Arama sonuçları

İşte yeni müfredatın kitapları: Türkiye Yüzyılı damgalı

İşte yeni müfredatın kitapları: Türkiye Yüzyılı damgalı

“Milli ve manevi değerlere uygun” diye tanımlanan ve önümüzdeki öğretim yılından itibaren kademeli olarak okutulmaya başlanacak yeni müfredat daha açıklanmadan tartışmalara da neden oldu. Komisyon tarafından çalışmaları yürütülen yeni müfredatın ders kitaplarının üzerinde “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” yazısı yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni müfredatın ders kitapları üzerindeki çalışmalar sürüyor. MEB Ders Programı Hazırlama Komisyonu’nda tartışmalara neden olan yeni müfredatın ders kitaplarının taslakları da hazır. Bakanlık önümüzdeki günlerde müfredat değişikliği kamuyouna duyurulacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni hazırlanan müfredat değişikliği ile “sadeleşmenin” yapılacağını söylerken, hazırlanacak müfredatın da milli ve manevi değerlere uygun olacağını defalarca dile getirmişti. Tekin,“Bize ait ve bizim değerlerimizle inşa edilmiş, bizim referans değerlerimizin ışığında oluşturulmuş bir eğitim sisteminin inşası için gerekli çalışmalarımızı tamamladık, milli ve manevi değerlerine bağlı yepyeni bir kuşak yetiştirilecek” açıklamalarında bulunmuştu.

YARATILIŞIN MUHTESEM TASARIMLARI

Bu açıklamaların yanı sıra lise biyoloji öğretim programının içeriği ortaya çıkmıştı. Kitapta evrim teorisinden söz edilmezken, yaratılış teorisine yer verildiği anlaşılmıştı. Eğitim sendikalarının da dile getirdiği üzere öğretim programında şu ifadeler yer alıyordu: “Biyolojik olaylar; bir plân ve programın gereği olarak ortaya çıkar, kâinat ve içindeki canlı cansız tüm varlıklarda görülen mükemmel dengeye ve düzene işaret eder. Canlılar hem kendi yapı ve işleyişlerinde hem de birbirleriyle tam bir uyum içinde mükemmel bir denge oluşturur. Biyoloji bilimi ise yaşamın bu kusursuz düzenini, canlılığın ince detaylarını ve yaratılışın muhteşem tasarımlarını anlamaya kapı açar.” Eğitimciler ise kendilerine ulaşan bilgilere dayanarak, söz konusu müfredat değişikliğinin bilime ve bilimsel gerçeklere aykırı olduğunu dile getirmeye başladı.

Bir ders kitabında bile ortaya çıkan bu durum kamuoyunda “nasıl bir müfredat?” sorusuna neden olurken, elimize ulaşan derslerin öğretim programlarının kapakları da dikkat çekici. Bu kitaplarda  “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” yazısı yer alıyor.

-

-

23-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş