Arama sonuçları

Eğitimciler: Öğretmen atamalarında mülakat değil, liyakat esas alınmalı

Eğitimciler: Öğretmen atamalarında mülakat değil, liyakat esas alınmalı

Eğitimciler öğretmen atamalarında mülakatın esas alınmasına karşılar. Mülakat yerine liyakatin esas alınmasını istiyorlar. Öğretmen atamasında mülakatın kaldırılmayacağını, devam edeceğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öğretmen atamalarında “yüzde 50 KPSS puanı, yüzde 50 mülakat puanı” uygulamasına geçileceğini açıklamıştı. 

Eğitim Sen yaptığı yazılı açıklamada, mülakata devam edilmesinin Tekin’in “ideolojik kayırma” yapılmayacağını söylemesine rağmen, mülakatın ‘torpil’ kelimesiyle aynı anlamda kullanıldığını belirterek, mülakat konusunda ısrar edilmesinin yeni mağduriyetlerin yaşanmasına neden olacağını ifade etti. 

Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı tarafından “kamuda mülakat sınavlarının kaldırılacağı” seçim vaadi olarak açıklamasına rağmen, bu vaadin tam tersinin yaşandığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

HAKSIZLIK VE ADALETSİZLİK DOĞURUYOR

“Mülakat sınavına dayalı tüm uygulamaların ‘siyasal kadrolaşma’nın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu bilinmektedir. Sınava girenlerin aldıkları puanlara bakılmaksızın sınav komisyonlarının taraflı ve kasıtlı değerlendirmeleri sonucunda yazılı sınavda yüksek puan alanların kolaylıkla elenebildiği, düşük puan alanların atamasının yapılabildiği görülmüştür.  Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı olan eğitim kurumlarında öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girdiği Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) kapsamında 20’yi aşkın ders bulunmaktadır. Bu bilgilerin edinilmesi uzun yıllar alırken 45 dakikalık mülakat ile öğretmenlerin yeterliliklerinin bilimsel ve objektif şekilde ölçülebilmesi mümkün değildir. 

LİYAKAT DİKKATE ALINMALI                                             

MEB bünyesinde yapılan öğretmen atamaları ve sözlü sınavların şaibeli olduğu yönünde kamuoyunda yerleşik bir yargı oluşmuştur. Geçtiğimiz yıllarda öğretmen atamalarında yapılan mülakatlarda yüksek puan almasına rağmen düşük sözlü not verilerek elenenlerin durumu bu düşünceyi pekiştirmektedir.  

MEB, öğretmen atamalarından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine kadar her alanda doğrudan ‘siyasal torpil’ uygulamasını çağrıştıran mülakat gibi taraflı yöntemleri değil; liyakati temel almalıdır. 

 

19-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş