Arama sonuçları

Yeterlilik sertifikaları iş bulmayı kolaylaştırıyor mu?

Yeterlilik sertifikaları iş bulmayı kolaylaştırıyor mu?

2025 yılına kadar; dijitalleşme, veri ve yapay zeka alanlarındaki gelişmelerin 97 milyona yakın yeni iş yaratırken, mevcut 85 milyon işi de değiştireceği tahmin ediliyor. Rekabetçi ve hızla değişen işgücü piyasasında, dünyada ve Türkiye'deki işverenler, yeni mezunların işgücüne katılırken işle ilgili becerilere ve uygulamalı deneyime sahip olmalarını bekliyor. 

Coursera'nın dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerle ortaklaşa yürüttüğü “Advancing Higher Education with Industry Micro-Credentials” (Yükseköğrenimi İyileştirmede Endüstriyel Mikro Beceri Yeterlilik Sertifikalarının Rolü) raporu, öğrenci alımını ve mezun istihdam edilebilirliğini iyileştirmek için lisans programlarında uygulanan giriş seviyesi Profesyonel Sertifikalar ve kariyerle ilgili beceri eğitimi taleplerini araştırdı. Coursera, pazar araştırma şirketleri Dynata ve Repdata ile birlikte Türkiye dahil 11 ülkede 5 bine yakın öğrenci ve işverenle anket yaptı.

SERTİFAKA İŞ BULMAYI SAĞLIYOR MU?

Anket sonuçlarına göre Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 90'ı, geleneksel diplomalarının yanı sıra Google ve Meta gibi şirketlerden Profesyonel Sertifika almanın, işverenlerin gözünde öne çıkmalarına ve mezun olduklarında iş bulmalarına yardımcı olacağı konusunda hemfikir. Ayrıca, öğrencilerin yüzde 85'i Profesyonel Sertifikanın (veya Mikro beceri yeterlilik sertifikasının) işlerinde başarılı olmalarına yardımcı olacağına katılıyor. 

GENÇ İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLUR MU?

Coursera'nın yürüttüğü araştırma, Türkiye'deki işverenlerin benzer iki aday arasında karar verirken, Profesyonel Sertifika sahibi bir adayı işe alma olasılığının ortalama olarak yüzde 90 daha fazla olduğuna işaret ediyor. Ayrıca, Türkiye'deki işverenlerin yüzde 65'i de teknoloji becerilerinin yeni üniversite mezunlarında bulunması en zor beceriler olduğunu dile getiriyor. Ortadoğu bölgesindeki yaklaşık 29 milyon işten yaklaşık yüzde 17'si, on yıldan kısa bir süre içinde otomasyon tarafından yerinden edilme riskiyle karşı karşıya. 

Coursera Avrupa-Ortadoğu-Afrika Bölgesi Genel Müdürü Hadi Moussa bölgedeki işgücü piyasası daralırken, bulguların işverenlerin, iş için doğru becerilere sahip adaylara her zamankinden daha fazla güvendiklerine işaret ettiğini söyledi. Moussa, şöyle konuştu: 

“Bu, geleneksel diplomanın artık işverenler tarafından değer görmediği anlamına gelmiyor, ancak bunu önceden görebilen öğrenciler ve mezunlar, geleneksel bir derece ile Profesyonel Sertifika/Mikro beceri yeterlilik kombinasyonunun kendilerini iş dünyasına hazırlayacağını daha iyi anlamakta. Aslında, bu hem üniversiteler hem de işverenler için bir fırsat sunuyor. Yükseköğretim kurumları, beceriye dayalı öğrenmeyi, beceriye dayalı işe alımla ilişkilendirerek müfredatlarındaki boşlukları doldurabilir ve derece programları ile günümüz işverenlerinin talepleri arasında bir köprü kurabilir. Aynı zamanda, işverenler, yeni işe alınanların işe hazır olduğundan emin olurken, işe alma kanallarını çeşitlendirebilir.’’

13-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş