Arama sonuçları

Yönetmelik değişti: Kimler müdür olabilecek? Atama nasıl yapılacak?

Yönetmelik değişti: Kimler müdür olabilecek? Atama nasıl yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) Bağlı “Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 1 Mart 2024 tarihli  Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetici atamalarında tartışılan mülakatın devam ediyor olmasını eğitimciler eleştirdi ve yazılı sınav puanının etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Eğitim Sen yönetmelik değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamada, yönetici atamalarında torpil/kayırmacılık anlamına gelen mülakat /sözlü sınav uygulaması devam etmesini eleştirdi. Açıklamada, değerlendirme puanı ile mülakat puanı toplamının yazılı sınav ile eşdeğer kılınmış, yazılı sınav başarı puanı önemli ölçüde etkisizleştirdiği ifade edildi.

PROJE OKUL YÖNETİCİLERİNİ KAPSAMIYOR

Sendika yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

"652 sayılı KHK’nin 37. maddesinin 9. fıkrası ile kapsam dışı bırakılan proje yürüten okul ve kurumların yöneticilerinin de kapsama dâhil edilmesi gerekirken, bu yapılmamıştır. Proje yürüten okul ve kurumların yöneticilerinin puan üstünlüğüne göre atanmaları Bakan onayı ile olacak, Yönetmelik kriterleri uygulanmayacaktır. Ancak görevlendirmeleri sona eren proje okulu yöneticileri bu yönetmeliğin aradığı sınavlarda başarı olma ve değerlendirme kriterlerine bağlı olmadan yönetmelik kapsamında yönetici olarak atanabilecektir. Yönetmelik yönetici görevlendirmeleri kriterlerini eşit uygulamayacak, proje yürüten okul yöneticileri lehine bir ayrıma sebep olmuştur.

İMAM HATİPLERE DİN ÖĞRETMENİ MÜDÜR

İmam hatip ortaokullarında müdür olarak görevlendirileceklerin din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak; anaokullarına müdür olarak görevlendirileceklerde, okul öncesi öğretmeni olmak; ilkokullara müdür olarak görevlendirileceklerde, sınıf öğretmeni olmak koşulu aranmaktadır. Ancak İmam Hatip Ortaokulu dışındaki okullarda aday öğretmen bulunmaması durumunda diğer alan öğretmenleri görevlendirilebiliyorken, imam hatip liselerinde imam hatip lisesi meslek dersi öğretmenleri arasından müdür olarak görevlendirme yapılabileceği düzenlemesine yer verilmiştir.

İLK KEZ GÖREVLENDİRİLECEKLER

Müdür olarak ilk defa görevlendirilmek isteyen konaklama ve seyahat hizmetleri, muhasebe ve finansman, yiyecek içecek hizmetleri, halkla ilişkiler ve organizasyon ve gıda teknolojisi alan öğretmenlerinden öğretmenevi ve akşam sanat okullarına müdür olarak görevlendirme isteğinde bulunanlara, görevlendirmeye esas puana beş puan daha ilave edileceği düzenlemesine yer verilmiş, ancak müdür/müdür yardımcısı olarak görevlendirme önceliği tanınmamıştır

KEYFİ ELENELERİN YERİNE

Daha önce yöneticilik görevinde bulunanlardan öğretmen olarak görev yapanlar, yeniden ve ilk defa görevlendirmelerden sonra yapılacak duyuru üzerine yeniden görevlendirilmek için başvuruda bulunanların yeniden yönetici olarak görevlendirilmesine imkân tanınması bu yönetmelik gereği atananalar aleyhine uygulamalara sebebiyet verecek olması nedeniyle sorunludur. Bu uygulama mülakatlarla keyfi nedenlerle elenenlerin yerine atama olanağı yaratacaktır.

SÖZLÜ SINAV KALDIRILMALI

Yönetmelik eki değerlendirme formları değil yazılı sınav başarı puanı esas alınmalı, haksız ve adaletsiz uygulamalara neden olan sözlü sınav mutlaka kaldırılmalıdır.  Ancak bu değişiklik ile geçici ve ivedi bir çözüm amaçlanıyor ise en azından değerlendirme formlarında yer alan objektif ve genel değerlendirmeyi engelleyen başlıkların kaldırılması gerekmektedir. Bu kapsamda değerlendirme formlarına ilişkin:

  • İki değerlendirme formu varlığını korumakta ise de önerilerimiz doğrultusunda birbirine uyumlu hale getirilmiştir.
  • Ödüller yönünden sadece son dört yılın esas alınması uygulamasına yer verilmemiştir.
  • Kendi alanında veya eğitim yönetimi alanları dışında yüksek lisans ve doktora eğitimi puanlamaya tabi tutulmuş, tezsiz yüksek lisans ve diğer alanlardaki lisans ve doktora yapmak puanlama dışı tutulmuştur. Yüksek lisans yapanların bugüne kadar hangi alanda yüksek lisans yaptıklarına sınırlama getirilmemiştir.
  • Hizmet süresi bütünsel olarak değerlendirilmiş, son dört yıl uygulamasından vazgeçilmiştir.
  • Üniversitede en az bir dönem ders okutmak ve değerlendirme yapmış olmak akademik veya mesleki deneyim olarak kabul edilmemiştir.
  • “Proje Çalışmaları” değerlendirme dışı tutulmuştur.
  • Okul geliştirme deneyimi bölümünün “başarı farklarını arttırma” bölümü altında sayılan destek eğitimi odasının açılması, hastanede eğitim, İYEP, DYK kursları açılması veya buralarda görev almak puanlama ve değerlendirme dışı tutulmuştur.  
  • Disiplin cezalarının puan eksiltici etkisi kaldırılmıştır.
  • Bütün yönetici adaylarına sunulmayan olanaklar (örneğin kitap yazma komisyon görevi) değerlendirme dışı tutulmalıdır.
  • Kanımızca bu biçimde yönetmelikte yapılması öngörülen değişiklik eğitim kurumlarımızın niteliğini arttırmayacaktır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın, yönetici görevlendirmelerinde, objektif yazılı sınav sistemi esas alınmalıdır.

 

TÜRK EĞİTİM SEN'DEN PROJE OKUL UYARISI

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan da yönetmelik değişikliği ile ilgili yaptığı değerlendirmede proje okullarının yönetici atamalarının da keyfiyetten kurtarılarak, sınav başarısını esas alan bir hüviyete kavuşturulması gerektiğini söyledi. Geylan, yönetmelik değişikliğinin birtakım eksikleri olmakla birlikte olumlu yenilikler de getirdiğini belirterek, şunları dile getirdi:

“Yeniden yönetici görevlendirme süresi 4+4 şeklinde kalarak artık oturmuş bir norm haline gelmiştir. Yöneticilikten ayrılanlara sınavsız olarak üçüncü bir takvim çerçevesinde başvuru hakkı verilmiş olması gecikmiş olsa da geçmişte yapılan haksızlıkların telafisi anlamında olumlu bir adım olmuştur. Özellikle 2014 mülakat sürecinde hak gaspına maruz kalmış yöneticilere verilmiş olan başvuru hakkı kıymetli bir yaklaşımdır. Yönetmelik ekinde yer alan formların sadeleştirilerek suiistimale açık olan ve taşrada adeta evrak yarışına giren kısımlarının çıkarılmış olması da olumlu olmuştur.

İSTİSMARI ÖNLEMEK İÇİN

Başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül sayısının bir adet ile sınırlandırılmış olması da istismarı önleyen ve ödül listelerinde daha çok öğretmen olmasını sağlayacak yeni bir tutumu sağlayacaktır diye düşünüyoruz.

Yönetmelik ile ilgili olumsuz olan en önemli kısım ise doğrudan bakanlık merkez teşkilatına bağlı kurumlarda 8 yıl azami görev süresinin olmamasıdır. Bu durum taşra teşkilatında öğretmenevi ve olgunlaşma enstitülülerinde çok uzun süreli görev yapılmasına neden olacaktır. Dolayısıyla diğer kurumlarımızda olduğu gibi merkeze bağlı kurumlarda da bir standart getirilmesi uygun olacaktır.

PROJE OKUL YÖNETİCİLERİ

Ayrıca ve özellikle proje okullarının yönetici atamalarının da keyfiyetten kurtarılarak, sınav başarısını esas alan bir hüviyete kavuşturulması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Akademik başarısı en yüksek olan öğrencilerimizin okuduğu bu okullarımızın yönetici ve öğretmen atamaları, ‘kafama göre atama yaparım’ projesinden kurtarılarak, artık, liyakat esasına dayalı olarak gerçekleştirilmelidir.”

03-03-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş