Arama sonuçları

İkinci el ‘kırtasiye dönemi’ başladı

İkinci el ‘kırtasiye dönemi’ başladı

Yeni öğretim yılı 11 Eylül’de başlıyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler kırtasiye ve kıyafet alışverişi telaşına girdi. Art arda gelen zamlarla pahalanan okul ihtiyaçları velileri kalitesiz ürünlere veya ikinci ele yönlendiriyor. Bazı kırtasiyelerde ikinci el eşyalar ve az kullanılmış defterler satılmaya başlandı. İnternette yer alan bazı kitapçılarda da daha düşük fiyata kullanılmış defterler satılıyor. Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan’ın haberine göre velilerin ve esnafın ekonomik krizden nasıl etkilendiğini yerinde görmek için Eminönü’ne gittik. Yıllardır burada çalışan esnaflar satışlarının düştüğünü ve ailelerin alışveriş yaparken zorlandığını dile getirdi. 

BU SENE SATIŞLAR KÖTÜ

30 yıldır kırtasiyelere defter satan toptancı Murat Kara, daha önce okul zamanı satışlarda yoğunluk olduğunu fakat bu yıl düşüş olduğunu söyledi. Kara, “Bu sene satışlar çok kötü. Fiyatlar çok arttı. Paket defterler 100 liradan 300 liraya çıktı. Alım gücünün düşmesiyle şu an istediklerini alamıyorlar, ihtiyaçları kadar alışveriş yapıyorlar, fazlasını alamıyorlar” dedi.

Okul alışverişlerinin olmazsa olmazlarından birisi de çanta. 17 yıldır çantacılık yapan Tunay Bilge, satışlarda düşüş olduğunu kaydetti. Bilge, “Fiyatlar geçen yıla göre neredeyse iki kat artmış durumda. İnsanlar çocuklarına çanta alamıyorlar. Fiyatlar 350-1500 lira arası değişiyor. Genelde 350 lira olan çantaya yöneliyorlar fakat o da bir seneyi çıkarmıyor” dedi.

Bir başka esnaf kırtasiyeci Yağız Revaha Aslan ise “Geçen sene bu zamanlarda dükkân daha hareketli oluyordu. Fiyatlar ise geçen seneye göre minimum yüzde 50 artış gösterdi. Çanta ve kalemliklerde ise yüzde yüz zam oldu” diye konuştu.

27-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş