Arama sonuçları

Yurtdışında okumak farklı bakış açıları sağlıyor

Yurtdışında okumak farklı bakış açıları sağlıyor

Yurtdışında okumak farklı bakış açıları sağlıyor. Türkiye, İngiltere'den sonra ABD'ye en çok öğrenci gönderen ikinci Avrupa ülkesi. 10 binin üzerinde Türk öğrenci bu ülkede yükseköğretim kurumlarında eğitim alıyor.

Gazete Habertürk’ten Pervin Kaplan ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis ile yurtdışında eğitimi konuştu. İşte Kaplan’ın Davis ile röportajı.

Geçtiğimiz günlerde ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis'in davetinde ABD'nin en uzun soluklu ve prestijli burs programlarından biri olan ABD üniversitelerinde lisans üstü eğitim ve araştırma için gençlere verilen Fulbright Programı mezunları buluştu.
 

YURTDIŞINDA OKUMAK FARKLI BAKIŞ AÇILARI SAĞLIYOR

 

Bu buluşmada 1.5 yıldır İstanbul'da bulunan ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis ile de eğitim ile ilgili konuşma fırsatı bulduk. Oxford Üniversitesi'nde burs alarak uluslararası hukuk alanında yüksek lisans (LLM-Master of Law) yapan Davis'e göre yurtdışında eğitim önemli. Davis, "Diğer ulusların bakış açılarını görmek, dünyayı farklı perspektiflerden görmemi sağladı ki bu, bir diplomat olarak şimdiki rolüm için son derece önemli" diyor.
Davis'in eğitimle ilgili sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

 

AMACIMIZ DAHA ÇOK ÖĞRENCİYE BURS VERMEK

Öğrenci burslarında hükümetin yaptığı herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. ABD'de çok ünlü ve saygı duyulan bir burs olan Fulbright bütçesinde de kısıtlama yok. ABD hükümetinin amacı daha fazla öğrenciye burs vermek.


KRİZ ÖĞRENCİ SAYISINI ETKİLEMEDİ

 

İki ülke arasında bir ara vize krizi yaşandı. Ama iyi haber bu öğrenci sayısını etkilemedi. Zaten eğitimlerine engel olmamak için öğrenci vizelerini durdurmamıştık.
 

ABD'DE 10 BİNDEN FAZLA TÜRK ÖĞRENCİ VAR

Türkiye, İngiltere'den sonra ABD'ye öğrenci gönderen Avrupa'daki ikinci ülke. T2016-2017 öğretim yılında ABD'de öğrenim gören Türk öğrenci sayısı 10 bin 586 oldu. Bu öğrencilerin yüzde 23.3'ü lisans, yüzde 45.1'i lisansüstü programlarında kayıtlı.
 

FARKLILIK VE ÇEŞİTLİLİK GÜÇ DEMEK

 

ABD'de binlerce üniversite var ve binlerce uluslararası öğrenci bu üniversitelerde okuyor. Üniversitelerimizi özel kılan da bu. Çünkü farklılıklar ve çeşitlilik güç demek.
 

NEDEN YURTDIŞINDA OKUDUM?

 

Avukat olarak hayata atılmak üzereydim ve Kuzey Carolina dışında hiçbir yerde yaşamamıştım. Çalışma hayatıma başlamadan önce başka bir ülkede okumanın ve yaşananın önemli olduğunu düşündüm. Yurtdışında yaşayarak diğer ulusların bakış açılarını görmek, dünyayı farklı perspektiflerden görmemi sağladı ki bu, bir diplomat olarak şimdiki rolüm için son derece önemli. Hala çok vatanseverim ve Amerika'nın özgürlük ve açık toplumları destekleyen rolüne çok inanıyorum ve vatanseverliğimin daha sorumlu ve kendinin farkında olduğunu söyleyebilirim. Mesleğimde, bir diplomat olarak, yurtdışında eğitim gören veya seyahat eden, başka dilleri öğrenen ve farklı bakış açılarıyla karşılaşmış kişilerin, başkalarıyla ilişkilerinde dar görüşlü ve kendini beğenmiş olma ihtimalinin çok daha düşük olduğunu görüyorum.
 

OXFORD'A GELİNCE ELİME HARİTAYI ALDIM

 

Oxford'da Avrupa odaklı uluslararası hukuk ve çatışma çözümü üzerine eğitim aldım ve bu beni dünya hakkında daha fazla bilgi edinmeye itti. Oxford'daki ilk günümde bir dünya haritası aldım ve seyahatlerimi ve okumalarımı planlamak için duvara astım.
 

TEK BAŞIMA SEYAHAT ETTİM

 

Avrupa'da genelde kendi başıma seyahat ettim ve bol bol okudum. Yılın sonunda, daha iyi bir kültürel anlayışa katkıda bulunmak için kendimi taahhüt etmek istediğimi fark ettim ancak bu hedefi nasıl takip edeceğimi henüz bilmiyordum. Ancak 11 Eylül'den kısa bir süre sonra, ülkemize bir diplomat olarak hizmet etmek ve Birleşik Devletlerin dış politika hedeflerini ve değerlerini dünyaya daha iyi açıklamak istediğimi fark ettim.
 

ASKER AİLENİN KIZIYIM

 

Babam, kız kardeşim ve iki büyükbabam da ABD askerlerindendi, bu nedenle ailem için hizmet önemlidir. Hizmetimin savaşlardan nasıl kaçınılacağına ve eğer kaçınılmaz olursa bir an önce nasıl son verilebileceğine odaklanmasını istedim.
 

BEN DE BURSLU OKUDUM

 

Oxford'da okumak için Rotary International'dan tam burs aldım. Burs, hayatımı değiştirip, dünyayı bana açtı. Uluslararası Rotary'nin, üyelerinin başkalarıyla olan ilişkilerinde nasıl davranması gerektiği konusunda "Dört Yönlü Test"i vardır. Konuşmadan önce şunları soruyorlar "Gerçek mi? Bütün ilgili olanlar için adil mi? İyi niyet ve daha iyi arkadaşlıklar kuracak mı? Tüm ilgili kişiler için faydalı olacak mı?" Hepimiz kendimizi Dört Yönlü Test'e adamış olsaydık, dünya daha iyi bir yer olurdu. Bence, özellikle bu günlerde gazetecilik ve ifade özgürlüğü ciddi tehdit altındayken ve sosyal medya yanlış bilgilerin çok hızlı yayılmasına izin veriyorken, ilk soru çok önemlidir.
 

ABD VİZE GÖRÜŞMESİNDE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?
 

ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis vize almaya gelen öğrencilere de nasıl davranmaları konusunda şu önerilirde bulunuyor:
"Başvuru sahipleri, görüşme konusunda anlaşılır bir şekilde gergin olurken, memurlarımız çok profesyonel, dostça davranır ve onlara ABD vizesi yasalarına uygun olarak tam bir değerlendirme yaparlar. Bunun bir mülakat olduğunu unutmayın, belge incelemesi değil. Vize için nitelikli olduğunu göstermek için, konsolosluğa sözlü olarak gerçek bir öğrenci olduğunuzu ve okul için ödeme yapma hakkınızın olduğunu göstermeniz gerekir. En önemli şey, getirdiğiniz belgeler değil, sorulan sorulara nasıl cevap verdiğinizdir."

İSTANBUL ÇOK GÜZEL, TÜRK KADINI İSE ÇOK GÜÇLÜ VE AKILLI

 

Davis, boş zamanlarını nasıl geçirdiğini şöyle anlatıyor: "Boğaz'da yürüyorum, koşuyorum ve lokantalara gidiyorum. 10, 13 yaşlarında 2 oğlum var. Onlarla en iyi zamanı futbol oynayarak geçiriyoruz. 1.5 yıldır İstanbul'dayım. İstanbul çok güzel. Türk kadınlarını ise çok güçlü, çok akıllı, çok dayanıklı ve entelektüel buluyorum."
 


JENNIFER DAVIS KİMDİR?
 

Jennifer Davis, strateji yazımı konusundaki George Kennan ödülü alan Amerikan Milli Güvenlik Akademisi'nin 2016 yılı mezunu. 2012-2015 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanları Hillary Clinton ve John Kerry'nin yönetici asistanlığını yaptı. ABD'nin Bogota Büyükelçiliği, ABD'nin NATO Temsilciliği, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın özel kalemi, Dışişleri Bakanlığı Operasyon Merkezi Vardiya Amirliği, ABD'nin Meksika Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı Çocuk İşlerinden Sorumlu Birimi'nde görevlerde bulundu. Dışişleri Bakanlığı'na katılmadan önce bankacılık ile medya konularında uzman kurumsal avukattı. Yargıç James C. Fox ile çalıştı. Chapel Hill Kuzey Karolayna Üniversitesi'nde hukuk okudu. İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nden uluslararası hukuk alanında BCL (LL.M.) derecesi aldı.

 

20-02-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş