Arama sonuçları

Eğitimde yeni adres ‘yeterlilik belgesi’ veren kurumlar

Eğitimde yeni adres ‘yeterlilik belgesi’ veren kurumlar

Eğitimde yeni adres 'yeterlilik belgesi' veren kurumlar. Teknolojinin sürekli gelişmesi, okullarda verilen eğitimin bu hızı takip edememesi gençlerin, hatta çocukların da farklı sertifika programlarına yönelerek, eksikliklerini tamamlamalarına neden oluyor.

Yalnızca gençler ve çocuklar değil, kurumlar da elemanlarının teknolojideki gelişmelere adapte olabilmesi için çalışanlarını bu tür programlara yönlendiriyor.

Kısaca sürekli eğitim ve sertifikasyonlar artık günümüzün olmazsa olmaz kurumları haline geldi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da “Dünya artık diploma değil, yetkinlik arıyor” açıklamaları önümüzdeki günlerde sertifika programlarının giderek daha da popüler olacağına işaret ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Bilge Adam İcra Kurulu Üyesi ve aynı zamanda şirket ortağı olan Haldun Pak ile buluştuk.

EĞİTİMDE YENİ ADRES ‘YETERLİLİK BELGESİ’ VEREN KURUMLAR

Hem eğitimleri hem de teknolojideki gelişmeleri konuştuk. 21 yıl önce 4 arkadaş tarafından kurulan Bilge Adam, Türkiye’nin teknoloji alanında eğitim vermeye başlayan ilk kurumlarından birisi. Birçok şirketin de teknoloji konusunda eğitim aldığı kurumların başında geliyor.

Pak ise “Bilişim alanındaki açığı gördükleri”, “kurumların nasıl elamana ihtiyaç duyduklarını anladıkları” ve “özellikle üniversitelerin teknoloji konusundaki gelişmeleri anında takip edemedikleri” için Bilge Adam’ı kurduklarını anlatıyor.Pak, bugüne kadar 100 binin üzerinde mezunları olduklarını söylüyor. Günümüzde sertifikasyonun giderek önemli hale geldiğine ve iş dünyasında arandığına dikkat çeken Pak, "Bizim gibi bu alanda akademik eğitim veren kurumların sayısının 3 yılda iki katına çıkması sertifikaların ne kadar önem kazandığını gösteriyor" diyor.

İşte Pak ile yaptığımız röportajdan satır başları:

ALINAN EĞİTİM YETERSİZ KALINCA

 

2000’li yılların başlarında daha çok lise mezunları, iş bulma şanslarını artırmak için eğitim alıyordu. Ama bugün üniversite mezunlarının da bu eğitimleri aldığını görüyoruz. Neden üniversite mezunları geliyor?  Çünkü aldıkları eğitim iş hayatında yeterli olmuyor. Genç,  bilgisayar okumuş, yazılım okumuş ama iş başvurularında bu yeterli olmuyor. Aynı zamanda deneyim ve sertifikasyon da isteniyor.

 

NEDEN ÜNİVERSİTE MEZUNLARI GELİYOR?

Üniversitede bu eğitim yeterli olmuyor mu? Aslında sorun müfredatın içeriğinden kaynaklanıyor. Müfredat sektörün ihtiyaçlarından kopuk. Uygulama eksikliği oluyor. Güncel de olmuyor. Örneğin bizde eğitim tamamen uygulama ağırlıklı. Ayrıca Microsoft, Apple gibi kurumların eğitim iş ortağıyız. En son güncel versiyonu alabiliyoruz. İşte üniversiteler bu kadar güncel versiyonları takip edemiyorlar. Oysa şirketler en güncel sürümü bilen sürekli kendini yenileyen eleman istiyor. Üniversiteler şirketlerle iç içe olmadıklarında ise iş dünyasının, şirketlerin ne tür elamana ihtiyaç duyduklarını da bilmiyor. Bu yüzden eğitim kurumlarının iş dünyası ile ortak olması gerekiyor.

ALTYAPI VAR AMA İŞ BULAMIYOR

Aslında gençlerde altyapı sorunu yok. Örneğin 3 senedir bir proje yapıyoruz. Nitelikli girişim uzmanı yetiştirme projesi. Bu projede 1300 genci yetiştirdik. 25 yaş üstü, üniversite mezunu, sayısal bölümden mezun, iş bulamayan bu gençleri aldık, yetiştirdik. Yüzde 70 istihdam sağladılar.

 

TEKNOLOJİ İÇİN MEZUNİYETİ BEKLEMEK LAZIM

 

Gençlerin teknolojiyi tanımak için mezuniyeti beklemesi geç kalmış bir adım oluyor. Bu süreç erken yaşlarda başlamalı. Bunun için de biz Genç Akademi’yi kurduk. Amacımız 7-18 yaş grubu çocukları ve gençleri üniversite öncesinde dijital dünya ve teknoloji ile tanıştırmayı, eğitmeyi ve “geleceklerine doğru bir başlangıç” yapmalarını sağlamak. Bu amaçla tasarlanmış Kodlama, Oyun Tasarımı ve Programlama, Dijital Tasarım ve Robotik programları öğretiyoruz.  

 

HANGİ YAŞ GRUBU HANGİ TEKNOLOJİYİ ÖĞRENMELİ?

İlkokulda daha çok analitiktik ve teknoloji becerilerini geliştirmek, yaratıcılık için ve bilinçli teknoloji kullanıcıları olmaları için eğitimler başlamalı. Bu dönemde öğrenciler kodlama öğrenerek, robot eğitimi alabilir.

Ortaokulda dijital dünyayı tüm yönleriyle tanımaları gerekiyor.

Lise daha çok programlarda odaklanmaya yöneliyor. Oyun tasarımı ve programlama, dijital tasarım bu dönemde öne çıkıyor. Lisede girişimcilik çok önemli. Çocuklar bu yaşta kariyerlerine yön vermek hem de üniversite başvurularında avantaj sağlamak istiyor. Özellikle yurtdışı üniversite başvurularında bunlar avantajları oluyor. Lisede teknoloji eğitimi alırken aynı zamanda start-up projelere de başlayabilirler. İş hayatıyla iletişim içinde olmak çok önemli.

22 MİLYAR DOLARLIK OYUN SEKTÖRÜ VAR

Oyun sektörü çok hızla gelişiyor. Dijital oyunlar artık bir endüstriye dönüştü ve basit bir hobi olmaktan çıktı. 22 milyar dolarlık oyun sektörü var. Gelecekte kodlama ve oyun tasarımı hayatımızın çok içinde olacak. 21. yüzyılın eğlence şeklini tanımlar hale gelen dijital oyun dünyası çocukların ve gençlerin tutkularını bir kariyere dönüştürmelerine imkan sağlıyor artık. Son yıllarda dijital tasarımcılara olan talep de tüm sektörlerde hızla arttı. Bu gelişme son derece doğal çünkü dijital tasarım çevremizde her yerde hayatımıza dokunuyor.

 

VELİLER OLARAK ÇOCUKLARI GELECEĞE HAZIRLIYORUZ

 

Teknoloji değişim içinde. Biz veliler olarak kendimizi çocuklarımızı hayata, yeni teknoloji dünyasına hazırlamaya çalışıyoruz. Bu hazırlık ne kadar erken olursa, çocuklar o kadar yol alıyor. Bugün özel yazılımlarla kodlama 5 yaşa kadar inmiş durumda. Bu yaşta elbette kod yazma yok ama çocuklara bu yolla analitik düşünme öğretilebiliyor. Genel mantığı anlıyorlar. Burada önemli olan internetin ve sosyal medyanın güvenli kullanımı. Türkiye’de en çok eğitimi verilen program ise artırılmış gerçeklik.

SERTİFİKA PROGRAMLARI İŞ YAŞAMINDA ETKİLİ

 

Sertifika programları tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de giderek önem kazınıyor. İş yaşamında etkili oluyor. Bizim gibi bu alanda akademik eğitim veren kurumların sayısının 3 yılda iki katına çıkması ne kadar önem kazandığını gösteriyor.

 

6 ÖĞRENCİDE 1'İNE BURS VERECEĞİZ

Genç Akademi olarak 6 öğrencide birine burs vereceğiz. Teknolojiye ilgi duyan dersleri de iyi olan çocukları teknoloji konusunda desteklemek istiyoruz. Aynı zamanda da 13-18 yaşları arasındaki öğrenciler için Genç Teknoloji Girişimci Akademisi’ni başlatıyoruz.  Programa ürün geliştirmeye meraklı, teknolojiye ilgi duyan ve girişimcilik konusunda bilgi sahibi olmak isteyen gençler katılacak. Öğrenciler takımlar halinde çalışarak nasıl bir şirket kurup teknoloji ürünleri geliştireceklerini eğitmenlerinden ve konularında uzman mentorlardan öğrenecekler. Üstelik bu eğitimi alırken birçok start-up’la da bir arada olacaklar. İş dünyasında kodlama bilen ve teknolojiye hakim çalışanlara ihtiyaç büyük ölçüde arttı. Bilgisayar teknolojilerini iyi kullanan gençler, rakiplerine göre çok daha avantajlı olarak hayata atılıyorlar.

GELECEKTE MESLEKLERİN YÜZDE 77’Sİ TEKNOLOJİK BECERİ İSTEYECEK

 

Teknoloji, gelecekte hayatımızda çok daha geniş yer alacak. Şu anda günümüzde tüm mesleklerin yüzde 50’si teknolojik beceri gerektiriyor. Uzmanlar önümüzdeki 10 yılda bu oranın yüzde 77’ye yükseleceğini öngörüyor. Aynı zaman zarfında oluşacak istihdamın yüzde 60’ının henüz var olmayan iş kollarında ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

 

06-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş