Arama sonuçları

‘Yaratılış felsefesi’ yeni müfredata giremedi

‘Yaratılış felsefesi’ yeni müfredata giremedi

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan ve bir hafta süreyle kamuoyunun görüşlerine açılan yeni müfredatta eleştirilerin sonuç verdiği görüldü. Yeni  müfredat ile  ilgili bugüne kadar kamuoyuna sızan ders içeriklerinden en çok eleştirilen ise biyoloji ders kitaplarından 2016 yılında yapılan müfredat değişikliği ile çıkarılan “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesinin yerine “yaratılış felsefesinin” konmak istenmesi olmuştu. Evrim teorisine yer verilmeyen müfredat taslağındaki “yaratılışın muhteşem tasarımı” diye tanımlanan bu bölüm kaygılara neden olmuştu. Eğitimciler “Yaratılış Teorisi” gibi son derece tartışmalı bir konunun öğretim programının içine temel felsefe olarak yerleştirilmesinin bilime ve bilimsel gerçeklere uygun olmadığını dile getirerek, eleştirmişti.

İşte tartışmalı biyoloji konularının Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırladığı yeni müfredatta yer almadığı görüldü. Cumhuriyet’ten Şeval Aydoğan’ın haberine göre MEB Ders Programı Hazırlama Komisyonu’nda yer alan bir üye ve müfredata komisyon dışı isimlerden gelen talimatla 9-10-11- 12. sınıflar için hazırlanan biyoloji dersinin öğretim programına “yaratılış felsefesi” gibi biyoloji bilimiyle ilgili olmayan konuların dahil edildiğini belirtmişti. Bu değişikliğin tepki çekmesi üzerine, müfredattan yaratılış felsefesiyle anlatılan ifadelerin değiştirildiği, bilim odaklı müfredatın ön plana çıkarıldığı görüldü.

O BÖLÜM ÇIKARILDI

Tartışmalı müfredatta yer alan “Biyolojik olaylar; bir plan ve programın gereği olarak ortaya çıkar, kâinat ve içindeki canlı cansız tüm varlıklarda görülen mükemmel dengeye ve düzene işaret eder” ifadesi kaldırılarak “Biyoloji eğitiminin konu alanını oluşturan biyolojik olaylar, ekosistemdeki canlı ve cansız tüm varlıklar arasında görülen ekolojik dengeye işaret eder” ifadeleri getirildi. 

‘HİKMET’ DE KALDIRILDI

Bir diğer yandan “Biyoloji dersi öğretim programında yer verilen her bir konu, öğrencilere tabiatın, canlıların ve yaşamın birbirine bağlanmış muhteşem uyumunu, yapısını, hikmetini gösterme fırsatı sunmaktadır” ifadeleri de değiştirilerek “Biyoloji Dersi Öğretim Programı’nda yer verilen her bir konu, öğrencilere canlıların yapısını ve yaşamın uyumunu görme fırsatı sunmaktadır” ifadeleri getirildi

27-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş