Arama sonuçları

40 derecede ‘telafi eğitimi’ olur mu?

40 derecede ‘telafi eğitimi’ olur mu?

40 derecede ‘telafi eğitimi’ olur mu? Yaz aylarında telafi eğitiminin yapılmasına ilişkin yasal düzenleme Meclis’ten geçti. Ancak başta Antalya olmak üzere birçok kentte temmuz-ağustos ayları arasında sıcaklık 40 dereceyi aşıyor. Eğitimciler bu aylarda nasıl eğitim yapılacağını soruyor.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yükseköğretim kurumlarıyla ilgili yasal düzenleme içinde Milli Eğitim Temel Kanunu’nda da değişiklik içeren yasal düzenlemeler oldu. Bunlardan birisi de yaz telafi eğitimi. Koronavirüs salgını yüzünden yaklaşık 18 milyon öğrenci 23 Mart’tan itibaren uzaktan eğitim alıyor. Okullar şu andaki duruma göre 30 Nisan’a kadar kapalı kalacak. Ancak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitime verilen ve 30 Nisan'da sona ermesi planlanan aranın uzatılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine “duruma göre” tarihin yeniden belirlenebileceğini söyledi. Birçok eğitimci ise ikinci dönem okulların açılmayacağı görüşünde.

40 DERECEDE 'TELAFİ EĞİTİMİ' OLUR MU?

Zaten yasada da yaz aylarında telafi eğitiminin yapılmasına ilişkin düzenleme olması, öğretmenlerin yaz izinlerinin bu eğitimin yapılırsa 2 aydan 1 aya indirilebileceği maddesi bu eğitimin yazın yapılacağını gösteriyor.

Ancak burada da sorun “hava sıcaklığı” olacak. Çünkü Antalya, Adana, Urfa başta olmak üzere güney ve güneydoğu illerinde temmuz-ağustos aylarında yaz sıcaklıkları 40 derecenin üstüne çıkıyor. Bu aylarda eğitimin ne kadar sağlıklı olacağı bir başka konu.

Eski Türk Eğitim Sen Başkanı ve İYİ Parti milletvekili eğitimci İsmail Koncuk da bu duruma dikkat çekerek şöyle diyor:

TELAFİ EĞİTİMİ EYLÜL-EKİM AYINDA YAPILMALI

“Bu tarihlerde bu sıcakta ders yapılmaz. Birçok aile, tatile, yaylaya çıkmış olacak. Bu aylarda eğitim çok zor. Öğretmenleri getirirsiniz de öğrencilere getiremezsiniz. Bu nedenle telafi eğitimi 1 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında yapılmalı. Okulların açılışı da ekim ayına bırakılmalı.”

Bu konuya dikkat çeken bir başka eğitimci ise Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan koronavirüs sürecindeki planlamaların ne öğretmenler ne de eğitimcilerin görüşleri dikkate alınmadan hazırlandığını söylüyor. Tüm sürecin öğretmenden uzak biçimde yürütüldüğüne değinen Aydoğan, şöyle diyor:

“Bu bölgelerin kendi özellikleri dikkate alınarak yapılabilir. Birlikte süreklilik sağlayan görüşmeler yapılsa, bu süreç birlikte yürütülebiliyor olsa doğru çözüm bulunur.”

16-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş