Arama sonuçları

Uluslararası öğrencilerin kabul mektubu işlemlerini internet üzerinden yürütülecek

Uluslararası öğrencilerin kabul mektubu işlemlerini internet üzerinden yürütülecek

Yükseköğretim Kurulu, Türkiye’de öğrenim görecek uluslararası öğrencilerin iş ve işlemlerinin hızlı ve güvenli şekilde sonuçlandırılması için üniversiteler tarafından verilecek kabul mektupları ile ilgili sürecin dijital ortamda yürütülmesini sağlayacak uygulama başlattı.

Üniversitelere gönderilen yazıda bundan sonra uluslararası öğrenciler için düzenlenecek kabul mektuplarının internet aracılığıyla Yükseköğretim Kuruluna bildirilmesi istendi.

KABUL MEKTUPLARININ İŞLEMLERİ

Yükseköğretim Kurulu, Türkiye’de öğrenim görecek uluslararası öğrencilere verilecek kabul mektuplarına ilişkin iş ve işlemlerin hem öğrenciler için kolaylaştırılması hem de bilgilerin ilgili kurumlar tarafından anında doğrulanarak sürecin hızlandırılması amacıyla ilgili sürecin internet üzerinden yürütülmesini kararlaştırdı.

Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversitelere gönderilen yazıda yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşmasının en önemli göstergelerinden biri olan uluslararası öğrencilere yönelik gerçekleştirilen iş ve işlemler konusunda ilgili kamu kuruluşlarıyla iş birliği yapıldığı vurgulandı.

Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu ile Dışişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı arasında görüşmeler gerçekleştirildiği kaydedilen yazıda, görüşmelerde uluslararası öğrencilere ilişkin yapılan bazı iş ve işlemlerin hem daha hızlı hem daha güvenilir olması için uluslararası öğrencilere gerek kabul mektubu verilmesinde gerekse bu öğrencilerin vize kayıt, ikamet vb. işlemlerinin yapılmasında dijital imkanlardan daha fazla yararlanılması hususunda mutabık kalındığı belirtildi. 

KAYITLAR ÜNİVERSİTELERİN SİSTEMLERİNDE SAKLANACAK

Varılan mutabakat uyarınca bundan sonra uluslararası öğrenciler için düzenlenecek olan kabul mektupları, ilgili kurumların doğrulayabilmeleri için bu amaçla oluşturulan internet servisi aracılığıyla Yükseköğretim Bilgi Sistemine (YÖKSİS) iletilecek. YÖKSİS tarafından verilecek “Kabul Mektup Numarası” kaydı, kabul edilen kişiye düzenlenecek kabul belgesinde yer alacak. Kabul mektubu süreçlerinin takip edilebilmesi amacıyla yapılan tüm işlemler ile işlemi gerçekleştiren kişilere ait kayıtlar üniversite sistemlerinde saklanacak.

Ayrıca Türkiye’ye yeni gelmiş ve henüz “Yabancı Kimlik Numarası” almamış kayıtlı öğrencilerin YÖKSİS’e bildirimleri esnasında 987 ile başlayan Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Numarası alındığı için, bu işlem sırasında belge türü ve belge numarasının bildirilmesi zorunlu olacak. 

UYGULAMA KILAVUZU HAZIRLANDI

Öte yandan halen Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Numarası ile YÖKSİS’te kayıtlı kişilerin bilgileri de güncelleniyor. Buna göre, uluslararası öğrencilere yönelik tesis edilecek işlemlerde yapılan güncellemelere ilişkin uygulama kılavuzu hazırlandı. İlgili öğrencilere yönelik iş ve işlemler bu uygulama kılavuzuna göre yapılacak.

16-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş