Arama sonuçları

Heybeliada Ruhban Okulu açılacak mı? Kararı kim verecek?

Heybeliada Ruhban Okulu açılacak mı? Kararı kim verecek?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz ayın sonunda beraberindeki heyet ile restorasyon çalışmaları süren Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etmişti. Başrahip Piskopos Vasili Nikolar, Vakıf Başkanı Georgios Stefanopoulos ile diğer ilgililer tarafından karşılanan Tekin, binada süren restorasyon çalışmaları hakkında bilgi almış, aktif olarak faaliyet gösterdiği dönemde Fener Rum Patrikliğine bağlı din adamı yetiştirilen sınıfları dolaşmıştı. Tüm bu gelişmeler ise okulun tekrar açılıp açılmayacağı tartışmalarına neden olmuştu. 

Tekin’e katıldığı bir programda Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılıp açılmaması da soruldu. Tekin şu yanıtı verdi: 

KİŞİSEL OLARAK AÇIK OLMASINI ARZU EDERİM

"Olayın iki boyutu var, bir tanesi siyasal boyutu. O boyutu da Sayın Cumhurbaşkanımız ve dış politikamızı yöneten Bakanımız birlikte belirlerler. Onların verecekleri kararları biz hayata geçirmiş olacağız. Kişisel olarak ben Heybeliada Ruhban Okulu'nun hem Türkiye'nin sahip olduğu demokratik birikimi yansıtması açısından hem laiklik uygulamasıyla ilgili olarak bakış açımız açısından okulun açık olmasını kişisel olarak bunu arzu ederim. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizden istediği şey, bu konudaki kararımızı verdiğimizde hangi yöntemlerle çalışabiliriz veya nasıl bir usul izleyebiliriz, onun araştırmasını yapmamızı bizden istemişti. Dolayısıyla bu rezervi koyarak ben cümlelerimi söylemek isterim. Nihayetinde açılıp açılmayacağına karar verecek kişi Milli Eğitim Bakanı olarak ben değilim. Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız ve ilgili kurullar bunun kararını verecekler. Biz de hayata geçirmekle mükellefiz."

ÜNİVERSİTEYE BAĞLANMAK İSTEYİNCE

1844 yılında din adamı yetiştirmek üzere faaliyete geçen Heybeliada Ruhban Okulu, 1971 yılında kapatıldı. 1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından bütün özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanmasını kararlaştırılmıştı. Heybeliada Ruhban Okulu da ‘özel yüksekokul’ statüsünde değerlendirildi. Okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtilince Fener Rum Patrikhane’si bu kararı kabul etmedi ve bunun üzerine Heybeliada Ruhban Okulu kapatıldı.

TEKRAR AÇILABİR Mİ?

Heybeliada Ruhban Okulu’nun tekrar açılması tartışmaları uzun süredir devam ediyor. Yunanistan hükümeti de bu okulun açılmasını istiyor. Ancak okulun açılması şartı olarak Yunanistan’da imam hatip okulu kurulması talep ediliyor. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Ankara’da görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in gündeminde de Ruhban Okulu’nun tekrar açılması vardı. Erdoğan ise bu ziyaret öncesinde  Yunan gazetesi Kathimerini’ye verdiği röportajda “Heybeliada Ruhban Okulunun açılması amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Yunanistan’daki Türk azınlığın eğitim alanında karşılaştığı sorunlarla ilgili de komşumuzdan aynı yapıcı yaklaşımı bekliyoruz” demişti. 

04-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş