Arama sonuçları

10 öğrenciden 7’si canlı derse katılmadı

10 öğrenciden 7’si canlı derse katılmadı

10 öğrenciden 7’si canlı derse katılmadı. Koronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında okulların kapatılmasının ardından dijital platformlara taşınan eğitim, ülkede giderek derinleşen fırsat eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 13 Nisan’da 8’inci ve 12’nci sınıflar için 26 Nisan itibarıyla ise tüm sınıflar için başlattığı, ‘canlı sınıf’ uygulamasına katılabilen öğrenci sayısı, öngörülenin çok altında kaldı. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri’ne (MEMBİS) girdiği verilerden elde edilen bilgi doğrultusunda, 13 Nisan’dan bugüne İzmir’in Konak ilçesinde açılan toplam 2 bin 220 derse öğrencilerin yalnızca yüzde 31’inin katılabildiği öğrenildi.

13 Nisan’dan 29 Nisan’a kadar aradan geçen 16 günde açılan canlı ders sayısı 2 bin 220’ye ulaştı. Konak’ta canlı ders yapan 69 okuldan toplam 20 bin 796 öğrenci derslere katılım sağladı. Öğretmenlerin sisteme kaydettiği bilgilere göre, canlı derse katılması gerektiği halde katılmayan ya da katılamayan öğrenci sayısı 45 bin 688 ile ifade edildi. İzmir Konak’taki 81 ortaokul ve liseden 12’sinin canlı ders yapmadığı bildirildi.

EŞİTSİZLİKLER GİDERİLMELİ

Uzaktan eğitime geçilen ilk günlerde, güvenli olmayan video konferans yöntemlerinin kullanıldığını anımsatan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, EBA üzerinden uygulanan canlı derslere katılımın az olmasını fırsat eşitsizliğine bağladı: “Bu veriler, sendikamızın günlerdir yayımladığı eğitim günlüklerinde EBA ile ifade edilen problemlerin somut göstergesidir.”

Vardal, derslere 66 bin 484 öğrenciden yalnızca 20 bin 796’sının katıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Katılımın az olmasının nedenini, öğrencilerimizin internet erişiminin, tablet ya da bilgisayarının olmamasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Bakanlık, uzaktan eğitimle ilgili çalışma yaparken önemli bir kısmı eksik bıraktı. Öğrencilerin, velilerin ve hatta öğretmenlerin bile teknik ve altyapı olarak buna hazır olmadığını söylemek mümkün. Uzaktan eğitim 31 Mayıs’a kadar devam edecek. Bu şekilde sürecek bir uzaktan eğitim, öğrencilerimizin büyük bir kısmını geri bırakacak. MEB’in, bir an önce bu eşitsizliği giderecek adımlar atması gerekiyor.”

01-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş