Arama sonuçları

Sağlık Bakanlığı: Deprem bölgesinde salgın durumu yok

Sağlık Bakanlığı: Deprem bölgesinde salgın durumu yok

Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da incelemelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Deprem Sonrası Halk Sağlığı Komisyonunun üyelerinden Prof. Dr. Recep Öztürk, "Sahada güçlü koordinasyonla sağlanan hizmetler sayesinde şu an için bir salgın durumunun, kümelenme durumunun olmadığını söyleyebiliriz" dedi.

Deprem bölgesinde inceleme yapan komisyon üyeleri, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesinde kurulan Sahra Hastanesi'nde basın toplantısı düzenledi.

DEPREM BÖLGESİNDE SALGIN

Komisyonda yer alan Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, depremle ilgili ortaya çıkan akut acil dönemin bitmek üzere olduğunu söyledi.

Artık deprem bölgesinde beklenen ve mevcut şartların doğuracağı hastalıkların sürecine geçildiğine dikkati çeken Öztürk, şöyle devam etti:

"Özellikle akut ishaller, değişik deri enfeksiyonları ve üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere... Gerek il merkezlerinde gerekse sahada ve köylerdeki çadır kentlerde yaptığımız incelemelerde, şu an itibarıyla bahsettiğimiz bu enfeksiyonlarda bir salgın durumunun asla olmadığını ama mevcut şartlarda ülkemizin veya bu bölgede deprem olmasaydı o şartlarda görülebilen enfeksiyonların şu anda görünmekte olduğunu tespit ettik."

DEPREM OLMASA BİLE

Normal şartlarda da tüm süreçlerin düzenli izlendiğini belirten Öztürk, şöyle devam etti: "Burada bu enfeksiyonların oluşmaması için zaten ilgili konaklama yerlerinde tuvaletlerin güçlendirilmesi ve sayıca arttırılması, seyyar çamaşırhanelerin yaygın bir şekilde kullanıma girmesi, banyo imkanlarının arttırılması bu enfeksiyonların şu anda kontrol altında olmasının en önemli nedeni."

İLERİ DÜZEYDE SAĞLIK

Sahadan merkezi koordinasyon birimiyle güçlü bir entegrasyon olduğunu vurgulayan Öztürk, enfeksiyon durumlarına karşı en ileri düzeyde laboratuvar imkanlarının kurulduğunu anlattı.

Öztürk, sürecin titizlikle takip edildiğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Akut gastroenterit paneli dediğimiz bütün bu temel etkenleri çalışan sistemler şu anda mevcut. Sahadan bu şekilde şüpheli bir enfeksiyon, bulaşıcı hastalık bildirildiğinde buradaki laboratuvar imkanlarında bu etkenler hızla çalışılıp sahaya yönelik tedbirler alınma durumunda. Gezici temel sağlık hizmetleri ekibi vatandaşlarımızın talepleri ve bildirimler doğrultusunda bizzat sahaya gidiyor. Gerekli muayeneler yapılıyor. Kan şekerlerine de bakılıyor. Şu anda eczanelerin çoğu haliyle işlemez durumda olduğu için gerekli ilaçların hepsinin temin edildiğini bizzat mahallinde gördük. Bu saydığımız 3 ilde (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman) de sağlanıyor. Sahada güçlü koordinasyonla sağlanan hizmetler sayesinde şu an için bir salgın durumunun, kümelenme durumunun olmadığını söyleyebiliriz. Böyle bir riski de önlemek için çok güçlü bir laboratuvar altyapı sisteminin kurulmuş olduğunu, aktif bir takip sisteminin çalışıyor olduğunu gözlemledik."

05-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş