Arama sonuçları

Akılcı ve bilime dayalı bir eğitimde tarikat ve cemaatlere yer yoktur

 Akılcı ve bilime dayalı bir eğitimde tarikat ve cemaatlere yer yoktur

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in,  TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin yaptğı konuşmada tarikat ve cemaatleri sivil toplum örgütü olarak nitelendirerek, bunlarla protokol yapmaya devam edeceklerini açıklaması ve “Onlar çocuklarınızın dağa çıkmasını engelliyor” sözleri tartışılmaya devam ediyor.

Eğitimcilerden sivil toplum örgütlerine kadar her kesim Tekin’in bu sözlerine ve sivil toplum örgütleri diye nitelendirdiği cemaat ve tarikatlarle protokollere  karşı çıkıyor.

Türkiye’nin eğitim alanındaki en güçlü sivil toplum kuruluşlarından Eğitim Reformu Girişimi (ERG) de yaptığı açıklamada çocuk merkezli, akılcı, bilime dayalı eğitimde tarikatlara ve cemaatlere yer olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

TÜRKİYE LAİK BİR HUKUK DEVLETİ

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm çocukların nitelikli eğitime erişmeleri için Anayasada ve yasalarda ifade edilen yükümlülükleri yerine getirmelidir. Bu, devletin vazgeçilmez ve devredilemez görevidir. Türkiye demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Laiklik, toplumu ilgilendiren dünya işlerinin dini hükümlere göre değil dünya bilgisine, deneyim ve kanıtlara göre yapılmasıdır.

EĞİTİMDE BİLİMSEL VE AKILCI BİR TEMEL

Toplumun esenliği için eğitim laik, bilimsel ve akılcı bir temelde olmalıdır. Dinlerin eğitimdeki konumu laiklik ilkesi doğrultusunda belirlenmelidir. Farklı kültürler ve dinler arasında saygının ve eşitliğin desteklenmesi, nitelikli eğitim hakkının bir gereğidir. İnanca yönelik her türlü dayatma, insan haklarının ihlalidir ve toplumsal gerilimlere yol açarak bir arada yaşama kültürünü zedeleyebilir.

AYNI HATALAR TEKRARLANMAMALI

Bu yüzden, dini cemaatlere ve tarikatlara ilişkin geçmişte yapılan hatalar tekrar edilmemelidir. Eğitime ilişkin tüm kararlar, çocuğun esenliğini, demokrasiyi ve çoğulculuğu gözetecek şekilde; şeffaf, hesap verebilir ve katılımcı bir anlayışla alınmalıdır.

ATATÜRK’ÜN DE VURGULADIĞI GİBİ

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Atatürk’ün de vurguladığı akla ve bilime dayalı bir eğitim şarttır. Eğitim Reformu Girişimi hakkında Eğitim Reformu Girişimi (ERG), çocuğun ve toplumun gelişimi için eğitimde yapısal dönüşüme nitelikli veri, yapıcı diyalog ve farklı görüşlerden ortak akıl oluşturarak katkı yapan bağımsız ve ker amacı gütmeyen bir girişimdir. Yapısal dönüşümün ana unsurları, eğitimde karar süreçlerinin veriye dayalı olması, paydaşların katılımıyla gerçekleşmesi, her çocuğun kaliteli eğitime erişiminin güvence altına alınmasıdır.

EĞİTİM REFORMU GİRİŞİMİ

2003 yılında kurulan ERG, Türkiye’nin önde gelen vakıflarının bir arada desteklediği bir girişim olmasıyla Türkiye sivil toplumu için iyi bir örnek oluşturur. ERG çalışmalarını, Eğitim Gözlemevi ve Eğitim Laboratuvarı birimleriyle yürütür, Öğretmen Ağı’nın yürütücülüğünü üstlenir. ERG, Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, Borusan Kocabıyık Vakfı, Elginkan Vakfı, ENKA Vakfı, İstanbul Bilgi Üniversitesi, MV Holding, Sabancı Üniversitesi, Tekfen Vakfı, Vehbi Koç Vakfı ve Yapı Merkezi tarafından destekleniyor.

23-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş