Arama sonuçları

Üniversite tercihinde en popüler ülke Kanada: Peki neden?

Üniversite tercihinde en popüler ülke Kanada: Peki neden?

100’den fazla ülkeden 21 bin öğrenciyle yapılan ankete göre Kanada yurtdışı eğitimde en popüler ülke seçildi. Times Higher Education’dan Seeta Bhardwa’nın haberine göre IDP Connect tarafından yürütülen Emerging Futures araştırmasında öğrencilere en çok hangi ülkelerde eğitim almakla ilgilendikleri soruldu.

Ankete katılanların yüzde 27'si Kanada'yı ilk tercihleri olarak söylerken, bu oranla Kanada en popüler ülke oldu. Kanada, düşük öğrenim ücretleri ve uluslararası öğrenciler için eğitimlerinin ardından çalışma fırsatları da sunmasıyla yurtdışı eğitimde popülerliğini koruyor. 

HANGİ ÜLKELER TERCİH EDİLİYOR?

Ankete katılanların yüzde 23’i Avustralya’yı ikinci, yüzde 21’si ise ABD’yi seçti. Öğrencilerin seçtiği diğer ülkeler arasında Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve İrlanda yer aldı. 

PUAN KAYBETTİLER

Ağustos 2022'de yapılan son anketten bu yana, hem Birleşik Krallık hem de Avustralya ilk tercih edilen destinasyonlar olarak yüzde iki puan düştü. Kanada üst üste üçüncü kez yurtdışında eğitim için öğrencilerin ilk tercihi olmaya devam ediyor.

Öğrenciler ülkeleri seçerken dikkate aldıkları en önemli konu olarak mezuniyetten sonra sunulan çalışma olanakları olduğunu ifade ediyor. Yükseköğretim için Kanada’yı tercih edeceklerini söyleyen öğrencilerin yüzde 72'si mezuniyetten sonra çalışma vizesi için başvuracaklarını da belirtti.

IDP Connect CEO'su Simon Emmett, “Öğrenciler nerede eğitim alacaklarını seçerken bir dizi faktörü tartıyorlar, ancak mezuniyet sonrası iş deneyimi kazanma yeteneği bir numara olmaya devam ediyor” dedi. Emnett, politikacı, eğitimciler ve işverenler ortak bağlantı kurabildikleri takdirde bir ülkeye daha çok yetenekli insanların gelebileceğini ifade etti. 

KANADA'DA ÖĞRENİM ÜCRETLERİ NE KADAR? 

Kanada'daki her üniversite, öğrencilerinden eğitim için ne kadar ücret alacağını kendisi belirliyor. Kanada'da okuyan ortalama bir Kanada vatandaşı, lisans düzeyinde ortalama 6.500 ABD Doları ödüyor. Uluslararası öğrenciler, Birleşik Krallık, ABD veya Avustralya gibi diğer Anglofon ülkelerde ödeyecekleri eğitim ücretinden daha az olmasına rağmen Kanada vatandaşlarından daha fazla ödüyor. Bu rakam da yıllık ortalama 36 bin ABD doları. 

EN PAHALI PROGRAMLAR

Diş hekimliği ve tıp genellikle uluslararası öğrenciler için daha yüksek. Ortalama 59 bin dolar. İşletme ve yönetim kursları, yaklaşık 36 bin dolar. 

Lisansüstü programlarda ise ücret yaklaşık 21 bin dolar. Ayrıca bölgelere göre de ücretlerde değişiklikler söz konusu. Örneğin, Ontario lisans öğrencileri için yaklaşık 45 bin dolar ile en yüksek ücrete sahipken, Newfoundland eğitim ücretleri lisans öğrencileri için ortalama 16 bin dolar civarında.

KANADA'DA ÖĞRENCİ KONAKLAMA FİYATLARI NE KADAR? 

Kanada'da öğrenci konaklaması söz konusu olduğunda birkaç seçenek bulunuyor. Bunlar ya bir aile yanında konaklama, üniversite konaklaması ya da özel konaklama ve bunların her birinin maliyeti farklı oluyor. Bazı aile yanında konaklamada 200 ABD doları tutarında bir ilk yerleştirme ücreti alınır ve haftalık ortalama maliyet 250 ABD doları bulur. Bir üniversite yurdunun ortalama maliyeti aylık 250 – 625 ABD Dolar. Özel paylaşımlı konaklama ayda yaklaşık 1.300-2.500 dolar civarında. Bu, eyalete ve kalmayı seçtiğiniz ev/daire türüne göre değişir.

KANADA’DA YAŞAM MALİYETİ NEDİR?

Kanada öğrenci vizesi gereklilikleri kapsamında öğrenim ücretinin üzerine en az 10.000 $ (veya Quebec'te okuyorsanız 11.000 $) daha fazla para olması gerek. Ancak yaşam masraflarınızı karşılamak için bütçenizin bundan çok daha fazla olması gerekiyor. 

Montreal Üniversitesi, öğrencilerin konut, kitap ve kurs malzemeleri, telefon faturaları ve diğer masrafları karşılamak için yılda toplam 15.000 $'a ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor. British Columbia Üniversitesi, rakamı 15.500 $ olarak veriyor.Vancouver, özellikle kiralama maliyetleri açısından Kanada'da yaşamak için en pahalı şehir. Quebec'teki şehirler, yaşam maliyeti açısından daha ucuz.

SAĞLIK SİGORTASI FARKI

Dikkate alınması gereken bir başka maliyet ise bulunduğunuz bölgeye göre değişen zorunlu sağlık sigortası maliyeti. Sağlık sigortası eyaletten eyalete değişir; Alberta, Britanya Kolumbiyası, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland ve Labrador, Nova Scotia ve Saskatchewan’da eyalet sağlık planları uluslararası öğrencileri kapsar. Ancak bu durum ne kadar kaldığınız ve hangi ülkeden geldiğinize bağlı olarak değişebilir. 

Quebec, Ontario, Prince Edward Adası veya Yukon'da eğitim almayı planlayan uluslararası öğrencilerin kendi özel sağlık sigortalarını yaptırmaları gerekir. 

Özel bir konutta yaşıyorsanız, elektrik, ısıtma, su ve belediye faturaları gibi temel ihtiyaçlarınızı ayda yaklaşık 150 doları bulur. İnternet ayda yaklaşık 40 dolar. 

Ortalama bir akademik yıl için gerekli olan tüm kitaplar için öngörülen rakam yaklaşık 600$. Cep telefonu paketi ayda yaklaşık 30$. Ulaşım bedeli aylık 80-100 ABD Doları arasında, ancak çoğu ulaşım sistemi öğrenci indirimleri sunar.

Taksiler, Kanada'da yaygın bir ulaşım şeklidir ve kilometre başına 2 ila 6 ABD doları arasında. Sıcaklıklar -40°C'ye kadar düşebildiğinden, Kanada'da yaşamak için kalın kışlık giysilere yatırım yapmayı düşünmelisiniz.

03-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş