Arama sonuçları

En uzun yüz yüze eğitim alan 1’ler bile sadece 15 gün okula gitti

En uzun yüz yüze eğitim alan 1’ler bile sadece 15 gün okula gitti

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “telafi eğitimine hazırız” sözleriyle birlikte koronavirüs salgını sürecinde her eğitim kademesindeki öğrencilerde oluşan öğrenme kayıplarının nasıl giderileceği de tartışılmaya başlandı.

Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM ise bu telafi eğitiminin nasıl olması gerektiğine ilişkin “Türkiye’nin Telafi Eğitimi Yol Haritası” başlıklı rapor yayımladı. OECD, Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), Birleşmiş Milletler (BM) gibi dünyanın önde gelen kurumlarının verilerini analiz eden TEDMEM, Türkiye’yi eğitim seferberliğine çağırdı.

OKULLARINI EN UZUN KAPATAN İKİNCİ ÜLKE

Raporda, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında okullarını en uzun süre kapalı tutan ikinci ülke olduğu hatırlatıldı. Salgının ilk yılında 175 gün okula gitmesi gereken öğrencilerin yüz yüze eğitim aldıkları süreyi sınıflara göre hesaplandı. Bu göre bu süreler ilkokul 1. Sınıflar için sadece 15 gün, 2. Sınıflar için 10 gün oldu.  6., 7., 10., ve 11. Sınıflar ise bir yıllık süreçte hiç yüz yüze eğitim görmedi.

Raporda, uzaktan öğretim sürecinde tüm sınıfların köy okullarındaki gibi birleştirilmiş sınıf özelliği taşıyan bir yapıya büründüğü ve tüm kademelerde yeni bir müfredat uygulamasına geçilmesinin şart olduğuna dikkat çekildi. Raporda tüm sınıflar için öğrenme kayıplarının ölçülmesinin öncelik olduğu belirtilerek, telafi sürecinin ciddiye alınmaması durumunda ülke geleceğini büyük tehlikeler beklediğine işaret edildi.

Türkiye’nin acil bir eğitim seferberliğine ihtiyaç duyduğu belirtilen raporda öneriler şöyle sıralandı:

  • Acil eğitim seferberliği başlatılmalı.
  • Okullar Haziran’ da kapanıp Ağustos’ta açılmalı.
  • Bugün her sınıf köy okulları gibi birleştirilmiş sınıf oldu.
  • Her sınıf için odaklı telafi uygulanmalı.
  • Yeni bir müfredat çalışması yapılmalı.
  • Tüm kademelerdeki öğreme kayıpları ölçülmeli.
  • Öğretmenler kayıpların telafisinde yalnız bırakılmamalı.

 

28-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş