Arama sonuçları

Milli Eğitim’in yeni projesi: Fabrikalar ‘okul’ olacak, mesleki eğitim 7 ve 8’de başlayacak

Milli Eğitim’in yeni projesi: Fabrikalar ‘okul’ olacak, mesleki eğitim 7 ve 8’de başlayacak

Türk iş dünyası yetişmiş ara eleman sıkıntısına çare olması için yeni bir proje geliştirildi. Buna göre talep eden her işletme aynı zamanda birer “okul” olacak. Almanya, Avusturya ve Belçika gibi ülkelerde uygulanan İşletmelerde Okul Modeli Türkiye’de de uygulanacak. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, “Bazı işletmeler okul olarak, eğitim ve üretimin iç içe geçtiği bir modele dönüştürülecek” dedi.

7 VE 8’DE MESLEKİ EĞİTİM

Mesleki eğitimin sanayi sektörünün gücü ve desteğiyle daha iyi bir noktaya taşınabileceğini belirten Şamlıoğlu, 7’nci ve 8’inci sınıftan itibaren mesleki eğitimle ilgili modüler eğitimlere başlanmasının planlandığını belirtti. Meslek okullarının sayısının artırılacağını da söyleyen Şamlıoğlu, “Mesleki eğitimde sanayicilerimizle yol yürümek istiyoruz. Bazı işletmeler okul olarak, eğitim ve üretimin iç içe geçtiği bir modele dönüştürülecek” dedi.

Şamlıoğlu, Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Dünya’dan Ferit Barış Parlak’ın haberine göre ASO Başkanı Seyit Ardıç ise, mesleki eğitimde sanayinin ihtiyacına uygun bir planlama yapılması gerektiğini söyledi.

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARI

Almanya’da öğrencilerin yüzde 50’sinin düz lise ya da üniversite yerine mesleki eğitime yönlendirildiğini vurgulayan Ardıç, sözlerine şöyle devam etti: “Bunların üçte biri tek aşamalı yani okul temelli, üçte ikisi ise okul ve iş yeri temelli bir mesleki eğitim programına devam ediyor. İkili sistem mezunlarının yaklaşık üçte ikisi eğitim aldıkları şirkette işgücüne katılıyor. Almanya’da şirketler de mesleki eğitime katılıyor; meslek okulları yaklaşık 430 bin şirketle iş birliği yapıyor ve büyük şirketlerin yüzde 80’inden fazlası meslek eğitim sisteminde yer alıyor. Almanya’nın bugün dünyanın en güçlü ekonomilerden biri olmasının altında yatan en önemli etkenlerden birisi de şüphesiz mesleki ve teknik eğitime verdiği önemdir.”

 Türkiye’de üniversitede okuyan öğrenci sayısının Almanya’nın iki katından daha fazla olduğunu belirten Ardıç, “Türkiye’de meslek eğitimi gören öğrencilerin oranı Almanya’nın yarısından az ancak Almanya’da işsizlik oranı Türkiye’nin yarısı kadar” dedi.

13-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş