Arama sonuçları

Öğretmen atamalarında 'mülakat' nasıl olacak?

Öğretmen atamalarında 'mülakat' nasıl olacak?

Öğretmen atamalarının yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat olarak duyuran Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin mülakatın nasıl olacağını açıkladı. Milli Eğitim Bakanı olarak öğretmen seçerken uzmanlık alanıyla ilgili olarak alan bilgisini dikkate almaları gerektiğini söyleyen Tekin, “Biz kimsenin hakkını yemek istemeyiz” diyerek, adil, objektif ve şeffaf bir mülakat mekanizması oluşturmanın görevi olduğunu söyledi.

Kanunun öğretmen atama için “KPSS puanını sonrasında üç katı aday mülakata davet edilir ve mülakat notuna göre atama yapılır” dediğini söyleyen Tekin, sadece mülakat notuyla atama yapılmasını doğru bulmadıklarını ve yüzde 100 mülakat etkisini yüzde 50'ye düşürdüklerini belirtti.

ŞÜPHESİ OLANLARA GARANTİ

Tekin, adalet, şeffaflık ve benzeri konularda tedirginliği olan kişilere garanti verdiğini ve şikayetlerin olmadığı bir mülakat sistematiğini nasıl kuracaklarını tartıştıklarını anlatan Tekin, oluşturulacak mülakat komisyonunu şöyle açıkladı:

“Mülakat komisyonlarını oluştururken alana vakıf, tecrübeli öğretmenlerimiz olsun, uzman ve başöğretmenlerin mülakat komisyonlarında alan uzmanı arkadaşların yer aldığı bir komisyon kurmamız gerektiğine karar verdik. Madem adaletle ilgili bir endişe olmaması için çaba sarf ediyoruz, tedbirler bunlar. Aday kendisine ait jürinin kim olduğunu bilmezse, torpil yapacak bir mekanizma da üretmeyecek. Aday kendi mülakatında bulunacak jüri üyelerinin, komisyon üyelerinin kim olduğunu bilmeyecek. Komisyon üyeleri de önüne sabahleyin gelecek adayın kim olduğunu bilmeyecek, biz kendisine sadece numara vermiş olacağız. Tüm değerlendirme detayları bir kılavuzda yayımlanacak. Biz kul hakkı yemek istemiyoruz. Bir de açık çek veriyorum, diyorum ki, ben bunları düşündüm, kamuyla da paylaşıyorum. “

 MÜLAKATLAR NASIL OLACAK?

Mülakatlarda, ders anlatma, iletişim, problem çözme ve tutum ile değerleri aktarabilme becerisi şeklinde 4 başlığın değerlendirileceğini kaydeden Tekin, bunun sonucunda öğretmen adaylarının somut göstergelerle adaletli ve şeffaf bir biçimde notunun ortaya çıkacağını söyledi.

Tekin, usul ile ilgili de şu bilgileri paylaştı: "Oradaki usul şöyle; biz ne kadar öğretmen ihtiyacımız olduğunu bizim norm kadro yönetmeliğimiz var, orada tanımlanmış durumda. Yani biz, işte şimdi seçmeli derslerin seçilmesi süreci vesaire tamamlandıktan sonra okullarımızdan her okulda hangi branştan ne kadar, kaç saat derse okutuluyor, bu dersi kaç öğretmen okutabilir üzerinde bir norm hesabı yapıyoruz ve bu norm hesabına göre de bize verilen kadroları, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bize istihdam etmek üzere tanımladığı kadroları orantılıyoruz. Diyoruz ki, bize 100 kadro verildi, 100 kadronun yüzde 1'i biz bakıyoruz ihtiyaçlarımıza göre şu branştan, yüzde 2'si şu branştan, orantılara göre nihayetinde hangi branştan kaç öğretmen atayacağımızı belirliyoruz. Sonra da belirlediğimiz bu sayıyı KPSS puanına göre, puan üstünlüğüne göre üç katı kadar adayı sözlü mülakata çağırmış olacağız, dolayısıyla bu böyle belirlenen bir süreç. Sözleşmeli öğretmen sürecinde ise böyle bir mülakat mekanizması yok zaten."

 

23-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş