Arama sonuçları

YÖK'ün denklik kararı: Nitelik kayboldu, sınıfsal ayrışma arttı

YÖK'ün denklik kararı: Nitelik kayboldu, sınıfsal ayrışma arttı

YÖK, yurt dışında eğitim almış olan öğrencilerin diplomalarının Türkiye'de tanınması ve denklik işlemlerine ilişkin önemli bir düzenleme yayınladı. Ancak, bu yeni düzenleme uzmanlar arasında tartışma yarattı. Karar’dan Merve Şişman’ın haberine göre, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışında eğitim almış olan öğrencilerin diplomalarının Türkiye'de tanınması ve denklik işlemlerine ilişkin yeni bir düzenleme yayınladı. Dünya sıralamalarında ilk 400'de yer alan üniversitelerden mezun olan öğrencilere, Türkiye'de eğitim görmüş öğrencilere tanınan denklik hakkı doğrudan sağlanacak. İlk bin sıralamasında yer alan üniversitelerden mezun olanlarda YKS’ye girme şartı da olmayacak.

Yükseköğretim alanında diploması tanınma ve denklik konusunda yaşanan tartışmalar ise gündeme oturdu. Karar'a konuşan uzmanlar bu değişikliklerin arkasındaki temel endişeleri dile getirdi. Yükseköğretimde yaşanan nitelik kaybı ve buna bağlı olarak sınıfsal ayrışmanın arttığı ileri sürüldü.

"GERÇEKLİKLE BAĞDAŞMIYOR"

Eğitim-Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Gençlerimizin potansiyelini, yaratıcılığını ve yeteneklerini ölçme konusunda oldukça tartışmalı olan YKS’nin kaldırılmasından ziyade, YÖK’ün gençlerimizin neden yurt dışındaki üniversitelerde okumak istediği sorusuna yanıt üretememesidir. Konunun diğer boyutu, yani bahsedildiği üzere ilk 400’e giren ya da ilk binde yer alan üniversitelerden mezun olan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de bu diplomalarını kullanarak çalışmak isteyeceğinin düşünülmesi ya da bu düzenlemeyle 'beyin göçünün' tersine çevrilmek istenmesi ise gerçeklikle bağdaşmıyor."

Güneş, YÖK'ün bulduğu çözüme; "YÖK üniversitelerimizin niteliğini arttırmak yerine 'kaliteli' üniversitelerden diplomalarınızı alın gelin diyor" değerlendirmesini yaptı.

"YÖK'ÜN KARARI ÜNİVERSİTELERİN DURUMUNU ORTAYA SERDİ"

Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu şube Hukuk Sekreteri Çayan Çalık, YÖK'ün bugüne kadar 6. yönetmeliğini çıkardığını belirtti. Çalık, "Bu kadar kısa süre içerinde yapılan değişiklikler her dönemde kimi tartışmalara neden olmuş ve istismar edilen durumlarla karşı karşıya kalınmıştır. Elbette ki istismarın giderilme yöntemi olarak sunulan bu yönetmelik de birçok yönüyle tartışmalıdır" dedi ve ekledi:

"Özetle son anda yapılan bu yönetmelik değişikliği beraberinde bir dizi sıkıntı yaratacaktır. Bütün hazırlığını eski yönetmeliğe göre yapan öğrenci ve aileler mağduriyet yaşayacaktır. YÖK bu kararı alırken aslında Türkiye’de mevcut üniversitelerin durumunu da ortaya serdi. Mevcut kriterin içerisinde olan üniversite sayısı iki elin parmakları kadardır. Diğer taraftan eğitim sisteminde yaşanan tüm çoraklaşma örgün eğitimi bitirmek üzerine kuruldu.

"BU DÜZENLEME GERİ ÇEKİLMELİDİR"

Öğrencileri örgün eğitimden uzaklaştırmak üzerine kurulu MESEM, Öğrencileri özel okullara yönlendiren gerici uygulamaların yanında, şimdi de liseden itibaren öğrencileri yurt dışında okumaya sevk edecek olan bu düzenleme geri çekilmelidir. Kriterler belli bir dönemin ihtiyacına göre değil, bilimsel nitelikler ölçüsünde yapılabildiği ölçüde anlamlı olacaktır. Bu yönetmelik aynı zamanda ülkemizde bulunan 198 üniversitenin kapısına kilit vurmak anlamını taşımaktadır. Üzerinde durulması gereken üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldıran, bilimin yok sayıldığı, siyasi angajmanın referans alındığı “aile istihdamına dönüşen üniversitelerden kurtulmak, KHK ile hukuksuz bir şekilde ihraç edilen bilim insanlarının görevine geri dönmesini sağlamak ve üniversitelerin özerk demokratik niteliğe kavuşturulmasıdır."

02-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş