Arama sonuçları

Türkiye’de yanlış anlaşılıyor: PISA, ülkeler arası bir yarış değil

Türkiye’de yanlış anlaşılıyor: PISA, ülkeler arası bir yarış değil

Türkiye’de yanlış anlaşılıyor: PISA, ülkeler arası bir yarış değil. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, PISA sonuçlarının her ülke için ‘yapılması gereken ödevleri’ ortaya çıkardığını söyleyerek, “PISA, ülkeler arası bir yarış değil” dedi.

Ankara kökenli 19 okul tarafından oluşturulan Ankara Eğitim Platformu ilk etkinliğini "21. Yüzyıl Becerileri ve Tasarım Beceri Atölyeleri Konferansı" ile yaptı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk PISA 2018 sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

TÜRKİYE’DE YANLIŞ ANLAŞILIYOR: PISA, ÜLKELER ARASI BİR YARIŞ DEĞİL

PISA sonuçlara her ülke için kendi ödevini yapmalarını gösteren yetkin bir araç. Biz ise 2015 yılında çeşitli nedenlerden dolayı düşüş göstersek yükselişimizi sürdürüyoruz. Bundan sonra ilköğretim ve ortaöğretimde yapacağımız değişiklikler Türkiye’nin daha iyi bir noktaya gelmesini sağlayacak. Biz mevcut ihtiyaçları dikkate alarak da bakıyoruz.

PISA, Türkiye’de yanlış anlaşılıyor. Bir ülkeler arası olimpiyat, bir ülkeler arası yarış gibi görülüyor. PISA, ülkeler arası bir yarış değil. Bizim için eğitim politikalarının röntgenin çekilmesi ve kararlar alınması için oluşturulacak altyapıyı gösteriyor. PISA sonuçları her ülkenin yapması gereken ödevleri gösteriyor. Giderek iyileşen sonuçların daha iyi olmasına üzülenler varsa bunlar 2021’de daha çok üzülecekler. Nedende bazıları Türkiye’nin kötü sonuçları olunca seviniyor.

PISA sonuçlarını başka ülkelerle kıyaslarken aynı zamanda ülkelerin öğrenci başına harcamalarına bakmalı. Türkiye’nin 3-5 katı harcama yapan ülkelerle Türkiye’yi bire bir karşılaştırmak metodolojik bir hatadır.  Eğer Türkiye belli konularda yatırımını artırabilirse yüksek seviyedeki başarının yolunu da açmış olacak. Kaynak sıkıntımız olabilir ama Türkiye çocukları daha iyi bir eğitim sistemini istiyor ve hak ediyor. Her şeye gücümüz yetmeyebilir ama yapabileceğimiz çok iş var.

ALT GELİR GRUBUNDAKİ ÖĞRENCİLER

Bizim alt gelir grubundaki öğrencilerimizin başarısı, OECD ortalamasının üzerinde. Bu şunun için önemli, eğitim imkânları arasındaki farklılığa, gelir dağılımına baktığımızda; 'acaba alt gelir çok kötü de, en üstteki yüzde 10'luk dilimdeki öğrencimiz çok iyi.' Böyle baktığımızda bizim her bir gelir grubumuz aslında mevcuttan daha iyi. Özet olarak, alt gelir grubundaki çocuklarımız OECD ortalamasının üzerinde. Üst gelir grubunda da benzer bir şey var ama en üst performans grubunda eksikliklerimiz, tamamlamamız gereken işlerimiz, ödevlerimiz var. Bunları da birlikte yapacağız.

“Her şey çok güzel" veya "çok kötü" yaklaşımı doğru değil.

20-12-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş