Arama sonuçları

Üniversiteli olmak hiç kolay değil

Üniversiteli olmak hiç kolay değil

Türkiye’nin eğitim başkenti olarak kabul edilen İstanbul’da toplam üniversite öğrencilerinin %21,44’ü eğitim görüyor. Çelikel Eğitim Vakfı, İstanbul’da üniversitede okuyan 941 öğrenciyle araştırma yaptı. Bir öğrencinin ortalama yaşam maliyeti için barınma, beslenme, sosyal yaşam, ulaşım, çalışma ve iş-okul dengesi ve burs desteği konuların ele alındığı “İstanbulʼda Üniversite Öğrencisi Olmak”  raporu öğrencilerin yaşadığı zorlukları ortaya koyuyor.

BÜTÇENİN BÜYÜK KISMI BARINMAYA AYRILIYOR

İstanbul’da eğitim gören 10 öğrenciden 5’i yurtlarda, 3’ü ise aile ya da akraba yanında yaşıyor. Yurtların kapasitesinin yetersiz olması ve fiziki koşulları dolayısıyla üst sınıflardaki öğrenciler farklı alternatif arayışına giriyor. Aile evinde ve yurtlarda kalan öğrencilerin en büyük şikayeti ise kişisel alanlarının olmaması, baskı ve özgürlüklerinin kısıtlanması olarak sıralanıyor.

Ankete katılan öğrencilerin büyük bölümü düşük bütçe ile devlet yurdu ve aile yanında kalmasına rağmen aylık barınma gideri yaklaşık 6.185 TL. Yüksek kira ve yurt ücretleri öğrenci bütçesi ile karşılanabilir olmaktan çıkmış durumda.

OKUL VE YURT YEMEKHANELERİ

Ankete katılan öğrencilerin yarısı okul ve yurt yemekhanelerinden her gün faydalandıklarını belirtirken, hijyen ve yetersiz porsiyonlardan şikayetçi durumda. Devlet yurdunda yaşayan her 10 öğrenciden 8’i yüksek memnuniyetsizliğe rağmen alternatif yemek ücretlerini karşılayamadığı için yemekhanede yemeğe devam ediyor. Öğrenciler yemeklerin daha hijyenik ortamlarda yapılmasını, çeşitlerin ve porsiyonunun arttırılmasını talep ediyor.

Aile ya da akraba yanında kalan öğrencilerin ise dışarıda yemek tercih etmemeleri öğrenci bütçesi için dışarıda yemek yemenin mümkün olmadığını gösteriyor. Yemekhanelerin ağırlıklı olduğu yemek bütçesinde bir öğrenci için aylık ortalama rakam 3.250 TL.

KAMPÜSTE ZAMAN GEÇİYOR, SOSYAL YAŞAMLARI YOK

İstanbul’daki öğrencilerin sosyal hayata dair en büyük engelleri pahalılık. Ankete katılan gençlerin neredeyse tamamı maddi sorunların sosyal yaşamlarını engellediğini belirtiyor. Sosyalleşmek için bütçe ayıran öğrenciler ise çalışanlar.

Öğrenci bütçelerinin yetersizliği arkadaşların sosyalleşme alanlarını da etkilerken, en fazla vakit geçirilen alanın üniversite kampüsleri olduğu görülüyor.

ULAŞIM YÖNTEMİ: YÜRÜMEK

Öğrencilerin neredeyse tamamı günlük ulaşımda toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Okulların sağladığı servislerinden yararlanan öğrenciler ise sefer sayılarının yetersizliği, araçlarda yer bulunmaması gibi konulardan şikayetçi.

Öğrenci bütçesinin zorunlu masraflar için yetersiz gelmesi öğrencileri yarı zamanlı ve freelance işlere yönlendiriyor. Çalışan 10 öğrenciden 5’i çalışma hayatının eğitim ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Çalışma hayatı, öğrenciler için farklı deneyimler ve kariyer hedeflerine yönelik kazanımlar sunabilecek bir fırsat yerine mecburiyetten tercih edilir durumda.

BURSLAR YETERSİZ

Herhangi bir şekilde burs alan 10 öğrencinin 9ʼu bursların yeterli olmadığını düşünüyor. Ankete katılan her 10 öğrenciden 4’ü KYK bursundan yararlandığını belirtirken, çeşitli burs alan 10 öğrenciden 9’u burs rakamlarının ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kaldığını belirtiyor. Öğrenciler İstanbul’da eğitimlerine devam edebilmek için ailesinden destek almak ya da çalışmak zorunda kalıyor.

28-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş