Arama sonuçları

Veli ve öğrencinin kaygısı giderilmeli: 2024 LGS ve YKS değişecek mi?

Veli ve öğrencinin kaygısı giderilmeli: 2024 LGS ve YKS değişecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni eğitim öğretim yılı başlarken yaptığı yaptığı değişiklikler ve açıklamalar hem velilerin hem öğrencilerin kafasını fena halde karıştırmış durumda. Ortak sınavlar, açık uçlu sorular, test değil, yazılı yoklama, Liseye Geçiş Sınavı (LGS) örnek sorularını yayımlamaktan vazgeçme, ders çizelgeleri değişiklikleri, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sınav baskısından kurtaracak bir mekanizma hazırlığı” şeklindeki sözleri 2024 LGS ve 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilerde ve velilerde ‘sınav sistemleri değişiyor mu?’ endişesine yol açtı.

Velilerden de öğrencilerden de o kadar çok soru geliyor ki; merak edilen ise sınav sistemlerinde değişiklik olup olmayacağı. Veliler de eğitimciler de, 8 ve 12’deki çocuklarının motivasyonun düştüğünü ve sürekli kendi aralarında “Sınavlar değişecek mi?” konuşmaları yaptıklarını dile getirerek, ne düşündüğümü, yorumumu soruyorlar.

Ne yazık ki, bu soruya benim değil, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yanıt vermesi gerekiyor.

Gelin “sınav sistemi değişiyor mu?” sorularının yöneltilmesine neden olan değişikliklerin üzerinden şöyle bir geçelim, ne oldu, hangi açıklamalar yapıldı görelim:

ORTAK SINAVLAR VE AÇIK UÇLU SORULAR

Bakanlık önce ortaokul ve liselerde “ortak sınavlar” düzenlemesi yaptı. Bazı derslerde “ülke, il ve ilçe, okul” olmak üzere ortak sınavlar şeklinde yapılacağını duyurdu ki, ilk ülke geneli sınavlar da 6 ve 9’lar olarak 26-27 Aralık tarihleri olarak da belirlendi.

HABER İÇİN TIKLAYINIZ

Bu sınavlar test usulü değil, bildiğimiz klasik anlamda yazılı olarak yapılacak. Sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Hiçbir şekilde bu sınavlarda çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme gibi sorular kullanılmayacak.

LGS VE YKS AÇIK UÇLU DEĞİL

Sınavlarda yapılan bu değişiklikler 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerinin girdiği LGS ve YKS’ye uygun değil. Çünkü iki sınav sisteminde de öğrenciler çoktan seçmeli soruları yanıtlıyor.

 TEOG GİBİ MERKEZİ

Ülke geneli soruları da bakanlık hazırlayacak, tıpkı TEOG sınavında olduğu gibi merkezi bir sınav söz konusu. Mazeret sınavları da olacak TEOG’daki gibi. Hatta hatırlayalım, TEOG apar topar kaldırılmadan hemen önce tıpkı şimdi ortak sınavlarda olduğu gibi sınav sorularının içinde “açık uçlu” sorular olacağı da duyurulmuştu ki; o dönem Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müsteşardı. Hem TEOG ile ilgili çalışmaları yürüttü, hem de LGS sisteminin kuruluşunu.

HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ

SORUMLULUK VE SERTİFİKALAR

Yine ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle öğrenciye mezun olana kadar 40 saat sosyal sorumluluk programı görevi geldi. Yine değişiklik kurslardan alınacak sertifikalar. Tüm bunlar öğrencilerin e-portfolyosuna işlenecek. Bunlar acaba değişecek bir üniversiteye geçiş sisteminde tıpkı ABD üniversitelerinde olduğu gibi öğrenci kabulünde mi kullanılacak?

İlkokulda ise 1,2,3’üncü sınıflarda olduğu gibi 4’ncü sınıfta sınavlar kaldırıldı, burada da öğrencinin gelişim dosyasına göre not verilecek.

BAKANDAN SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMASI

Asıl “sınavlar değişiyor mu?” endişesine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı bir televizyon programında “Sınavların ne zaman biteceği” sorusuna verdiği yanıtın yol açtığını söyleyebiliriz. Tekin, lise ve üniversiteye geçişte sınav baskısını kaldıracak, öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendirilecekleri bir sistemden söz etti.

Hatta sınavların kalkıp kalkmayacağına ilişkin ise şu açıklamayı yaptı: "Bununla ilgili spekülatif bir şey olmasın diye detaylı şekilde hazırlıklarımız bittikten sonra konuşalım. Daha önceki kurgumuz şuydu; öğrencilerimizin kendi yetenekleri, kabiliyetlerini, uygun yaşlarda tespit edip bu kabiliyetlerine göre çocuklarımız ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarına yönlendirelim. Kabaca çerçevemiz bu. Dünyanın birçok ülkesinde bu uygulanıyor."

LGS’DE ÖRNEK SORUYA SON

Aynı şekilde 2018 yılından bu yana LGS için örnek soru yayımlayan bakanlığın önümüzdeki haziran ayında yapılacak sınava girecek öğrenciler için örnek soru yayımlamaktan vazgeçmesi de “Neden?” sorusuna neden oldu.

DEĞİŞEN EĞİTİM VE SINAV SİSTEMLERİ

İşte tüm bu değişiklikler, açıklamalar öğrenci, veli ve eğitimcilerde endişeye neden oldu. Çünkü bir gecede eğitim sisteminde nasıl değişiklikler olabildiğini yaşadığımız, her bakanda bir sistem değişikliğine tanık olduğumuz için haklı olarak önümüzdeki haziran ayında yapılacak LGS ve YKS’ye girecek öğrenciler de kaygılandı.

İşte bu kaygıları gidermek ve öğrencileri rahatlatmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklama yapması gerekiyor.

Bu açıklamada da merak edilen şu soruların yanıtlarına yer verilmeli:  

-2024 LGS ve YKS yapılacak mı?

-Her iki sınavın yapısında değişiklik olacak mı?

-LGS ve YKS’de açık uçlu soru çıkacak mı?

-LGS için örnek sorular bu yıl da yayımlanacak mı?

-Bir sınav sistemi değişikliği olacaksa bunun için hangi yıl düşünülüyor?

21-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş