Arama sonuçları

'Patentle Türkiye' yarışmasında dereceye giren liseliler ödüllerini aldı

'Patentle Türkiye' yarışmasında dereceye giren liseliler ödüllerini aldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  "Türkiye, birileri ısrarla kabul etmese de kalite anlamında da eğitimde çok başarılı işler yapıyor" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) iş birliğiyle lise düzeyindeki öğrencilere yönelik düzenlenen "Patentle Türkiye-1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması"nın ödül töreni, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in de katılımıyla gerçekleştirildi.

Varank, burada yaptığı konuşmada, yarışma kapsamında patent ve faydalı model başvurusunda bulunan öğrencileri tebrik etti.

Varank, yarışmaya, 61 ilde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğrenim gören öğrencilerden toplam 1035 patent ve faydalı model başvurusu geldiğini ifade etti. Varank, üniversitelere yönelik gerçekleştirilen Patentle Türkiye yarışmalarından farklı olarak, bu yarışmaya faydalı model bileşenini de dahil ettiklerini söyledi.

Varank, böylelikle, öğrencilerin yenilik içeren, sanayiye de aktarılabilecek küçük buluşlarla da yarışmaya katılmalarının önünü açtıklarını vurguladı.

"SINAİ MÜLKİYET ALANINDA ÖNEMLİ ÜLKELERDEN BİRİ OLDUK"

TÜRKPATENT'in kurulduğu 1994 yılında üniversiteye başladığı bilgisini veren Varank, şöyle dedi: "Patent, marka faydalı model... Biz üniversitede de bunlardan haberdar değildik. Şimdi gençlerimiz bunlardan bahsediyor, yarışmalara katılıyor. Ben ortaokula başladığımda, İstanbul'da 68 öğrenci bir sınıfta okuyordu. Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmek rakamlarla konuştuğumuzda açıkça ortaya çıkıyor. Türkiye, birileri ısrarla kabul etmese de kalite anlamında da eğitimde çok başarılı işler yapıyor."

Varank, Milli Teknoloji Hamlesi ışığında yüksek teknolojiden dijital dönüşüme, altyapıdan insan kaynağına kadar her alanda vizyoner politikalar ortaya koyduklarına işaret ederek, Türkiye'nin büyük gelişim kaydettiği alanlardan birinin de sınai mülkiyet hakları olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin güçlü yasal ve idari altyapısı, yıldan yıla artan başvuru ve tescil sayılarıyla sınai mülkiyet alanında önemli ülkelerinden biri haline geldiğini vurgulayan Varank, şu ifadeleri kullandı:

PATENT BAŞVURULARINDA TÜRKİYE

"2021 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu'na göre, ulusal düzeyde patent başvurularında dünyada 14'üncü, marka başvurularında 7'nci, tasarım başvurularında 4'üncü sırada yer alıyoruz. 2022'nin 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvuru sayılarında yüzde 3, yerli faydalı model başvurularında yüzde 29, yerli tasarım başvurularında yüzde 27 ve yerli marka başvurularında yüzde 2 artış gerçekleşti. Bu dönemde yerli patent tescil sayımız yüzde 11, yerli faydalı model tescil sayımız yüzde 29, yerli marka tescil sayımız yüzde 53 ve yerli tasarım tescil sayımız yüzde 40 arttı. İnşallah yılın ikinci yarısında başvuru ve tescil sayılarımızı daha da artırarak 2022 yılını bir rekorla tamamlamış olacağız."

 

"İCAT ÇIKARMAKTAN KORKMAYIN"

Varank, TEKNOFEST Karadeniz'in finalini 30 Ağustos-4 Eylül'de Samsun'da gerçekleştireceklerini belirterek, "Madem böyle bir yarışma düzenliyoruz, bunu da TEKNOFEST kapsamına alalım, Patentle Türkiye yarışmasını da TEKNOFEST çatısı altında gerçekleştirelim, yarışmayı Türkiye'nin markalarından biri haline getirelim" dedi.

"GENÇLERE YÖNELİK FAALİYETLERİMİZİ ARTIRACAĞIZ"

TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil Başpınar da her yıl on binlerce patent, faydalı model, marka ve tasarım başvurusundan gerekli koşulları sağlayanları Türkiye'nin fikri ürün havuzuna dahil ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından yarışmada ilk 30'da yer alan öğrencilere ödülleri bakanlar Varank ve Özer ile Başpınar tarafından verildi. Yarışmanın birincisine 20 bin lira, ikincisine 15 bin lira, üçüncüsüne 10 bin lira, dördüncü ve beşincisine 5 biner lira, 6-10. sırada yer alan öğrencilere 4'er bin lira, 11-20. sırada yer alanlara 3'er bin lira ve 21-30. sırada bulunanlara 2'şer bin lira ödül veriliyor.

17-08-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş