Arama sonuçları

Önyargılı olmayın her testte kolay sorular var

Önyargılı olmayın her testte kolay sorular var

Yükseköğretime  Geçiş Sınavı (YGS) bir sıralama sınavı. Adayları sıralayabilmek ve puanlar arasında yığılmayı önleyebilmek için YGS gibi sınavlarda hem çok zor hem de çok kolay sorular yer alır. İstatistikler de sıralama sınavlarındaki soruların yüzde 10'unun çok kolay, yüzde 10'nun da ilk bin ve 5 bindeki öğrencileri sıralayabilmek için çok zor sorulardan oluştuğunu gösteriyor. Bu durumda da her biri 40'ar sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere YGS'nin 4 testinde de mutlaka her adayın yapabileceği nitelikte 4-5 soru yer alıyor. Bu yüzden adayların 4 testin de tüm sorularına "yapabilirim" diye bakması gerekiyor.

'YAPAMAM' DİYE YAKLAŞMAYIN 
Uzmanlar da zaten adayları "Yapamam" diyerek testlere önyargılı yaklaşmamaları konusunda uyarıyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, "Sıralama sınavlarının mantığını kavrayarak, öğrenciler her testten soru çözebileceklerini unutmasınlar. Mutlaka çözecekleri sorular olacak" diyor.

TÜM TESTLERDEN SORU ÇÖZÜN
"Yapamam" diye bazı testlere adayların hiç dokunmaması gibi bir başka sorun da "hesaplama hatasından" kaynaklanıyor. Çünkü sayısal öğrencileri sosyal, sözel öğrencileri de fen ve matematik testlerine "alanımız değil" diyerek dokunmuyor. Oysa sayısal öğrencisi bile olsanız sosyal, sosyal öğrencisi de olsanız fen soruları sizin puanınızın hesaplanmasında etkili olacak.

BİR SORU KAÇ PUAN GETİRİYOR?
YGS sonunda her adayın 6 farklı puan türü hesaplanacak. Bunlar: YGS-1, YGS -2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6. Bu puanlardan YGS-1 ve 2 Sayısal, YGS-3 ve 4 Sözel , YGS-5 ve 6 ise Eşit Ağırlık puan türlerini ifade ediyor. 

İşte sınavda çözeceğiniz her sorunun değeri de bu puanlara göre değişiyor. Çünkü testlerin ağırlık katsayıları her puan türüne farklı olacak. Örneğin sayısal puanların oluşmasında Temel Matematik yüzde 40, Fen Bilimleri yüzde 30 oranında etkili. Ama bu puanın oluşmasında Türkçe yüzde 20, Sosyal Bilimler de yüzde 10 oranında katkı yapıyor. Sadece matematik ile fizik, kimya ve biyolojiden oluşan fen sorularını çözen bir aday ise yüzde 20 ile yüzde 10 arasında katkı sağlayacak olan bu iki testten gelecek puandan vazgeçmiş oluyor. Aynı hatayı sözel öğrencileri de tekrarlıyor. Sözel puanların oluşmasında Türkçe ve Sosyal Bilimler testleri yüzde 40 ile yüzde 30 oranında etkili. Ama fen ve matematik sorularının da etkisi yüzde 20 ile yüzde 10 orasında değişiyor. Puanlarınız hesaplanırken de testlerin ağırlık katsayıları kullanılacak. Yani her sorunun puanınızın oluşmasında etkisi var. Örneğin geçen yıl sosyal sorularının sözel puanlarının oluşmasında 4.250 katkısı varken, sayısal puanlarının oluşmasında da 1.115 katkı yaptı.

 

10-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş