Arama sonuçları

YÖK yüz yüze eğitim kararı alabilmesi için üniversite senatolarını yetkilendirmeli

YÖK yüz yüze eğitim kararı alabilmesi için üniversite senatolarını yetkilendirmeli

Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Cumhurbaşkanlığı tarafından duyurulan üniversitelerin yaza kadar yüz yüze eğitime kapatılması ve eğitime uzaktan devam edilmesi kararı ile ilgili basın bildirisi yayımladı. Üniversitelerin yüz yüze eğitime devam etmesi gerektiğini söyleyen dernek karar için, “Aceleyle alınmış bir karar olduğunu ve bu kararın depremden etkilenen üniversite öğrencileri ve öğretim elemanlarına fayda sağlamayacağını düşünmekteyiz” dedi.

Uzaktan eğitimin sakıncalarına dair tespit ve öneriler sunulan bildirideki önerilerin dikkate alınması gerektiğini söylenirken “YÖK mevcut kararını gözden geçirmeli ve her üniversitenin kendi ihtiyaç ve olanakları doğrultusunda yüz yüze eğitim kararı alabilmesi için üniversite senatolarını yetkilendirmelidir” denildi.

Dernek yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

  • Öğrencilerin deprem bölgelerinden ve bir an önce çıkmaları gerekmektedir. Bu süreçte öğrencilerin birbirleriyle iletişim kurmak ve üniversitelerdeki rehabilitasyon olanaklarından yararlanabilmek için üniversite yerleşkelerine dönmeleri, psikolojik, sosyal ve fiziksel sağlıkları için önem taşımaktadır.
  • Deprem bölgesinde elektrik ve internet altyapısı ile mobil telefon hatları çalışamayacak durumdadır. Bu nedenle çok sayıda öğrencinin ve bölgede görev yapan öğretim elemanının bilgisayara ve internete erişimi ya sınırlı olacak ya da hiç olmayacaktır. Ayrıca depremzede öğrencilerimizin dersleri izleyecek teknik donanımları olmayabileceği gibi kalabalık geçici barınma ortamlarında dersleri izlemeleri de çok zor olacaktır.  Tüm bunlar, uzaktan eğitimin önündeki güçlükleri göstermektedir.
  • Öğrenciler ve üniversite çalışanlarının depremin yol açtığı sorunları çözebilecek bilimsel ve teknolojik uygulamaları hayata geçirebilmeleri ve üzerlerine düşen toplumsal sorumluluğu yerine getirmeleri ortak çalışmalarla mümkündür. Bu ise ancak tüm üniversite bileşenlerinin kampüslerde bir arada olması ile gerçekleşebilir.
  • Covid-19 pandemisi boyunca zorunluluktan uygulanan uzaktan eğitimin ülkemiz şartlarında yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu durumun tekrarı mevcut sorunları çözmeyeceği gibi, öğrencilerde ruhsal, sosyal, bilişsel ve fiziksel kayıplar yaratarak yeni sorunlar oluşturacaktır.

Karardan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen dernek yüz yüze eğitimi olanaklı kılacak çözümlere odaklanılmasının daha sağlıklı bir seçenek olacağını dile getirdi. Kendi önerilerini şu şekilde sıraladı:

  1. Deprem bölgesinde yer almayan üniversitelerin önümüzdeki dönem eğitime hangi formatta devam edeceklerine ilişkin karar ilgili üniversitelerin senatolarınca alınmalıdır. Her üniversitenin durumu ve o üniversitede okuyup depremden etkilenen öğrenci sayısı farklı olduğu için böyle bir kararın tek bir merkezden alınmaktansa üniversitelerin yetkili kurullarına bırakılması daha sağlıklı olacaktır.
  2. Depremden etkilenen öğrencilerin eğitim hakkını korumak adına bu öğrencilere derslere uzaktan katılım hakkı tanınabilir ve bu dersler Bölüm ve Fakülte Akademik Kurullarının kararları doğrultusunda hibrit olarak da verilebilir. Bu öğrenciler için dönem izni hakkı, kayıt dondurma hakkı mutlaka verilmelidir.
  3. Üniversitelerde yüz yüze eğitime ara vermek yerine, depremden zarar görmemiş üniversiteler, deprem bölgesindeki üniversitelerin öğrencilerini misafir öğrenci olarak kabul edip, eğitimlerine bu üniversitelerde devam etmelerini sağlayabilir. Ayrıca bu üniversitelerde yaz okullarında açılacak dersler aracılığıyla bu öğrencilerimizin eğitim-öğretimine destek verilebilir.

 

14-02-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş