Arama sonuçları

Uzaktan eğitime hazır mıyız? Okullarda neler yapılıyor?

Uzaktan eğitime hazır mıyız? Okullarda neler yapılıyor?

Uzaktan eğitime hazır mıyız? Okullarda neler yapılıyor? Türkiye koronavirüs ile birlikte ‘uzaktan eğitimi’ tartışmaya başladı. 23 Mart’tan itibaren ilkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitim başlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde 6-10 Nisan tarihleri arasında uygulanacak ikinci ara tatil 16-20 Mart tarihleri arasında yapılacak. 23-27 Mart tarihlerinde ise uzaktan eğitim yöntemiyle eğitim öğretime devam edilecek. TRT kanalları ile Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim alacak. Bu eğitimin nasıl olacağını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrenci ve velilere simülasyon ile anlatacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, hem EBA içeriklerinin nasıl kullanılacağı hem de hangi TRT kanallarının uzaktan eğitim için ayrılacağı konusunda bilgi verecek.

 

UZAKTAN EĞİTİME HAZIR MIYIZ? OKULLARDA NELER YAPILIYOR?

Devlet okullarında uzaktan eğitim süreci için bu açıklamalar bekleniyor. Peki özel okullarda neler oluyor? Yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin öğrenim gördüğü özel okullar uzaktan eğitim için hazır mı? Uzaktan eğitim kolay mı? Uzaktan eğitimde öğrenci nasıl kontrol edilecek? Velilere uzaktan eğitim için özel bir bilgilendirme yapılması gerekiyor mu? Çalışan ebeveynlerin çocukları ne olacak? Öğrencinin uzaktan takibi mümkün olacak mı? Her öğrenci için ev ortamları sağlıklı şekilde düzenlenebilecek mi? Ders saatleri okuldaki gibi mi olmalı?

Bu soruları özel okul kurucularına ve yöneticilerine yönelttik. İşte yanıtları:

İKİ TÜR UYGULAMA PLANLIYORUZ

FMV Işık Okulları Eğitim Koordinatörü ve Kurucu temsilcisi Müge Yalım Alphan:

Biz bakanlığın uygulaması doğrultusunda bir haftalık tatil dönemini kullanıyoruz. 23 Mart’tan itibaren de öğrencilerimiz ile internet üzerinden derslerimize başlamaya hazırız. Zaten yapay zeka destekli uygulamaları kullanıyorduk. Bunlara devam edeceğiz. Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve velilerimizi düzenli bilgilendirmeyi önemsiyoruz. Hangi konuyu ne zaman ve hangi platform üzerinde paylaşacağımız, materyallerimizin ne olacağı, öğrenciler ile etkileşimi sağlama yöntemleri, ödev ve takip gibi konuları içeren planlamaların bilinmesi gerekir. 

İİki tür uygulama planlıyoruz. Bunlardan birinde sınıf ortamı içinde hep birlikte çocuklarla internete bağlanıp, ders işlenecek. Diğer uygulamada da öğrencilere link atacağız ve burada konu çalışmalarını, ders anlatımlarını dinlemelerini ve testleri çözmelerini isteyeceğiz. Bu iki sistemi harmanlayarak kullanacağız. Kullandığımız yapay zeka uygulamaları bize öğrencileri gruplara bölerek ders işleme imkan veriyor.

ÖĞRENCİLERİN KAYGILARINA DİKKAT

Asıl dikkat edilmesi gereken gruplar ise anaokulu ve ilkokul 1 ve 2 sınıf öğrencileri. Onların kaygılarının artırılmaması gerekiyor. Burada çok özenli olmak gerek. Çocuklara bunun olağanüstü bir durum olduğunu anlatmamız gerekiyor. Öğretmenleri ve arkadaşlarını çevrim içi ortamlarda görerek tekrar arkadaşlarıyla birlikte olabileceklerini bilmeliler. Onların oyunlarla öğrenme sürecini desteklemek gerek.

Akademik açıdan kaygı duymuyorum. Süreç uzarsa bu açığı etütler, gerekirse yaz okulu gibi uygulamalarla kapatırız.

SORU İŞARETLERİ VAR

Ama soru işaretleri de var. Örneğin tüm ülke göz önüne alındığında öğrencilerin  tamamının içeriklere erişimi olacak mı? Televizyon kanalları nasıl kullanılacak? Her öğrenci nasıl takip edilecek ve eksiği nasıl giderilecek? Her öğrenci için aileler tarafından ev ortamları sağlıklı şekilde düzenlenebilecek mi?

EKRAN SÜRESİ KONUSUNDA DİKKATLİ OLMAK GEREK

Okulun içinde eğitim yapmaktan oldukça farklı bir süreçten bahsediyoruz. Tüm planlamaların gerçekten etkili olabilesi için öğrenci kendi öğrenme sürecinin sorumluluğunu almalı. Ekran süreleri konusunda da dikkatli olmak lazım. Ekranda geçen ders süresinin normal ders saati ile aynı olmaması gerekiyor. Çünkü sürekli ekrana bakmaktan gözleri kızarabilir, başları ağrıyabilir ve daha hızlı yorulabilirler.  Bu sürelerin de düzenlenmesi gerekiyor. Biz derslerimizi 15-20 dakikayı aşmadan ve etkileşimli yapmak ve öğrencilerimizi sürcin parçası yapmak istiyoruz.

BU SİSTEMDE İŞ ANNE BABAYA DÜŞECEK

Anne babalara uzaktan eğitimle ilgili ne yapmaları gerektiğine ilişkin aydınlatıcı bilgi vermek gerekiyor. Bu sistemde aslında asıl iş anne ve babalara düşecek. Çünkü onların evde çocuklar için bu ortamı oluşturmaları gerekecek. Top anne babalarda. Çocuk için uygun ortam ve zaman yaratmaları gerekli. Çocuk internette ders yaparken bölmemeleri gerek. Bir de çocukların zaman yönetimi konusunda desteğe ihtiyacı olacaktır.  Evden çalışanlar bile eğer kurallarını koymaz ya da bu kuralları esnetirlerse yetişkin olarak çalışmakta sorun yaşarken, çocukların bu planlamalarda ailelerinin yardımını almaları gerekecektir.

Bu süreçte evin ve ailenin önemi artıyor. Her çocuğun zamanını yönetmesi konusunda ailelerinin destek olması gerek. Burada dikkat etmeniz gereken çocukları kaygılandırmadan tedbirli olmalarını sağlamak ve bu olağan dışı koşullara uygun yeni rutinler oluşturarak düzenli bir günlük akış hazırlamak.

 

GÜN GÜN, SAAT SAAT PROGRAMLARINI HAZIRLADIK

 

Seva Demiröz: Arı Okulları Genel Müdür Yardımcısı:

2 yıl önce flipped learning sistemine geçmiştik. Bununla ilgili video çekimlerimiz var ve pekiştirme amaçlı kullanıyorduk. O yüzden altyapımız buna hazır. Ama şimdi öğretmensiz öğrenciler bunları kullanacak. Bu yüzden ders programı yaptık. Bugünden itibaren de online erişim sistemimize koyduk. Saat saat, gün gün planladık. Nasıl izleyecekler, hangi saatte hangi video izlenecek, EBA’dan hangi soruları çözecekler, hangi yaprak testlere bakacaklar, haftalık ne kadar soru çözecekler, hangi kitaplar okunacak, bunların hepsi liste halinde öğrenci ve velilerin elinde.  Yapamadıkları soruları nasıl öğretmenlerine gönderecekler. Öğretmenler hangi saatlerde bu sorularına cevap verecekler. Tüm bunları hazırladık.

12’nci sınıflar için artık konular bitmek üzereydi. Onların konu videolarını da tamamladık. Değerlendirme sınavlarını da bu sürede yapacağız. 8’ler de hangi soruları çözeceklerini biliyor. Sistemimiz bu günler için hazır. Daha önceden spor müsabakalarına katılanlar, tekrar yapmak isteyen öğrenciler kullanıyordu. Yani online provaları daha önce yapılmıştı.

PROGRAMI YAPTIK AİLE DE KONTROL EDECEK

Biz de o programlamayı planladık. Aile de kontrol edecek. Anne baba çocuk için ortam hazırlamak zorunda. EBA herkes için de bir ortam sunuyor. Özel okullar olarak da beklentileri karşılamak zorundayız. Umarız bu süreç uzamadan biter. Ama uzarsa da ne gerekiyorsa yapılacak, etütler, yaz okulları. Ama kritik senelerin 8 ve 12 gibi telafileri zor olur.  

 

EĞİTİM PLATFORMUMUZU TÜM ÖĞRENCİLERE AÇTIK

Tink Kurucusu Zeynep Dereli:

“Herkes iyi olmadığı sürece, hiç birimiz iyi olamayız. Bu nedenle nitelikli eğitim ve öğretime erişimde fırsat eşitliği yaratmak için el birliği ile çalışmamız gerekiyor. Dijital çağda teknolojiyi kullanarak uzaktan eğitim imkanlarını sonuna kadar kullanmamız gerekiyor. Keşke bunu sağlık riski nedeniyle zorunlu olarak yapmasaydık. Biz derslerimize ara vermedik. Her gün saat 10.00-15.30 arasında yeni online olarak derslerini yapıyorlar. Proje grupları da çalışmalarını sürdürüyor. ‘Şu konuyu çalışın’ demiyoruz, öğretmenleriyle birlikte çalışıyorlar. Ayrıca öğretmenlerimiz saat 09.00-10.00 saatleri arasında bire bir öğrencilerle etüt çalışmaları yapacak.  

 

ÖĞRENCİLERDEN YOKLAMA ALIYORUZ

Öğrencilerden yoklama da alıyoruz. 4 yıldır bu sistemi kullanıyoruz o yüzden hazırdık. Test çözümlerini görebiliyoruz. Alışık olanlar için kolay ama bu şekilde ders işlemeye alışkın olmayan öğretmenler ve öğrenciler için zor.

Bu süreçte aileye çok görev düşüyor. Ortamı sağlaması, öğle saatinde yemeğini hazırlaması gerekiyor. Bu sürecin geçici olduğunu öğrencilere elbette aktarmak gerek. Kazanımlardan geri kalmadan onlara yardımcı olmamız gerekiyor.

KAYNAKLARIMIZ ÜCRETSİZ AÇILDI

Covid-19 salgını sürecinde eğitim öğretimin aksamaması için karar aldık. Online derslere isteyen her öğrenci katılabilir. Yani sadece kendi öğrencilerimize değil, eğitim platformumuzu isteyen tüm öğrencilere ücretsiz olarak açtık. İsteyen tüm 5-12 sınıf öğrencileri bu dersleri izleyebilecek. Son 4 senedir bu çalışmaları yaptığımız için, elimizde ki kaynakları hazırlıksız olanlar ile paylaşmak istedik. Bu ülke ve bu evlatlar hepimizin.

17-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş