak?

Biz bir dönemde 2 ya da 3 sınav yapmakla yükümlüyüz. Ama olağanüstü dönemdeyiz ve bir sınavla bu süreci sürdürüyoruz. Birinci dönem tek sınav oldular, ikinci dönem de tek sınav olacaklar.

LİSELERİN YÜZDE 40’NDA ORTAOKULLARIN YÜZDE 30’NDA BİTTİ

Liselerin yüzde 40’ı ikinci dönemin sınavlarını tamamladı. Liselerde 12’nci sınıfların çoğunda sınavlar bitti. Ortaokullarda da bu oran yüzde 30. 

17 Mayıs’tan sonra sınavların tarihleri daha esnek olacak. Bazı iller kendi risk durumlarına bakarak, sınavlarla ilgili karar alınacak. Farklı tarihlerde sınavlar olabilir. İlkokullarda sadece 4’ncü sınıflarda sınav var, bunlar da bitti.

SINAVLARA ERTELEME GELİR Mİ?

YKS ve LGS ertelenir mi?

Öğrencilerin yarısına yakını bir an önce olsun, bitsin, zamanında yapın diyor. Bir kısmı da erteleyin, biraz daha çalışalım diyor. Kendi durumlarına göre yorum yapıyorlar. Ertelenmesine ilişkin bir kararımız söz konusu değil. Ama hep şunu söylüyoruz. Okulların kapanmasını Bilim Kurulu’nun tavsiyesi, Sağlık Bakanlığı verileri etkiledi.

Yüz yüze eğitim salgının hızını etkiledi mi? Okullardan çocuklardan mı virüs getirdi?

Biz her gün bütün sınıf düzeylerinde hangi gün kaç temaslı ve pozitif var ailelerinde bunun sayısal tablosuna bakıyoruz. Bu genel tabloda çocukların ailelerinde görülen temaslı sayısı ile toplum geneline baktığımızda bizim çocukların ailelerinde yüzde 20’ye yakın daha düşük.  Birçok ülkede okullar birinci derecede risk faktörü olarak görülmüyor. 10 yaş altı çocukların maske takması birçok ülkede yasak. Biz belli bir seviyeye gelince öğretmenleri ve öğrencileri riske atmayalım diyerek kapatıyoruz. Okul daha kontrollü bir ortam. Öğretmen ve çocuklar da birbirini uyarıyor. Okullar birinci derecede risk faktörü değil.

 

28-04-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş