Arama sonuçları

Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlamalı

Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlamalı

Kahramanmaraş merkezli iki depremin acıları hala sürüyor. Yaşamını yitiren yurttaşlarımızın sayısı 30 bine ulaşırken, onbinlerce yaralımız var. Yüzbinlerce yurttaş ise evsiz kaldı. Bölgeden başka illere göç sürüyor. Bu arada deprem nedeniyle eğitimle ilgili kararlar da alınıyor. Depremlerin etkilediği 10 ilde eğitime 1 Mart’a kadar ara verildi. Bu tarihten sonra da ilçe ve okul bazlı değerlendirmelerle eğitim başlayacak.

UZAKTAN EĞİTİME TEPKİ VAR

Ancak yükseköğretim öğrencilerini ilgilendiren uzaktan eğitim kararı ise büyük tepki çekiyor. Bahar döneminin uzaktan eğitimle geçirileceğinin açıklanması ve KYK yurtların depremzedelerin yerleştirileceği kararı hem eğitimciler hem de siyasiler tarafından “Neden eğitimden vazgeçiliyor?” diye eleştiriliyor.

PANDEMİ DÖNEMİ KAYIPLARINI UNUTMAYIN

Eğitimciler öğrencileri eğitimden koparmadan kamu misafirhaneleri ile kurum otellerinin kullanımı gibi alternatif yöntemlerinin bulunması gerektiğini ifade ederken, üniversitelerde bahar döneminin ötelenmesi de ve bu dönemin yaz aylarında gerçekleştirilmesi istendi.

Eğitimciler, pandemi boyunca zorunluluktan uygulanan uzaktan eğitimin öğrencilerde yarattığı ruhsal, sosyal, bilişsel ve fiziksel kayıplar bilimsel araştırmalarla ortaya konduğu halde deprem yüzünden alınan bu aceleci kararın da öğrencilerin aynı kayıpları yaşamasına neden olacağını vurguladı. Eğitimciler, bu kararın geri çekilmesi gerektiğini ve alternatif çözüm yöntemleri bulunması gerektiğini söylerken, siyasiler de benzer görüşleri dile getirdi.

5 YILDIZLI OTELLERDE AĞIRLA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada üniversitelerde yüz yüze eğitime son verilerek, uzaktan eğitime geçilmesini eleştirdi.

ÜNİVERSİTELİDEN NE İSTİYORSUNUZ?

Kılıçdaroğlu,"Üniversiteli öğrenciden ne istiyorsunuz? Zaten salgında uzun süre eğitimden uzak kaldılar" dedi. Kılıçdaroğlu, yurtların depremzedeler için uygun olmadığını da belirterek "Depremzedeleri al, 5 yıldızlı otellerde ağırla. Bütün masraflarını da karşıla" dedi.

BAŞKA İLLERDEKİ ÜNİVERSİTELERE GEÇİŞ

Uzaktan eğitime geçilmesini eleştiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bölgede 285 bin üniversite öğrencisi olduğunu ve bu öğrencilerin başka illerdeki üniversitelerde aynı bölümlerde okuması için gerekenlerin yapılmasını istedi.  Pandemi döneminde öğrencilerin 2 yıllarının uzaktan eğitimle geçtiğini anlatan Akşener, şöyle dedi: “Okul aynı zamanda sadece öğrenim alanı değildir. O gençlerin başka bir biçimde eğitim alıp davranış kazanmasını sağlarlar. Hocayla birebir görüşmek başka bir şeydir. O kantinde oturmak başka bir şeydir. O binada ders görmek başka bir şeydir. Arkadaşlarınla yan yana oturmak, konuşmak, çay içmek bambaşka bir şeydir. Ben buradan yetkililere uyarıda bulunmak istiyorum. Lütfen bu işten vazgeçin."

ÇOCUKLARIN GELECEĞİYLE OYNAMAYIN

Akşener ayrıca depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesinin yanlış olduğunu söyleyerek,  şunları söyledi: “KYK yurtlarından çocuklar dışarı atılıyor. Öğrenci yurttan çıktığı andan itibaren eve gidecek parası var mı belli değil. Derhal çıktı, eve gidinceye kadar olan süreç içerisinde yatacak yeri var mı? Bunlar hesaplanmadan yaptım oldu zihniyetiyle üniversitelerin uzun bir süre, süresiz bir şekilde kapatılması kesinlikle yanlıştır, bundan dönülmelidir. Uzaktan eğitim üniversitelerde hiç doğru değildir. Bu evlerde, otellerde bu kardeşlerimizi misafir etmek mümkündür. İnsanlarımız bila bedel bunu yapmaya hazırdır. Aynı zamanda devletimizin gücü bu otellere veya bu boş evlere gerekirse kira ödeyecek kadar da büyüktür. Biz buna varız; her bir vergi veren insan olarak. Bu çocukların geleceğiyle oynanmış olur.

ÖĞRENCİLERİN MEVCUT DURUMU KORUNMALI

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da uzaktan eğitim kararını eleştirerek, YÖK ve rektörleri, üniversitelerdeki uzaktan eğitim kararını değerlendirmeye ve afet bölgesindeki öğrenciler için bazı kararlar almaya çağırdı.Bu kapsamda, Türkiye'de yüz yüze eğitim-öğretimi askıya almak yerine, deprem bölgesinde öğrenim gören toplam 285 bin öğrencinin eğitim hayatlarına en yüksek oranda devam edebilmelerini sağlamanın önemine işaret eden Zorlu, esas hedefin bu olması gerektiğini belirtti.

Zorlu, bu illerdeki üniversite öğrencilerinin, "mücbir sebep" dikkate alınarak, diğer illerdeki en uygun üniversitelerin ilgili fakültelerine bölüm, puan ve kapasite değerlendirmesiyle isteğe bağlı şekilde hızlıca yatay geçişlerinin yapılmasını öneren Zorlu, geçiş yapmak istemeyen öğrencilere, "tüm hakları saklı kalmak kaydıyla" kayıtlarını dondurabilme hakkı tanınması gerektiğini ifade etti. Zorlu, şunları kaydetti: "Üniversitelerde, 10 ilimiz dışında öğrencilerimizin eğitim-öğretim hayatına devam etmesi sağlanmalıdır. KYK yurtlarındaki öğrencilerimizin mevcut düzeni korunmalıdır. Fırsat eşitliğine dayalı olarak sınavlara girecek öğrencilerimize tanınacak haklar için de acilen planlama yapılmalıdır. İYİ Parti olarak, eğitime verilecek zararın ve gecikmelerin telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratacağına inanıyoruz."

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, deprem sebebiyle üniversitelerde uzaktan eğitime geçiş kararını eleştirdi. Karabıyık, “Eğitim kolayca feda edilebilecek bir alan değildir. Çözüm üretmek için önceliğimiz eğitimden feda etmek olmamalıdır" dedi.

Karabıyık, depremzedelerin barınma sorununa çözüm üretmek için KYK yurtlarının kullanılmasından önce, turistlik oteller, pansiyon ve devremülkler, devlet misafirhaneleri gibi alternatiflere öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Karabıyık, "Ayrıca uzaktan eğitime geçmek yerine o bölgelerdeki öğrencilerin eğitim haklarını bir dönem dondurmak veya yatay geçişlerini kolaylaştırmak gibi çözümler de üretilebilir" dedi.

 

Pandemi dönemindeki uygulamalarda uzaktan eğitimin, fırsat eşitliğinin ve nitelikli eğitimin üzerindeki olumsuz etkilerini yaşadık. Şimdi ilk çare olarak görülen üniversitelerin tatil edilmesi yöntemi kabul edilemez.

 

Türkiye’nin büyük bir eğitim sorunu varken, yanlış çözümlerle bu sorunlar artarak devam eder.” dedi. 

 

12-02-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş