Arama sonuçları

Galatasaray Üniversitesi: Liselerin ‘iç sınav’la geçişi kalkıyor mu?

Galatasaray Üniversitesi: Liselerin ‘iç sınav’la geçişi kalkıyor mu?

Aralarında devlet liselerinin de yer aldığı Fransızca öğretim programı uygulayan liselerin öğrencileri için Galatasaray Üniversitesi’ne “iç sınavla geçiş” söz konusu. Başta Galatasaray Lisesi olmak üzere aralarında Fransız liselerinin de bulunduğu 18 lisenin öğrencileri ayrılan kontenjana yerleşebiliyordu. 2024 yılı için bu kontenjan 120’si Galatasaray Lisesi’ne olmak üzere toplam 240 oldu. Şu anda tartışılan ve velilerin merak ettiği konu ise bu iç geçişin kaldırılıp kaldırılmayacağı oluyor.

Önce hatırlayalım; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti arasında 1992 tarihinde milletlerarası anlaşma imzalanarak, kurulan Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu, 1994 yılında Galatasaray Üniversitesine dönüştürüldü. Galatasaray Üniversitesi, bünyesinde ilkokul, ortaokul, lise, iki yüksekokul, beş fakülte ve iki enstitü yer alıyor. Paris I Panthéon-Sorbonne Üniversitesi başkanlığında çeşitli Fransız yükseköğretim kurumlarından oluşan bir Konsorsiyum’un da kurulmasıyla Galatasaray Üniversitesi ile Konsorsiyum üyesi yükseköğretim kurumları arasında, lisans ve lisansüstü düzeylerde uluslararası iş birliğine yönelik programlar yapılmaya başlandı. Bazı bölümlerde çift diploma programları uygulanıyor.

YÜZDE 50’SİNİ AYIRIYOR

Üniversite her yıl kontenjanının yüzde 50’sini YKS’den gelen öğrencilere, yüzde 25’ini Galatasaray Lisesi mezunlarına, yüzde 25’ini de Fransızca öğretim yapan okulların öğrencilerine ayırıyor.

İÇ SINAV VE YKS ŞARTI

Ancak bu kontenjanlardan yararlanmak için koşullar söz konusu. Öncelikle bu liselerin son sınıf öğrencileri ya da o yıl mezun olacak durumdaki öğrencileri iki aşamalı olarak uygulanan ve üniversite tarafından düzenlenen sınava giriyorlar. Bu öğrenciler aynı zamanda Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) da giriyorlar ve ilgili puan türüne göre ilk 25 binde olmaları gerekiyor. Bu koşulları taşıdıklarında ise Galatasaray Üniversitesi’nin Hukuk, İletişim, İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Felsefe, Sosyoloji, Fransız Dili ve Edebiyatı, Matematik programlarına kontenjan, puan üstünlüğü ve diploma notlarının dikkate alındığı bir sıralama ile kontenjana göre yerleştiriliyor.

İÇ SINAV KALDIRILSIN TARTIŞMASI

Bu yıl iç sınavla ilgili bir değişiklik söz konusu değil. Galatasaray Lisesi öğrencileri de Fransızca öğretim yapan diğer 17 lisenin öğrencileri de Galatasaray Üniversitesi tarafından bu yıl 26 Mayıs’ta düzenlenecek sınava girecekler. Ancak bu sınavın sona ereceği konuşulmaya başlandı. Peki neden?

Edindiğimiz bilgiye göre üniversiteye YKS ile 300 ile 9 bin başarı sırasından öğrenci gelirken iç sınavla 25 binden öğrenci alınması. Üniversitenin başarısının yükseltilmesi için öğrencileri sadece YKS puanıyla almak istenmesi. Öğrencileri iç sınava giren okulların eğitimcilerine göre ise bu yaklaşım hatalı. Frankofon eğitim veren okullardan gelen öğrencilere sadece “puan” olarak bakılmaması gerektiğini ve bu öğrencilerin başta üniversitede olmak üzere yine eğitimde başarılarının dikkate alınmasının önemini vurguluyorlar.

KADINLARA ÖZEL KONTENJAN

Bu arada hatırlayacak olursak YÖK bir karar almış ve 2 yıldır uygulanan bu karara göre de 34 yaş üstü kadınlara üniversitelerde özel kontenjan tanınmıştı. Bu kontenjan sayesinde de Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan yükseköğretim kurumlarında olduğu gibi Galatasaray Üniversitesi’ne de YKS’den 174 puanla yerleşenler oldu. 510 puanla girilen bölüme bu kontenjan sayesinde en yüksek 207 puanla yerleştirme yapılmıştı. Ancak 500 puanla öğrenci alan tek bir yükseköğretim kurumu bile bu uygulamayı eleştirememişti.  

HANGİ BAŞARI SIRASINDAN ALIYOR?

Peki 2023 yılında Galatasaray Üniversitesi’ne son yerleşen öğrencilerin YÖK Atlas 2023 verilerine göre başarı sıraları ne olmuştu?

Hukuk: 340

İleteşim: 491

İşletme: 1270

İktisat: 1319

Uluslararası İlişkiler: 1522

Siyaset Bilimi: 2465

Bilgisiyar Mühendisliği: 3346

Endüstri Mühendisliği: 5437

Fransız Dil ve Edebiyatı: 3682

Sosyoloji: 5574

Felsefe: 9848

Matematik: 26684

HANGİ LİSELER YARARLANIYOR?

Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi

Burak Bora Anadolu Lisesi

Charles De Gaulle Lisesi

Saint Pulchérie Fransız Lisesi

Galatasaray Lisesi

Özel Küçük Prens Lisesi

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi

İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi

İstanbul Özel Saint Joseph Fransız Lisesi

İzmir Özel Saint Joseph Fransız Lisesi

Pierre Loti Lisesi

İzmir Buca Anadolu Lisesi

Özel Saint Michel Fransız Lisesi

İzmir Bornova Anadolu Lisesi

Saint Benoit Fransız Lisesi

İzmir Atatürk Lisesi

 Kağıthane Profilo Anadolu Meslek Lisesi

 İzmir Özel Tevfik Fikret Fen Lisesi

06-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş