Arama sonuçları

Türkiye beyin göçü veriyor mu? Yurtdışına kaç kişi gitti?

Türkiye beyin göçü veriyor mu? Yurtdışına kaç kişi gitti?

Türkiye beyin göçü veriyor mu? Yurtdışına kaç kişi gitti? NY Times’in Türkiye’de varlıklı ve yeteneklilerin ülkeyi terk ettiklerini söyleyen haberinden sonra “beyin göçü” ile ilgili tartışmalar da başladı. Önce Cumhurbaşkanlığı haberde kullanılan verilerin gerçeği yansıtmadığı açıklamasını yaptı ardından bu konu Meclis gündemine de geldi.

TBMM Başkanvekili Levent Gök başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, gündem dışı konuşmaların ardından grup önerilerinin görüşmelerine geçildi. CHP'nin beyin göçünün nedenlerinin araştırılmasına dair önergesini açıklamak üzere kürsüye gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bu konunun yabancı bir gazetede yayımlandığı için gündeme gelmediğini belirtti.

TÜRKİYE BEYİN GÖÇÜ VERİYOR MU? YURTDIŞINA KAÇ KİŞİ GİTTİ?

Gençlerin yurtdışına gitme istediğinde son yıllarda artış olduğunu öne süren Çakırözer, eskiden yurda dönmek istenirken şimdi gidenlerin geri gelmek de istemediğini söyledi.

Çakırözer, Türkiye'nin, dünyada en çok yatırımcısını kaçıran üçüncü ülke olduğunu belirtti.

AKP Konya Milletvekili Orhan Erdem ise New York Times gazetesinin haberinde, 250 bin Türk'ün ülkeden göç ettiğinin yazdığını hatırlatarak, bu sayının doğrusunun 113 bin 326 kişi olduğunu söyledi.  Erdem, yurtdışından Türkiye'ye göç eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısının 101 bin 772,  yurt dışına verilen net göç sayısının 11 bin 554 olduğunu ifade etti.

KALAN DEĞİL, GERİ DÖNEN GÖÇ VAR

Erdem, şöyle dedi:

"Göç olarak ifade edilen konunun bir kısmını ülkemiz de sağlıyor. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı 1416 sayılı kanunla, her yıl bin kişiyi yurtdışına gönderiyor. YÖK, TÜBİTAK, üniversiteler gönderiyor. AK Parti ile birlikte bu konuda bir hareketlilik yaratılmıştı. Bu göç, kalan bir göç değil, aksine birçoğu dönen kişilerden. Böyle olmasa, 2002'de bu ülkenin savunma sanayisinin yüzde 80'i yabancıyken bugün bu oran yüzde 35'lere düşürülebilir miydi? Birçok alanda ülkemizin yetişmiş insanları önemli konularda başarılara imza atıyor." dedi.

Konuşmalardan sonra CHP'nin grup önerisi de kabul edilmedi. 

TARTIŞMA NASIL BAŞLADI?

Geçtiğimiz hafta Amerikan New York Times gazetesi "Türkiye'den yurtdışına göç" konusu ele alınmıştı. Erdoğan'ın vizyonuna hararetle karşı çıkan Türkler, yeteneklerini ve varlıklarını da alarak, sürüler halinde ülkeyi terk ediyor" başlığı ile yayımlanan haberde, ülkeden ayrılanların profillerine dikkat çekilmişti. Haberde, "Ülkenin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf ailelerin Türkiye'yi terk ettiği" dile getirilmişti. Haberde çok sayıda kişinin de Yunanistan, Portekiz ve İspanya'dan mülk alma yoluyla göç yolunu kullandığı vurgulanarak, 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye'nin varlıklı diliminin yüzde 12'sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetlerini yurtdışına aktardığına yer verilmişti.

Haberde TÜİK verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiye'den göç ettiği bilgisi de yer almıştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI: VERİLER GERÇEK DEĞİL

Bu haber üzerine ise Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nden yapılan açıklamada ise kullanılan verilerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

“TÜİK verilerine bakıldığında 2017 yılında Türkiye’den göç eden vatandaşlarımızın sayısında yazıda iddia edildiği üzere çeyrek milyonun üzerinde değil, aksine 113 bin 326 kişi olduğu görülmektedir. Bu sayı iddia edilenlerin yarısından daha azdır. Bununla birlikte Türkiye’ye yurtdışından göç eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı 101 bin 772 kişidir. Yurtdışına verilen net göç sayısı 11 bin 554 kişidir. Gazetenin sunduğu rakamlar yurtdışına göç eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısını değil, yurtdışına göç eden vatandaşlar ve yabancı uyrukluların toplamını ifade ediyor. The New York Times’ın bu maddi hatalı ivedilikle düzelteceğinden ve benzeri yayımlar yapan kuruluşların, doğru veriler üzerinden objektif ve daha özenli habercilik yapacağını ümit ediyoruz.

10-01-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş