Arama sonuçları

2019 YKS: Üniversite seçerken akreditasyon neden önemli?

2019 YKS: Üniversite seçerken akreditasyon neden önemli?

2019 YKS: Üniversite seçerken akreditasyon neden önemli? Üniversite tercihlerinde artık dikkate alınmaya başlanan kriterlerden biri de akreditasyonlar oldu. Tıpkı üniversite sıralamaları gibi bugün Türkiye’deki öğrenci ve onların aileleri de üniversitelerin verdiği eğitimin kalitesini gösteren belgeler, işaretler arıyor.

 

Kısaca öğrenciler tercihlerini yaparken günümüzde, bir eğitim kurumunda alacağı eğitimin kalitesini de sorgulamaya başladı.

 

Peki bu kalite nasıl sorgulanır?

Bunun birçok yolu var. Üniversite sıralamaları, üniversitenin bilimsel üretkenliği, sanayi ile birlikte ürettiği projeler, akademisyen sayısı ve bunun ne kadarının profesör olduğu, lisansüstü öğrenci sayısı ki bu da üniversitenin araştırma üniversitesi yolunda ilerlediğini gösterir.

2019 YKS: ÜNİVERSİTE SEÇERKEN AKREDİTASYON NEDEN ÖNEMLİ?

Eğitimin kalitesini gösteren kriterlerden biri de akreditasyon. Eğitim kurumları için akreditasyonun anlamı verdiği eğitimin kalitesini gösteren bir belge, bir anlamda kanıt. Ulusal ya da uluslararası kuruluşlardan aldıkları belgelerle verdikleri eğitimin niteliğini göstermek istiyorlar.

Elbette bunun tercih edilirlik açısından da önemli olduğunu artık biliyorlar. Bunu YÖK de biliyor artık ve 2016 yılından bu yana tercih kılavuzunda üniversitelerin karşısına hangi akreditasyonlara sahip olduklarını koymaya başladı.

Akreditasyon belgesi hem ulusal hem de uluslararası kuruluşlar tarafından alınıyor. Bunun için de üniversiteler kapılarını kendilerini denetlemeleri için bağımsız kurumlara açıyor. Yani bu kurumları üniversiteler kendileri davet ediyor ve ‘gel beni denetle’ diyor.

DENETLENMEYİ ÜNİVERSİTE İSTİYOR

Eğitiminin eşdeğerliliğini ve kalitesini incelemeye açan kurum bağımsız kuruluşların eğitim ortamlarının denetlenmesine izin veriyor. Bu denetlemeler bazen bir yıldan uzun da sürebiliyor.

Mühendislik fakültelerinden fen fakültelerine, fen edebiyat fakültelerinden tıp ve hemşirelik eğitimine kadar değişik alanlarda hem ulusal hem de uluslararası denetleme kuruluşları inceledikleri kurumların eğitimlerinin “eşdeğerliliklerini” ve belli bir standardı yerine getirdiğini onaylıyor. Bu kurumları akredite ediyor.

Ama bu belgeyi sonsuza kadar kullanma şansları yok. Belli süreler için veriliyor. Çünkü bağımsız kuruluşlar denetimden ve akreditasyon alan üniversitenin ardından bu standartlara uygunluğunun devam edip etmediği de inceliyor. Belli aralıklarla bu denetimler yapılıyor. Bunların sonunda da akreditasyon belgesi ya uzatılıyor ya da kurallara uyulmadıysa iptal ediliyor.

Aslında akreditasyon üniversitenin verdiği eğitimin ve diplomasının tanınırlığında da rol oynuyor.

KILAVUZDA NASIL BULACAKSINIZ?

YKS tercih kılavuzuna bazı programların karşısında akreditasyon olduğunu göreceksiniz. Bunlar 12 Türk, 10 da uluslararası kurum tarafından verilen 22 akreditasyon belgesi programların karşısında yer alıyor.

Peki seçtiğiniz programın akredite olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Lisans programlarında 15 numaralı sütunda seçtiğiniz programda akreditasyon var mı yok mu bunu göreceksiniz. Karşısına örneğin mühendislik programları için uluslararası bir akreditasyon kurumu olan ABET, ya da Türk akreditasyon kurumu MÜDEK ibaresini göreceksiniz.

YENİ ÜNİVERSİTE SEÇİYORSANIZ

Ancak akreditasyon ile ilgili dikkate almanız gereken bir nokta da yeni kurulan üniversiteler. Akreditasyon kuruluşları denetim yapabilmek için üniversitenin en az iki dönem mezun vermesini istiyorlar. Bu nedenle iki dönem mezunu olmayan yükseköğretim kurumlarında da denetleme yapmıyorlar.

 

AKREDİTASYON İÇİN MALİYET VAR

Bu arada bazı kesimler akreditasyon almak için üniversitelerin ücret ödemek zorunda olduklarını ve bu yüzden bazı üniversitelerin alamadıklarını söylüyor. Doğru. Örneğin ABD mühendislik fakülteleri denetleme kuruluşlarından ABET bir programı yaklaşık 10 bin dolara denetliyor. Ulusal kuruluş MÜDEK ise yaklaşık 18 bin TL alıyor. Bu ücretin içerisine ulaşım ve konaklama giderleri de ekleniyor. Ancak vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretleri dikkate alındığında bu rakamların sözü bile edilmez.

 

 ULUSAL AKREDİTASYON KURUMLARI

1-Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK).

2-Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD).

3-Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK).

4-Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK).

5-Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER).

6-Eğitim Fakülteleri Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD).

7-Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK).

8-Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK).

9-İletişim Araştırmaları Derneği (İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu - İLEDAK).

10-Türk Psikologlar Derneği (TPD).

11-Turizm Akademisyenleri Derneği (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu -TURAK).

12- Mimarlık Akreditasyon Kurulu (MİAK).

 

 

YABANCI AKREDİTASYON KURUMLARI

1-Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET).

2-Accreditation Agency for Degree Programmes in Engineering, Informatics, Natural Sciences and Mathematics (ASIIN).

3-Agentur für Qualitätssicherung durch Akkreditierung von Studiengängen (AQAS).

4-Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA).

5-National Architectural Accrediting Board (NAAB).

6-International Assembly for Collegiate Business Education (IACBE).

7-Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB).

8-Accreditation Commission for Education in Nursing (ACEN).

9-European Quality Improvement System (EQUIS).

10-European Association for Public Administration Accreditation (EEPAA)

 

 

 

17-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş