Arama sonuçları

İşsiz öğretmenler ordusu: Her yıl 100 bin aday mezun oluyor

İşsiz öğretmenler ordusu: Her yıl 100 bin aday mezun oluyor

Eğitim fakültelerinden her yıl 100 ile 110 bin arasında aday mezun oluyor. İşsiz öğretmen sayısı 600 bini geçmiş durumda. Mevcut öğretmen yetiştirme politikası yeniden ele alınıp düzenlenmezse önümüzdeki birkaç yıl içinde mezun sayısı bir milyonu bulacak. Türkiye Gazetesi'nden Mahmut Özay'ın haberine göre işsiz öğretmen ordusu her geçen yıl artıyor. 75 devlet, 7 özel eğitim fakültesinde yaklaşık 200 bin öğrenci eğitim görüyor. 600 bine yakın öğretmen adayı atanmayı bekliyor.

SAYILARI 1 MİLYONU BULACAK

Her yıl 100 ile 110 bin arasında mezun, öğretmen olmak için ise MEB'in kapısını çalıyor. Mevcut öğretmen yetiştirme politikası yeniden ele alınıp düzenlenmezse önümüzdeki birkaç yıl içinde sayı bir milyonu bulacak. Bu öğretmenlerin bir bölümü özel okullarda çalışmaya başlıyor. Bir bölümü de ne iş bulursa yapıyor. Fakülteler şu anda mezun vermezse bile bekleyenlerin atanabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç var.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB)  açıkladığı son rakama göre ise devlet okullarında şu an 60 bin öğretmene ihtiyaç var. Şubat ayının ortasında bakanlığın yeni atama takviminin açıklanması bekleniyor. Adaylar bakanlıktan gelecek müjdeli haberi beklediği bu günlerde Türkiye’nin atanamayan öğretmen ordusu ise çığ gibi büyüyor. Üstelik öğretmenlik yapma hakkına sadece eğitim fakültesi mezunları değil, ilahiyattan fen edebiyat fakültesi mezunlarına kadar pedagojik formasyon alan her mezun sahip. Üstelik ücretli öğretmenlik yoluyla da pedagojik formasyonu bile olmayan ön lisans mezunları ile değişik bölümlerden mezun lisans mezunları da öğretmen olarak görev yapıyor. Yani sorun sadece eğitim fakültelerinden mezun olanların sayısından kaynaklanmıyor. 

24-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş